29 квітня 2021, 11:14

Чи потрібен Україні медичний омбудсмен? (законопроект №5400)

Опубліковано в №8 (738)

Оксана Духовна
Оксана Духовна «INPRAXI LAW» партнер, к.ю.н., адвокат

19 квітня 2021 р. на розгляд до Верховної Ради України подано законопроект №5400 про уповноваженого з медичних питань (медичного омбудсмена). Одна з ініціаторів вказаного законопроекту О. М. Василевська-Смаглюк наголосила на щирому сподіванні, що медичний омбудсмен запрацює і стане надійною опорою як пацієнтів, так і лікарів у захисті їхніх прав.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Медична індустрія — це сфера, яка стрімко розвивається вже другий рік поспіль у рамках триваючої медичної реформи та в карантинних умовах і потребує своєрідного медіатора, який розсудив би, хто правий, а хто ні, в результаті чого обидві сторони будуть позбавлені необхідності звертатися до суду, збережуть свої час, гроші та зусилля.

Загалом омбудсмен або омбудсман (від швед. Ombudsman — представник; гендерно нейтральне англ. Ombudsperson) — це спеціально призначена незалежна посадова особа, на яку покладаються функції контролю за дотриманням закон них прав та інтересів громадян у діяльності органів виконавчої влади і посадових осіб. На сучасному етапі посада омбудсмена існує в понад 100 країнах світу, а ідея запровадження саме медичного омбудсмена вперше виникла у Великобританії, де вказаний інститут діє і сьогодні. Досить ефективно функціонують медичні омбудсмени і у США, зокрема, в Південній Кароліні. Крім того, триває розробка законів про медичного омбудсмена у Флориді, Массачусетсі, Пенсильванії, Вашингтоні.

Враховуючи позитивний міжнародний досвід, вбачається за необхідне запровадження і в Україні інституту уповноваженого з медичних питань, діяльність якого буде спрямована на моніторинг дотримання права на охорону здоров'я, розгляд скарг щодо порушення права на охорону здоров'я та прав пацієнтів, контроль за реалізацією прав медичних працівників, посередництво в конфліктах між пацієнтами та об'єктами державного контролю.

Умови призначення та вимоги до кандидата

Згідно проєкту, уповноважений призначається на посаду строком на 5 років і звільняється з посади Кабінетом міністрів України. Особа може бути призначена на посаду уповноваженого повторно, але не може обіймати посаду 3 строки підряд.

Уповноваженим може бути призначено громадянина України, який на день обрання досяг 30 років, володіє державною мовою, має високі моральні якості, вищу юридичну або медичну освіту, досвід діяльності за фахом та протягом останніх 5 років проживає в Україні. Призначення здійснюється за результатами конкурсу, що проводиться спеціально створеною конкурсною комісією.

Повноваження та права

Серед іншого, законопроектом пропонується надати медичному омбудсмену досить широкі повно важення у сфері охорони здоров'я, зокрема:

  • розглядати скарги щодо порушення права на охорону здоров'я, у разі обґрунтованості скарги в установленому уповноваженим порядку відкривати провадження щодо порушення права на охорону здоров'я, в рамках якого співпрацювати з об'єктами державного контролю, отримувати всю необхідну для перевірки скарги інформацію, в т. ч. щодо отриманої медичної допомоги, медичної послуги або медичного забезпечення, та повідомляти скаржника про результати такого провадження;
  • у разі необхідності в результаті вказаного провадження звертатись із заявою про вчинення кримінального правопорушення і користуватись правами, передбаченими Кримінальним процесуальним кодексом України;
  • надавати органам державної влади та місцевого самоврядування рекомендації щодо вдосконалення та покращення реалізації права кожного на охорону здоров'я, прав пацієнтів та медичних працівників та отримувати інформацію про результати їх виконання, а також співпрацювати з Верховною Радою України з метою участі у підготовці проєктів законодавчих актів щодо захисту прав пацієнтів, впровадження нових форм організації надання медичної допомоги та дотримання міжнародних стандартів медичного забезпечення;
  • спів працювати з метою захисту прав пацієнтів з органами виконавчої влади, громадськими організаціями, професій ними асоціаціями медичних працівників, асоціаціями пацієнтів, з міжнародними організаціями та органами з захисту прав пацієнтів інших держав для запровадження міжнародних стандартів дотримання прав людини під час медичного обслуговування в Україні.
0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати