«Юридична Газета» №8 (738) від 27 квітня 2021 р.

Коментарі

  • Чи потрібен Україні медичний омбудсмен? (законопроект №5400)

    19 квітня 2021 р. на розгляд до Верховної Ради України подано законопроект №5400 про уповноваженого з медичних питань (медичного омбудсмена). Одна з ініціаторів вказаного законопроекту О. М. Василевська-Смаглюк наголосила на щирому сподіванні, що медичний омбудсмен запрацює і стане надійною опорою як пацієнтів, так і лікарів у захисті їхніх прав.

  • Чи перетворять податкові пільги для ІТ-галузі Україну на Силіконову долину 2.0 ? (законопроект №5376)

    Зареєстрований 14 квітня у Верховній Раді законопроект №5376 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні є логічним продовженням прагнення влади встановити особливі умови оподаткування українського ІТ-бізнесу. За думкою Міністерства цифрової транс формації України, саме цей закон стане правовим фундаментом для кращої податкової системи в межах нового режиму «Дія City», який впроваджується законопроектом №4303, та сприятиме розвитку ІТ-галузі в Україні.

  • Сучасне розуміння фінансово-економічних відносин

    У кожному суспільстві є правила, які виховані люди приймають і вважають для себе обов'язковими для виконання. У нашому випадку під таким суспільством ми будемо розуміти систему фінансово-економічних відносин. Вважаючи себе повноправними членами такого товариства, ми беремо на себе зобов'язання по виконанню всіх встановлених вимог, прийнятих для цієї системи

  • Комплаєнс — мода чи життєва потреба бізнесу?

    Станом на сьогоднішній день запровадження інституту комплаєнсу в бізнесі є його життєвою потребою. Мода існує в певному середовищі у конкретний період та не впливає на бізнес-процеси, а лише доповнює їх, тоді як життєва потреба є необхідним інструментом, без якого бізнес не зможе існувати та виживати в умовах конкуренції.

  • Підсумки роботи ВАКС за 2020 рік

    Створенню спеціалізованого суду у системі судової влади України передувало запровадження антикорупційної реформи за підтримки міжнародних партнерів. Однак статус Вищого антикорупційного суду викликає у правників низку дискусій та суперечок до цього часу. Так, ще 22 липня 2020 р. до Конституційного Суду України надійшло конституційне подання 49 народних депутатів щодо того, що Закон України «Про Вищий антикорупційний суд» від 7 червня 2018 р. No2447-VIII є таким, що не відповідає Конституції України. Суперечки між правниками щодо того, чи є Вищий антикорупційний суд спеціалізованим чи спеціальним, тривають і донині.

  • Особливості функції комплаєнс в авіаційній галузі

    Для спеціалістів у сфері комплаєнсу не буде відкриттям, якщо я почну перелічувати і розповідати про стандартні підходи комплаєнс-служби, day-to-day activities, з якими стикаються більшість комплаєнс-спеціалістів незалежно від сектору діяльності компанії.

  • Скільки українців, росіян та білорусів перебувають під міжнародними санкціями

    Фахівці YouControl визначили кількість українців, росіян та білорусів у санкцій них списках найвпливовіших суб'єктів міжнародного права. А ще з'ясували, з яких причин вони туди потрапили та якими бувають наслідки, та детально проаналізували санкцій ні програми, впроваджені ООН, ЄС, США, Великобританією, Австралією, Африкою, Канадою.

  • Як оцінити корупційні ризики на держпідприємстві

    Слід констатувати, що сьогодні корупція продовжує завдавати істотних ударів по українському суспільству, підриває легітимність публічних інститутів і правосуддя. Проте ця «хвороба» не є суто українським явищем

  • Цифрове майбутнє української юриспруденції — міф чи реальність?

    Ми з вами живемо в цікавий час, чи не так? Паралельно з розвитком IT-галузі в Україні розпочалося поступове реформування (як фактичне, так і юридичне) інших галузей бізнесу, що мало наслідком впровадження новітніх технологій у сфері IT як в життя пересічних громадян, так і в бізнес-процеси учасників бізнесу

  • Земельне рейдерство чи нове Ельдорадо? Що та для кого змінить відкритий ринок землі

    З 1 липня 2021 р. скасовується дія мораторію на продаж сільськогосподарської землі, на що очікували близько 20 років. Однак думки щодо того, успіх це чи провал, розділились. Про старт земельної реформи говорять по-різному: хтось — як про активізацію рейдерства, а хтось — як про нове Ельдорадо

Публікації

  • Розумно чи ефективно? У пошуках правосуддя

    Прискіпливість та вибагливість громадян до якості роботи державних органів у питанні реалізації гарантованих Конституцією України прав за останні роки в Україні знач но виросли. Право на судовий захист є ключовим, коли конфлікт досяг критичного рівня. Але таке право має бути доступним, а реалізація його має передбачати реальне досягнення поставленої мети судового позову у максимально стислі строки. Це потрібно, щоб захист порушеного права не втратив актуальності.

  • Форензік: європейський досвід vs. українські реалії

    У широкому значенні форензік — це діяльність з виявлення, аналізу та врегулювання ситуацій, коли між сторонами існують розбіжності щодо фінансових, комерційних, правових та інших питань, що містять значні економічні ризики, або коли дії співробітників чи організацій не відповідають законодавчим чи іншим нормативним актам, принципам і стандартам

  • Майнові права на нерухомість: визнати чи скасувати?

    Купуючи новобудови, інвестори завжди ризикують, адже будинок може бути недобудований, чи не підключений до комунікацій, чи не зданий в експлуатацію. Але новобудови рухають економіку. Наразі існує мало забудовників, які могли б виключно за власні кошти побудувати житлові комплекси, торгово- розважальні центри і при цьому зовсім не залучати грошей інвесторів. Отже, інвестування у будівництво необхідне. І якщо держава зацікавлена у розвитку економіки, інвестування в будівництво має бути захищене на законодавчому рівні.

  • Труднощі та можливості у банківському комплаєнсі

    Сферу комплаєнсу у світі чекають не найлегші часи, пов'язані з посиленням регулювання, новими нормами і очікуванням, що вони будуть запобігати злочинам, не перешкоджаючи при цьому задоволенню потреб клієнтів. Темпи змін не слабшають, і 2021 р., схоже, не стане винятком. Для більшості організацій залучення більшого числа працівників до вирішення задач комплаєнсу в умовах пандемії не є оптимальним варіантом, тому можна очікувати значного зростання цифрової трансформації, пов'язаної з впровадженням різних інновацій них технологій, автоматизації та спрощення процесів, пов'язаних з дотриманням нормативних вимог.

  • Що таке антимонопольний комплаєнс та «з чим його їдять»

    У широкому сенсі термін «комплаєнс» означає відповідність певним вимогам. Зазвичай у цей термін включають відповідність і вимогам законодавства, і внутрішнім політикам компанії чи прийнятим правилам тощо. Антимонопольний комплаєнс, відповідно, передбачає дотримання вимог у галузі законодавства про захист економічної конкуренції. Про дотримання яких саме вимог йдеться?

  • Друге дихання для узагальнюючих податкових консультацій

    Податкове законодавство України часто змінюється та відоме своєю складністю й суперечливістю. За таких умов для бізнесу життєво важлива наявність податкових консультацій — офіційних трактувань податкових норм. Окрім індивідуальних податкових консультацій (далі — ІПК), які видаються податковими органами на запити конкретних платників податків, Податковий кодекс України передбачає узагальнюючі податкові консультації (далі — УзПК). Останні видаються з системних питань, які стосуються значної кількості платників податків. Саме про цей інститут, який останнім часом дещо втратив свою вагу (однак ситуація, схоже, змінюється), піде мова далі.

  • Комплаєнс для фармацевтики

    Комплаєнс можна охарактеризувати як спроможність компанії в цілому та кожного її працівника діяти з дотриманням певних правил та норм. Це можуть бути як зовнішні норми (наприклад, певні національні законодавчі акти чи міжнародні договори), так і внутрішні (кодекс етики та поведінки тощо). Необхідність забезпечення існування комплаєнс-програм у фармацевтичному бізнесі обумовлюється, насамперед, високим ступенем нормативного регулювання галузі та підвищеним рівнем соціальної відповідальності. Сферами застосування функції комплаєнс можуть бути антимонопольне регулювання, протидія корпоративному шахрайству та корупції, захист персональних даних, захист прав споживачів, трудові відносини, екологічні та технічні стандарти тощо.

  • Для чого потрібен комплаєнс-контроль у фармацевтичній компанії

    Дотримання високих стандартів прозорого та етичного ведення бізнесу справляє сприятливий ефект на ділову репутацію фармацевтичних компаній як в Україні, так і у світі. Відповідно, процедури комплаєнс-контролю давно стали невід'ємними складовими діяльності фармацевтичних компаній, важливою частиною внутрішніх політик і процедур

  • «Білі комірці» міжнародних масштабів. Нюанси захисту у транскордонних WCC-справах

    Тема транскордонних злочинів «білих комірців» не тільки не втрачає, а й додає актуальності. При цьому захист у таких злочинах являє собою неабияке зав дання для практикуючих у цій сфері юристів. Зазвичай такі кримінальні провадження резонансні. І хоча вони розслідуються в Україні, підзахисні нерідко знаходяться поза її межами, що має свою специфіку для практикуючих адвокатів.

  • PEP — це назавжди?

    Поняття «політично значущі особи» та порядок роботи з ними в українському законодавстві визначені Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 6 грудня 2019 р. No361-ІХ (далі — Закон про ПВК/ФТ). Зазначений порядок застосовується не тільки до політично значущих осіб, а й до членів їх сімей та осіб, пов'язаних з ними

  • Організація роботи з публічними особами (PEP’s)

    Politically exposed persons, яких в українських відповідниках називають політично значущими особами, публічними особами або ж публічними діячами, протягом останніх років почали звертати на себе неабияку увагу у зв'язку з прийняттям Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", який набрав чинності у 2020 році

  • Як партнери юридичних фірм прибуток ділять

    Здавалося б, головна робота в юридичній фірмі вже виконана: фінансовий рік завершився, клієнти задоволені, прибуток отриманий, тож можна радіти

Інтерв'ю