«Юридична Газета» №1 (755) від 18 січня 2022 р.

Коментарі

Публікації

  • Реформа світогляду. Відновне правосуддя: шлях розвитку — партнерство та комунікація

    Ви колись пробували змінити звичку? За різними версіями, на це потрібно від 30 до 66 днів. І це в масштабах свідомості однієї людини. А якщо мова йде про цілу правову систему?

  • Повернення обвинувального акта прокурору: проблеми розуміння, тлумачення та застосування

    Підготовка справи до судового розгляду — важливий етап у різних моделях кримінального провадження. На цій стадії вирішується ряд питань, пов’язаних з безперешкодним і ефективним кримінальним судочинством. Кримінально-процесуальний кодекс України 1960 р. містив положення про підготовку справи до судового розгляду (гл. 23 КПК України «Попередній розгляд справи суддею»). Чинний КПК передбачає підготовче провадження (гл. 27), функціональне призначення якого фактично не відрізняється від попереднього розгляду.

  • Недійсність рішень загальних зборів: мала ілюстрація величезної проблеми

    Визнання рішень загальних зборів юридичних осіб недійсними є найпоширенішою категорією судових справ. На підстави визнання їх недійсними звертається досить багато уваги, однак існує «біла пляма» у врегулюванні моменту та наслідків недійсності таких рішень.

  • Практика Суду ЄС з питань оподаткування приросту капіталу при зміні резидентства

    Операції між компанією з однієї держави-члена Європейського Союзу та її постійним представництвом у іншій не підпадають під дію директиви ЄС «Про загальну систему оподаткування, що застосовується до злиття, розділу, передачі активів і обміну акціями по відношенню до компаній різних держав-членів» від 19.10.2009 р. № 2009/133/ЄС

  • Трансплантація органів в Україні: що зміниться

    Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» №1967-ІХ

  • Що стоїть за законопроєктом №6454-1

    До Верховної Ради внесено законопроєкт №6454-1 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо дотримання розумних строків кримінального провадження)» з пропозицією заміни понятих відеофіксацією слідчих дій.

  • Вік суддівству не завада?

    У ВРУ зареєстровано проєкт, що передбачає можливість ставати суддями у 25 років

  • Від французького «Мелокса» до українського лісу-кругляка

    «Природа — не місце для відвідування. Це дім», — сказав якось американський поет і активіст Гері Шерман Снайдер. А нещодавно відомий мільярдер і філантроп Білл Гейтс у британському виданні опублікував статтю щодо нагальної необхідності переходу урядів та компаній по всьому світу на «зелену економіку», щоб запобігти кліматичній катастрофі

  • Як бізнесу подолати глобальне потепління

    Глобальне потепління вже не міф, а реалії, які торкнулись кожного і всіх сфер життєдіяльності людини.

  • Delfiйські ігри з довкіллям

    Мабуть, чи не найвідомішою аварійною морською подією останніх років в Україні стала аварія нафтотанкера Delfi, якого штормові хвилі прибили до центральних міських пляжів Одеси в листопаді 2019 р.

  • Альтернативні способи використання української ГТС

    Починаючи зі здобуття Україною незалежності у 1991 р., транзит енергоносіїв, насамперед природного газу, був і залишається важливим фактором у відносинах України як з Росією, так і з Європейським Союзом (ЄС).

  • Чи можна досягти цілей сталого розвитку без гендерної рівності?

    Однією з цілей сталого розвитку, які затверджені резолюцією Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 25 вересня 2015 р. №70/1 «Перетворення нашого світу: порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року» (далі — Резолюція), а саме п’ятою є забезпечення гендерної рівності, розширення прав і можливостей жінок та дівчат.

Інтерв'ю

  • Ігнорувати конкурентів на ринку юридичних послуг — неприпустима розкіш самовпевнених дурнів

    Кілька останніх років в Україні зростає практика Private Clients. І це попри те, що у світі продовжується пандемія коронавірусу, а економіка України далека від стабільності. Про те, чому зростає попит на послугу Wealth management, як план дій BEPS впливає на Україну та чим відрізняється одіозний клієнт від токсичного, ми говорили зі старшим партнером АО CREDENCE, к.ю.н., адвокатом Наталією ДРИГВАЛЬ.

  • Проєкти у сфері сталого розвитку стали новим трендом українського бізнесу

    Раніше поняття «корпоративна соціальна відповідальність» стійко асоціювалося з транснаціональним бізнесом. Але світ не стоїть на місці, і вже сьогодні лідерські позиції у сфері проєктів сталого розвитку займає саме український бізнес. Про підстави створення напряму сталого розвитку, проблематику української «зеленої» енергетики, роботу Pro bono та тенденції 2022 р. ми говорили з адвокатом, партнером EVERLEGAL Андрієм ОЛЕНЮКОМ.