«Юридична Газета» №4 (782) від 30 травня 2024 р.

Коментарі

  • Як працюють арбітражні керуючі у воєнний час: обов’язки та виклики

    Арбітражний керуючий, безсумнівно, є однією з головних фігур у процедурі банкрутства, на нього покладено виконання ключових функцій. Попри всі складнощі воєнного часу, практика банкрутства продовжує працювати.

  • Кримінальна практика як невід’ємна складова роботи з проблемними активами

    Робота з проблемними активами завжди є головним болем фінансових установ, підприємств і юристів, які займаються розв’язанням пов'язаних із цим питань. Дуже часто забезпечення ефективності та досягнення позитивних результатів вимагає залучення, серед іншого, саме кримінально-правових інструментів, що зумовлюється можливістю зіткнутися із шахрайством, різноманітними зловживаннями, розтратами, підробленнями документів та іншими протиправними діями.

  • Оподаткування доходів IT-бізнесу в Україні та Європі: де вигідніше?

    У сучасному світі швидкого розвитку інформаційних технологій важливе значення має розуміння податкової системи та її впливу на бізнес. ІТ-сектор відомий своєю інноваційністю та розвитком, тому важливо оперативно реагувати на зміни в законодавстві, щоб успішно планувати бізнес-стратегію та уникнути правових проблем.

  • Відкриваємо провадження у справі про банкрутство: виклики для кредитора

    Боржник перестав платити, кредитор не бачить подальших перспектив мирно розв’язати ситуацію. А отже, йде до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника. Та ось для того, аби суд погодився з доводами кредитора, слід ретельно підготуватися. Розберемося, як саме.

  • Закриття провадження у справі про неплатоспроможність

    Приклад такого тлумачення норм КУзПБ щодо підстав закриття провадження у справі про неплатоспроможність наведено у постанові Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 26 травня 2022 року у справі №903/806/20.

  • Збір доказів стороною обвинувачення після завершення досудового розслідування

    Все частіше трапляються випадки незаконного збору доказів стороною обвинувачення після завершення досудового слідства. Підставою для таких зловживань, зокрема, є недосконалість чинного законодавства.

  • Пошук і повернення активів, незаконно виведених з України

    Результати дослідження компанії PwC у 2022 році показали, що 47% українських компаній постраждали від незаконного привласнення майна, хабарництва та корупції, а 51% — зазнали збитків від шахрайських дій.

Публікації

  • Судовий контроль у процедурах банкрутства: знакові рішення ВС

    Значення терміну «банкрутство» розкривається у ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства (далі— Кодекс), а саме: визнана господарським судом нездатність боржника, крім страховика або кредитної спілки, відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів інакше, ніж через застосування ліквідаційної процедури або процедури погашення боргів боржника.

  • Питання… питання… питання!?

    Це означає, що усі, хто придбали непрофільні активи державних акціонерних товариств на аукціонах «Prozorro.Продажі», ризикують залишитися ні з чим. Та чим керувалася Велика Палата Верховного Суду, ухвалюючи таке рішення? Спробуємо розібратися.

  • Судовий захист прав на землю: показові рішення Верховного Суду

    Реалізація земельних прав неможлива без належного юридичного забезпечення їх захисту. Тому не дивно, що однією з найпоширеніших категорій спорів є саме категорія щодо захисту прав на землю.

  • Вимагати повернення добровільно сплачених грошей недобросовісно — КЦС ВС

    17 квітня 2024 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду розглянув касаційну скаргу на рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 6 вересня 2023 року і постанову Вінницького апеляційного суду у справі №127/12240/22 та відмовив у задоволенні позову про стягнення безпідставно набутих грошей.

  • Реалізація активів у процедурі банкрутства під час війни та перспективи на майбутнє

    Війна в Україні стала складним випробуванням для усіх сфер життя країни, особливо економічних структур і юридичних процесів. З початком бойових дій велика частина українського бізнесу опинилася перед безпрецедентними викликами, які вимагають негайної адаптації та переосмислення традиційних підходів.

  • Шляхи ефективного застосування процедур банкрутства

    Одним із правових механізмів врегулювання виконання зобов’язань є застосування процедур банкрутства щодо боржників. Водночас потрібно зазначити, що застосування процедур банкрутства може бути ініційовано як боржником для отримання позасудового або судового захисту, так і кредитором внаслідок обрання агресивної позиції щодо отримання задоволення своїх вимог, строк виконання яких настав, якнайшвидше.

  • Менше банкрутств: європейський механізм превентивної реструктуризації боргів бізнесу в Україні

    Очевидно, що військова агресія рф та, як наслідок, загальне економічне просідання, зростаюча тенденція тиску з боку правоохоронних органів та низка інших не дуже приємних факторів мають відповідний вплив на стан українського бізнесу.

  • Захистіть свій бізнес: як уникнути типових помилок при укладанні господарських договорів?

    Складання чітких і юридично обґрунтованих господарських договорів — це мистецтво, яке потребує глибоких юридичних знань, уваги до деталей і стратегічного бачення. Якісно складений бізнес-контракт, що враховує всі можливі аспекти співпраці, стає надійним фундаментом для успішних ділових відносин. Ці договори слугують чіткою дорожньою картою для співпраці, делікатно окреслюючи права та обов’язки всіх зацікавлених сторін.

Інтерв'ю

  • Європейська інтеграція — це не лише зовнішньополітичний курс

    Людмила Сугак, заступниця Міністра юстиції з питань європейської інтеграції, розповіла «Юридичній Газеті» про значення інституту превентивної реструктуризації для бізнесу, зміни у сфері банкрутства та чи ефективно працює Дисциплінарна комісія арбітражних керуючих.

  • Окремий напрям моєї роботи — популяризація процедур банкрутства

    Наталія ТИЩЕНКО, арбітражна керуюча, адвокатка, керуюча партнерка юридичної компанії Nobili, розповіла про воєнні виклики та больові точки, з якими зіткнулася практика банкрутства, чи оминули її процеси євроінтеграції, які постають виклики для заявника при відкритті проваджень, чи змінилися підходи до винагороди арбітражному керуючому, чи можна у банкрута вилучати майно для військових потреб.

  • Інновації та стійкість: Main Business Partner про майбутнє юридичного ринку

    «Ми цінуємо плюралізм думок, адже саме він дає нам можливість обирати найкращі стратегії. Завдяки різноманіттю поглядів і досвіду ми можемо розглянути проблему з різних сторін, повернути її на 360 градусів і знайти оптимальне рішення, яке врахує всі аспекти», — в нашому інтерв’ю СЕО Main Business Partner Соломія МАРЧУК ділиться своїм досвідом роботи під час війни та розповідає про те, як компанія змогла не лише зберегти команду, але й масштабуватися.

  • Переходом в INTEGRITES ставлю перед собою новий виклик, який стимулює мій професійний розвиток

    Після підвищень Іллі ТКАЧУКА та Дмитра МАРЧУКОВА до еквіті-партнерів юридична фірма INTEGRITES знову повідомила про розширення партнерського складу. Анна ПОГРЕБНА стала 14-м партнером київського офісу у квітні 2024 року. Вона керуватиме практиками нерухомості та будівництва, а також інфраструктури. Чому пішла з CMS після 12 років на посаді партнерки, які саме напрями буде розвивати в INTEGRITES та які виклики бачить перед собою Анна, говоримо в інтерв’ю.

  • Фахівці у сфері банкрутства допоможуть зберегти виробничий потенціал країни — голова НААКУ

    Інтерв’ю з головою Національної асоціації арбітражних керуючих України Олександром БОНДАРЧУКОМ про виклики, які стоять сьогодні перед професійною спільнотою у сфері банкрутства, новели законопроєкту №10143, плюси та мінуси інституту превентивної реструктуризації, а також про ефективну взаємодію з державними органами, захист інтересів, освітні заходи та професійні дискусії в спільноті арбітражних керуючих.