«Юридична Газета» №15 (357) від 09 квітня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Нерухомість і будівництво

    Нещодавно в одному з інтерв’ю, опублікованому в «Юридичній газеті», прозвучала думка про те, що будівництво додатково розвиває понад 20 суміжних галузей. Отже, можна з упевненістю говорити про соціальну значущість цієї сфери.

  • Правова визначеність: реальність чи ілюзія?

    Дискусія щодо практики визнання господарських договорів нереальними в обхід положень статті 228 Цивільного кодексу України (далі – ЦК), на підставі чого податкова служба здійснює стягнення податкових зобов’язань, стосується фундаментальних засад правової системи України, серед яких принципи державних гарантій виконання зобов’язань і принцип справедливого та ефективного судового розгляду.

  • Спроби подолати правовий вакуум

    Аутстаффінг має низку переваг для компанії-замовника порівняно зі звичайним працевлаштуванням.

  • Проблеми законодавства

    Чинне трудове законодавство України надає право батькові, бабі, діду чи іншим родичам, які фактично доглядають за дитиною, використати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Так, відповідно до статті 18 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР та статті 179 Кодексу законів про працю України відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може використати повністю або частинами також батько дитини, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною.

  • Послуги з надання персоналу

    Юристами неодноразово порушувалося питання необхідності врегулювання на законодавчому рівні послуг з надання персоналу. Хоча на ринку такі послуги набули значного поширення, до прийняття Податкового кодексу України (далі – ПКУ) жодних посилань на послуги з надання персоналу в законодавстві не було. Подальше врегулювання послуг з надання персоналу набуло розвитку з прийняттям нової редакції Закону України «Про зайнятість населення», яка встановила вимоги до провадження такої діяльності.

  • Нова редакція Закону України «Про зайнятість»

    1 січня 2013 року набрала чинності нова редакція Закону України «Про зайнятість населення», прийнята 5 липня 2012 року (далі – Закон), якою було внесено декілька значних змін до українського законодавства про працю, у тому числі, встановлено нову обов’язкову квоту працевлаштування та більш докладне регулювання діяльності з надання послуг із посередництва у працевлаштуванні та надання персоналу.

  • Надання аутсорсингових послуг

    З 1 січня 2013 року набрав чинності новий Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 року № 5067-VI, який встановив нові правила гри на ринку праці. Закон уперше на законодавчому рівні регламентує порядок надання аутсорсингових послуг в Україні.

  • Життєздатність норм чинного трудового законодавства

    Правове регулювання суспільно-трудових відносин, обумовлених та пов’язаних з використанням найманої праці, здійснюють органи державної влади, місцевого самоврядування, уповноважені посадові особи.

  • Зайнятість по-новому: що залишилось у тіні

    Необхідність удосконалення законодавства про зайнятість назріла в Україні давно, оскільки ринок праці, який безпосередньо пов’язаний з іншими ринками, потребував нагального впровадження таких механізмів державно-правового регулювання, які б не тільки враховували зміни, що вже сталися у сфері зайнятості населення, а й уможливлювали б гнучкі підходи у реаліях майбутнього.

  • Конфіскація майна в особи, яка не є його власником

    Митним кодексом України передбачено можливість застосування конфіскації товарів чи транспортних засобів як адміністративного стягнення за порушення митних правил, незалежно від того, чи є ці товари, транспортні засоби власністю особи, яка вчинила правопорушення (частина 3 статті 465 Митного кодексу України).

  • Порядок відшкодування шкоди та виплати страхового відшкодування при обопільній вині учасників ДТП

    Нерідко трапляються випадки, коли в настанні дорожньо-транспортної пригоди винні обидва учасники дорожнього руху. Незважаючи на те, що, з теоретичної точки зору, відшкодування шкоди внаслідок такої пригоди не викликає питань, на практиці реалізації права на отримання відшкодування при спільній вині учасників будуть передувати певні проблеми.

  • Нововведення на ринку цінних паперів

    Закон України (далі – ЗУ) від 04.07.2012 р. № 5042-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства про цінні папери» (далі – ЗУ № 5042-VI), який набрав чинності з 01.01.2013 р., прийнятий з очевидною метою розширити повноваження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – НКЦПФР), посилити тиск на учасників фондового ринку та на осіб, які здійснюють операції з цінними паперами. Прийняття даного Закону є яскравим прикладом того, як слова чинної влади щодо зменшення втручання чиновників у бізнес реально розходяться зі справами.

  • Роздержавлення друкованих ЗМІ: в очікуванні змін

    Державним комітетом телебачення і радіомовлення України спільно з Національною спілкою журналістів України та медіа-юристами доопрацьовано проект закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Норми документа і його подальшу реалізацію обговорювали фахівці під час 14-го засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яка діє в рамках програми «Відкрита розмова».

  • Форвардні контракти в будівництві

    Питання залучення коштів у будівельну галузь свого часу постає чи не перед кожним забудовником і девелопером. Так, на сьогодні діє значна кількість механізмів залучення коштів, однак більша частина з них морально та технічно застаріла або ж не відповідає вимогам інвесторів у частині захисту їхніх прав.

  • Сільськогосподарська кооперація під питанням

    Наприкінці минулого року народні депутати прийняли нову редакцію Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», і вже 19 січня 2013 року документ набрав чинності. Очікується, що Закон у сучасному вигляді надасть друге дихання кооперативному руху на селі. Питання реалізації цього документа було обговорено на засіданні Національного прес-клубі з аграрних питань, який здійснює просвітницьку програму «Моя земля – моє право».

  • Франчайзинг у готельному і ресторанному бізнесі

    Готелі й ресторани люблять бренди. А бренд сьогодні – це вже не тільки і не стільки ім’я, як стиль. І його секрети можуть бути привабливим товаром на ринку.

Інтерв'ю

  • «Inhouse» мережевого бізнесу

    Цікаво спостерігати за діяльністю мережевого бізнесу з правового погляду. Щоденний обсяг товарообороту, надання послуг і поточна діяльність суб’єктів господарської діяльності іноді просто вражають. Проте за ширмою торговельного залу розпочинається низка договірної та адміністративної роботи, активними учасниками якої є й юристи.

  • В Україні найнижчі в Європі санкції в сфері законодавства про працю

    Держпраці України входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, тощо