«Юридична Газета» №5 (451) від 02 лютого 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • Остання надія на справедливий суд

    Як відомо Верховною Радою України 15 січня 2015 року в першому читанні був прийнятий за основу законопроект № 1656 «Про забезпечення права на справедливий суд» (надалі – Законопроект), який в Раді з питань судової реформи розробляли експерти–відомі та поважні правники, науковці, адвокати, судді. Не зважаючи на деяку критику з боку політиків та юристів, загалом слід віддати належне авторам законопроекту за проведену роботу.

  • Практика Суду ЄС з повернення незаконної державної допомоги суб’єктам господарювання

    Юридична необхідність контролювати державну допомогу в Україні випливає з низки міжнародних зобов’язань України. Зокрема, в Угоді про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС (УПС) (1998) передбачене положення щодо утримання від надання державної допомоги у тій мірі, в якій така допомога впливає на торгівлю між ЄС і Україною.

  • Спеціалізація судів як необхідна складова забезпечення якісного правосуддя

    Згідно зі ст. 125 Конституції України система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципами територіальності і спеціалізації. Відповідно до ч.2 ст.18 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» у судах загальної юрисдикції може бути запроваджено спеціалізацію суддів з розгляду конкретних категорій справ. Згідно з ч.3 ст.11-1 ЦПК України, ч.3 ст.2-1 ГПК України справи розподіляють з урахуванням спеціалізації суддів.

  • Що нам коштує армію збудувати?..

    Військовий збір, введений в Україні влітку 2014-го як тимчасове джерело фінансової підтримки наших збройних сил, взимку 2015-го трансформувався в постійний збір з незрозумілими тимчасовими рамками його існування й адміністрування. На момент запровадження цей збір цілком відповідав тодішнім заявам про швидке завершення конфлікту на Донбасі та встановлювався до 01 січня 2015 р. Але, як відомо, немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Аналіз останніх податкових реформ це повністю підтверджує.

  • Компроміс як спосіб оптимізації податкових ризиків

    З 17 січня 2015 року набрав чинності обіцяний владою податковий компроміс, який затверджений ухваленим Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно уточнення податкових зобов'язань по податку на прибуток підприємств і податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу». Що мається на увазі під терміном «податковий компроміс», який механізм його дії і які є нюанси цієї ініціативи законодавця, спробуємо розібратися в цій статті.

  • Практика розгляду справ про захист честі та ділової репутації: основні моменти та тенденції

    Наш час інтенсивного розвитку медіа-простору та надто великого потоку інформації змушує ставитись до неї більш прискіпливо. Люди починають більше уваги приділяти змісту інформації про себе, адже відновлювати свою репутацію, зіпсовану недостовірними відомостями, доволі важко та затратно. Останнім часом кількість судових справ про захист честі та ділової репутації зростає у геометричній прогресії, чому сприяють ЗМІ, які наввипередки намагаються поширити віднайдену «сенсацію» на своєму ресурсі. Проте є межі дозволеного, які бажано знати.

  • Допінг-контроль

    1 січня 2015 року набрала чинності третя редакція Всесвітнього антидопінгового кодексу, так званого парасолькового документа, який гармонізує правила боротьби зі вживанням заборонених речовин і методів у спорті. Цей документ не має прямої дії, проте його майже повна імплементація спортивними федераціями забезпечується досить дієвим внутрішнім апаратом адміністративного примусу, який спільно реалізують Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) та Міжнародний олімпійський комітет.

  • Про основоположні права людини замовте слово

    Проголошення 26 січня Кабінетом Міністрів режиму надзвичайної ситуації на територіях Донецької та Луганської областей означає, що уряд почав опановувати і оперувати різними правовими режимами управління. Власне, так діяти можна було ще під час подій Іловайського котла. Але добре, що таке надзвичайна ситуація запроваджена принаймні нині, що важливо для мобілізації ресурсів та оптимізації державного управління в умовах зовнішньої агресії з боку північно-східного сусіда.

  • Податківці, підприємці та суди

    28 січня ц.р. практики та судді обговорили проблемні аспекти щодо практичного застосування адміністративними судами ч.2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України та застосування адміністративними судами доктрин, зокрема розумної обачності платника податків та доктрини ділової мети. Також експерти обговорили питання правомірності самостійного корегування податковими органами інформації в електронних базах даних ДФС за результатами проведених перевірок.

  • Справою антиконкурентних дій рітейлерів займеться робоча група

    Під пильною увагою АМКУ кілька років поспіль перебуває справа за ознаками антиконкурентних дій торгових мереж у 2010-2012 рр. Торік держорган уже завершив з’ясування всіх обставин справи і розслідування по справі, тому єдиним питанням, яке залишилося на сьогодні, є: коли і яке рішення ухвалить Антимонопольний комітет.

  • Судова реформа чи перерозподіл влади?

    Аналізуючи рух судової реформи, на це питання намагалися знайти відповідь українські правники, що 28 січня вкотре зібралися в прес-центрі інформаційного агентства «ЛІГАБізнесІнформ» на круглому столі, присвяченому цій реформі. Зазначимо, що поволі обговорення судової реформи перейшло у питання необхідності чи недоцільності ліквідації господарських судів, що запропонована депутатським законопроектом №1497. Свої думки з цього приводу висловлювали як відомі юристи, адвокати, так і судді Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів і представники Реанімаційного пакета реформ

  • Ігри адвокатів

    Нещодавно за підтримки Київського міського відділення Асоціації адвокатів України відбулося перше засідання Дебатного клубу ААУ, в якому взяли участь київські правники. Темою першого обговорення стала адвокатська монополія на судове представництво.

  • Адвокатська ротація

    В суботу, 24 січня 2015 р., продовжила свою роботу конференція адвокатів м. Києва. До участі в конференції зареєструвались 230 адвокатів. Під час заходу було заслухано звіт представників ревізійної комісії м.Києва щодо витрачання коштів Радою адвокатів м. Києва та КДКА м. Києва. На конференції було зазначено, що випадків перевищення кошторису Радою адвокатів м. Києва та КДКА м. Києва не виявлено, а в 2014 р. були відсутні правові підстави для перерахування 30% коштів Ради адвокатів м. Києва Раді адвокатів України.

  • Централізація держреєстрації

    Міністерство юстиції працює над Концепцією реформування системи реєстрації прав на нерухомість. Про це на прес-конференції 30 січня зауважив радник міністра юстиції України Джаба Ебаноідзе, презентуючи неофіційну версію документа. Зокрема, основна увага такого реформування зосереджуватиметься на питанні зміни принципів діяльності, якими раніше займалася Державна реєстраційна служба

Інтерв'ю