«Юридична Газета» №1–2 (759–760) від 21 березня 2023 р.

Коментарі

  • Безпека бізнесу в Україні у 2023: поради керівнику

    Як показав 2022-й, найкраще, що може зробити бізнес зараз, — то працювати далі. За рахунок цього в нашій країні буде забезпечено колообіг фінансів та наповнення бюджету. Проте, щоб рухатися вперед, потрібно ставити цілі та планувати їх виконання.

  • Захист персональних даних. Як IT-компанії адаптуватись до GDPR

    Усім привіт! Я — Ігор Котков, Privacy Lawyer в Legal IT Group. У цій статті я розкажу про те, як IT-компаніям адаптуватись до GDPR та на які основні концепти в сфері захисту персональних даних слід звернути увагу.

  • Legal Tech і майбутній юрист. Чи потрібно юристам знати, як створювати юридичні продукти?

    Сподіваюся, що на момент публікації перші емоції від тестування Midjourney та СhatGPT вже минули, як і втома від засилля АІ-generated- -смішинок у месенджерах. Саме час видихнути та спокійно подумати про те, як жити поряд із доволі компетентним штучним інтелектом. У цій публікації буде (1) оцінка впливу штучного інтелекту на технології у праві та (2) нарис шляхів конкурування консерваторів із прихильниками поєднання права та технологій.

  • Зміни для ІТ-спеціалістів, які працюють як ФОП

    ІТ-галузь працює за моделлю залучення ФОП давно. Раніше серед важливих аргументів переважно були ті, що українське трудове право не мало у своєму арсеналі достатньої кількості інструментів та не дозволяло використовувати конструкції, не передбачені у трудовому законодавстві.

  • Military-Tech: чи є перспективи?

    Що таке military-tech? Неможливо знайти визначення military-tech у законодавстві, його просто не існує. Якщо довго шукати, то можна заплутатися в поняттях товарів та послуг військового та подвійного призначення, проте відповіді все одно не знайдеш. Навіть Вікіпедія не дає визначення при пошуку українською мовою, а лише посилається на «військову техніку» в перекладі з англійської «military technology», що не є тотожними речами.

  • Придбання нерухомості для медичного КНП: покроковий алгоритм дій

    На практиці у медичних комунальних некомерційних підприємств (надалі — КНП) доволі часто виникає об’єктивна потреба у придбанні нових приміщень задля покращення медичного обслуговування населення на території громади та розширення мережі власних місць надання медичних послуг.

  • Застосування сучасних технологій комунікації в цивільному процесі

    Питання використання сучасних технологій комунікації в цивільному процесі набуло актуальності як ніколи. Адже війна спричинила багато викликів для судової системи. Цивільний процесуальний кодекс України не охоплює всіх проблемних питань, які мають з’ясовувати учасники процесу в умовах війни, тож значне коло питань доводиться вирішувати, здійснюючи фактичну процесуальну діяльність, самим судам.

  • Компенсації та репарації: хто платитиме за агресію росії та скільки з цих виплат отримаєте ви

    Російське вторгнення в Україну спричинило широкомасштабну шкоду, масові людські жертви та значне руйнування інфраструктури. На сьогодні одним з найбільш актуальних питань є те, яким чином та в якому обсязі можна відшкодувати завдані воєнним вторгненням збитки.

  • ІТ та КІК. Чотири основні («шкідливі») поради на 2023 рік

    ІТ-індустрія – молода галузь, що активно, швидко та ефективно розвивається. Мабуть, це тому, що власники та співробітники ІТ – саме такі: молоді, яскраві, талановиті та моторні.

  • Майбутнє онлайн-судів в Україні: оцифровування наявних процесів чи цифрова трансформація правосуддя?

    Коли у 2016 році були ухвалені зміни до процесуальних кодексів, у яких вперше з'явився загадковий термін «ЄСІТС», то мало хто з правників реально уявляв, що таке диджиталізація правосуддя і як вона має відбуватися.

Публікації

  • Судове засідання онлайн: як це працює під час війни

    Війна спричинила багато викликів для судової системи України. Проте конституційне право людини на судовий захист не може бути обмежене навіть в умовах воєнного стану. Після вторгнення агресора суди деякий час відходили від шоку. На сайті судової влади України майже всі розміщували оголошення, що справи знімаються з розгляду. Попри всі труднощі судова влада змогла організувати безперебійну роботу в умовах війни.

  • До яких інновацій краще готуватися юридичному ринку вже зараз?

    Jun. column Розуміння останніх тенденцій та інновацій на ринку — одна із запорук успішності будь-якого бізнесу.

  • Звільнімо всіх, кого може замінити штучний інтелект, або етика та право в житті ШІ

    Життєствердний серіал «Garrow’s Law» (історія про життя та практику легендарного Вільяма Гарроу) містить епізод, коли головний герой захищає звільненого робітника, який розтрощив ткацький станок, через появу якого втратив роботу.

  • ПДВ в ІТ-секторі: залишити не можна прибрати

    З 01.01.2023 перестала діяти пільга щодо операцій з програмною продукцією, які звільнялися від оподаткування ПДВ.

  • Біткоїн і війна: як Україну рятує крипта і чи допомагає росії обійти санкції?

    За збігом обставин епоха розвитку та популяризації блокчейн-технологій припала на період повномасштабної війни в Україні, зумовленої російським вторгненням. Українці разом зі світовою спільнотою використовують усі можливі інструменти для боротьби з агресором, у тому числі й криптовалюту. Її значення у цій війні досягло такого рівня, що «The Washington Post» охрестило події довкола України «Першою світовою криптовійною».

  • Чого чекати IT-бізнесу від нової процедури бронювання військовозобов’язаних?

    27.01.2023 Постановою Кабінету Міністрів України № 76 про «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» запроваджено новий Порядок бронювання (далі – Порядок), яким внесено доволі суттєві зміни в правила бронювання військовозобов’язаних, що викликало дискусії серед представників бізнесу.

  • Юридичний бізнес у метавсесвіті: маніфест юридичного постгуманізму

    На небесах тільки й розмов, що про море. Яке воно нескінченно прекрасне… Про захід сонця, що вони бачили… Про те, як сонце, занурюючись у хвилі, ставало червоним, наче кров. І відчули, що море ввібрало енергію світила, і сонце було приборкане, і вогонь вже догорав у глибині.

  • Телефон чи комп’ютер: що зручніше для клієнта?

    Ми не будемо повторювати вам загальні істини про те, що XXI століття — час цифрових технологій і глобальної диджиталізації, коли кожен має бути онлайн. Здається, вже практично кожен усвідомив, що «якщо тебе немає онлайн — тебе не існує». Навіть ті бізнеси і підприємці, які мають інші успішні шляхи залучення клієнтів, знають, що присутність у мережі або покращує результати у декілька разів, або, як мінімум, працює на репутацію, як візитівка.

  • ТОП-7 злочинів у цифровій індустрії світу за останні 10 років та їх наслідки

    Останніми роками розробки в галузі інформаційних технологій (IT) стали визначальним чинником успішності більшості компаній та держав. Не тільки підприємства, а й державні та міжнародні установи засновують свою діяльність на застосуванні новітніх технологій. Сучасна економіка вже не може функціонувати без ІТ-інфраструктури та програмного забезпечення.

  • Дія.City: потенційні вигоди та можливі ризики

    Щороку галузь IT в Україні розвивається: за даними профільного порталу DOU, на початок 2022 року в Україні кількість IT-спеціалістів досягла 250 тисяч — це на 50 тисяч більше, ніж у 2020 році.

  • Вибір юрисдикції для реєстрації компанії

    Перед бізнесом, який працює з міжнародними партнерами, рано чи пізно постає питання реєстрації компанії у іноземній юрисдикції. Таке рішення зумовлюють різні причини: від оптимізації оподаткування до зручності у налагодженні договірних відносин з контрагентами.

  • Гранти на бізнес. Як і де отримати безповоротну фінансову допомогу на підприємництво

    В умовах повномасштабної війни для малого та середнього бізнесу в Україні запроваджено низку програм підтримки для забезпечення можливості продовження ведення підприємницької діяльності або ж для започаткування нової справи. Така підтримка надається як урядом, так і міжнародними фондами.

  • Гранти від держави

    На сайті https://diia.gov.ua/ кожен охочий може ознайомитися з умовами проєкту грантової допомоги, спрямованої на розвиток малого та середнього підприємництва та підтримку нового бізнесу. Якщо майбутньому підприємцю, діючому ФОП, юридичній особі підійдуть умови та вимоги якогось з грантів, то подати заявку та всі необхідні документи можна онлайн.

Інтерв'ю