«Юридична Газета» №24 (366) від 11 червня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Антимонопольне врегулювання процедур державних закупівель

    Як свідчить усталена практика здійснення державних закупівель (торгів) в Україні, значна частина учасників торгів не можуть стати їх переможцями у зв’язку навіть не з недобросовісною (протиправною) поведінкою деяких суб’єктів господарської діяльності – учасників торгів, а у зв’язку з формальними порушеннями процедури підготовки документів та інших, на перший погляд, незначних процедурних питань.

  • Роль Антимонопольного комітету в здійсненні контролю у сфері державних закупівель

    У 2006 році у сфері державних закупівель з’явився новий аспект, а саме  – антимонопольне регулювання. Нових рис він набув у 2010 році разом із прийняттям Закону України «Про здійснення державних закупівель», за яким Антимонопольний комітет України набув повноважень органу оскарження процедури здійснення державних закупівель.

  • Проблематика конкурентного права

    З кожним роком кількість виявлених та припинених органами Антимонопольного комітету України порушень у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, зростає. Із прийняттям норми ст. 15 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у грудні 2008 року, передбачене відповідною статтею порушення стало найпоширенішим з усього блоку порушень у вигляді недобросовісної конкуренції.

  • Недосконалість порядку оскарження процедури закупівлі

    Відповідно до статті 1 Закону України «Про здійснення державних закупівель» № 2289­VI від 01.06.2013 року (далі – Закон) за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів з приводу рішення, дії чи бездіяльності замовника, що суперечать законодавству у сфері державних закупівель, суб’єкт оскарження має право звернутися до Антимонопольного комітету.

  • Не завжди все, що відбувається, – відбувається на краще

    Напевно, усім відомий вираз: «Усе, що відбувається – відбувається на краще». Чи застосовується такий підхід і до змін у нашому законодавстві?

  • Запобігати антимонопольним порушенням, а не виправляти їх

    Останнім часом практика надання послуг у сфері дотримання вимог законодавства (compliance) стала одним із популярних напрямів роботи юридичних фірм. Особливо це стосується галузі антимонопольного права, де закони є доволі складними, а практика – надзвичайно широкою й потребує специфічних знань і тривалого досвіду.

  • Українське конкурентне законодавство

    Кількість виявлених та припинених органами Антимонопольного комітету України порушень у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, щороку зростає. Причини цього варто шукати в наступному.

  • Оподаткування грошових переказів із-­за кордону

    Нещодавно на сайті Міністерства доходів і зборів України з’явилося повідомлення про оподаткування грошових переказів. Зокрема, у ньому йшлося про те, що грошові перекази, отримані громадянином України на поточні чи карткові рахунки з джерелом походження за межами України, розглядаються як іноземні доходи. Тому такі доходи підлягають оподаткуванню за результатами подання річної податкової декларації та за ставками 15 або 17 відсотків.

  • Трансфертне ціноутворення та податкові спори щодо відшкодування ПДВ

    28 травня цього року відбувся семінар на тему «Трансфертне ціноутворення та податкові спори щодо відшкодування ПДВ», співорганізаторами якого виступили Единбурзька бізнес­школа у Східній Європі та ЮФ «Василь Кісіль і Партнери». Подібні бізнес­семінари мають регулярний характер і покликані забезпечити представників топ­ і мідл­менеджменту актуальною інформацією у сфері бізнесу та управління.

  • Огляд практики щодо користування правами ІВ

    Оцінюючи конкурентні відносини на пострадянському просторі, можна помітити декілька трендів, що стосуються інтелектуальної власності. Перший – заволодіти чужою власністю та заробити на ній. Другий – створити своєму конкурентові перешкоди на ринку та виграти час, встигнувши заробити, поки конкурент не повернеться до гри. Третій – скористатися здобутками та репутацією конкурента.

  • Вплив інтелектуальної власності на структурування бізнесу

    Міжнародне структурування останнім часом стає поширеним явищем, характерним для середнього та великого бізнесу. Зазначене пояснюється тим, що міжнародне структурування дозволяє не тільки використати переваги різних юрисдикцій задля юридичної та податкової оптимізації бізнесу, але й ефективно захистити його від рейдерських атак.

  • Норми нового КПК на тлі норм міжнародного права

    Законом України «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції» від 17.07.1997 № 475/97­ВР ратифіковано Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, підписану від імені України 9 листопада 1995 року, Перший протокол, протоколи № 4 і № 7 до Конвенції, підписані від імені України 19 грудня 1996 року, та протоколи № 2 і № 11 до Конвенції, підписані від імені України 9 листопада 1995 року у м. Страсбурзі.

  • Документи – матеріали кримінального провадження

    Як поняття «документ у кримінальному провадженні», при всій його значущості та неодноразовому розгляді є недостатньо розробленим на теоретичному та практичному рівнях. У статті йдеться про правильне розуміння суті документа як складової матеріалів кримінального провадження та як джерела доказової інформації, за допомогою якого інформація зберігається і передається у часі, просторі.

  • Правовий режим майна суб’єктів господарювання

    Для повної та продуктивної діяльності кожен суб’єкт господарювання повинен мати матеріальну базу для ведення господарської діяльності. Таку матеріальну основу складає цілісний майновий комплекс, що включає речі (як об’єкт цивільних прав), майнові права, а також немайнові права, пов’язані з майновими (ст. 66 ч. 3 ГК України).

  • Благодійництво по-­новому

    Із 3 лютого 2013 року набрав чинності Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» № 5073­VI від 5 липня 2012 року (далі – Закон № 5073­VI), яким запроваджено низку новел у правовому регулюванні благодійної діяльності.

  • Захист авторських і суміжних прав у мережі Інтернет

    Визнання України піратом № 1 у світі, як повідомляли минулого тижня численні ЗМІ, спонукало чиновників до активних дій. Як результат уже 31 травня на сайті Міністерства освіти і науки України з’явився законопроект, що пропонує внесення змін до декількох законодавчих актів, які вважаються ключовими у правовому регулюванні права інтелектуальної власності.

  • Кримінальна відповідальність юридичних осіб в Україні: рro et contra

    З 1 вересня 2014 року юридичну особу можна буде притягнути до кримінальної відповідальності за вчинення низки злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу України.

  • Заборона необробленої продукції: що їстимуть українці?

    З 1 січня 2015 року в Україні планується заборона продажу та обігу необробленого молока, сиру домашнього виробництва, а також м’яса тварин подвірного забою. Саме так передбачено нормами Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» і зобов’язаннями, які Україна взяла при вступі до ВТО.

  • Урочисте нагородження переможців конкурсу шкільних малюнків «Мої права»

    1 червня 2013 року об 11.00 у приміщенні актового залу адміністративної будівлі Міністерства юстиції України відбулося урочисте нагородження переможців VI Всеукраїнського конкурсу шкільних малюнків «Мої права», приуроченого до Дня захисту прав дитини.

Інтерв'ю

  • Культура інтелектуальної власності в Україні тільки починає зароджуватися

    Постійне створення нових об’єктів інтелектуальної власності, зокрема, винаходів, корисних моделей, промислових зразків, звісно, супроводжується багатьма питаннями, першочергове місце серед яких посідає правова охорона цих об’єктів, прав та інтересів їхніх авторів. Ситуація, яка наразі склалася в сфері реєстрації та використання прав інтелектуальної власності в Україні, залишається досить суперечливою і свідчить про неефективне функціонування системи її охорони й потребує значного вдосконалення.

  • Ми успішно завершуємо рік і маємо дійсно гарні результати

    Найважливіший успіх – це сформувати ефективну й збалансовану команду, в якій підтримуються дух професіоналізму і бажання зробити для клієнта краще й більше, ніж може бути достатньо. «Астерс» це вдається впродовж багатьох років, і саме це забезпечує нам довіру і найвищу оцінку наших професійних і ділових якостей нашими клієнтами.