«Юридична Газета» №40 (382) від 01 жовтня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Проблемы индейцев не волнуют шерифа!

    После ознакомления с текстом законопроекта «О судебно-экспертной деятельности в Украине» остается стойкое ощущение, что он призван решить одну-единственную задачу: ввести полный и тотальный государственный контроль в сфере судебноэкспертной деятельности. Этому подчинены две основные новации.

  • Рада суддів адміністративних судів: вибір зроблено

    Звіт ради суддів адміністративних судів 2010–2013 року скликання, стан адміністративного судочинства та шляхи його вдосконалення, організаційно-матеріальне забезпечення діяльності адмінсудів – ці та інші питання обговорювалися 20 вересня 2013 року в приміщенні Вищого адміністративного суду України, де відбулася конференція суддів адміністративних судів України.

  • 9 місяців реєстру речових прав

    З початку цього року діє нова система реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Наразі вже припинився ажіотаж з приводу організації роботи відділів Державної реєстраційної служби, з’ясувалися відкриті питання.

  • Без преград

    В настоящей статье рассмотрен вопрос возможности воспрепятствования или оспаривания юридическим лицом – собственником нежилых помещений в многоквартирном жилом доме установки шлагбаума, препятствующего или регулирующего въезд на территорию такого дома.

  • «В облозі»: нове кіно про старе в усіх офісах столиці

    До списку «небажаних гостей», окрім уже звичних пожежників, санстанції та податківців, віднедавна додався ще один, якого уже встигли прийняти в багатьох офісах київських компаній. Йдеться про інспекторів Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю, які після набрання чинності змінами до ст. 41 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» отримали надзвичайно широкі повноваження щодо нагляду за дотриманням будівельного законодавства.

  • Особливості продовження та дострокове припинення

    Сучасне цивільне та господарське законодавство України в сфері регулювання відносин найму характеризується суперечливістю та нестабільністю. Цей факт негативно впливає на розвиток економічних відносин з використанням договорів найму будівель зумовлює правопорушення і спори між учасниками цих договорів на стадії їх продовження та припинення.

  • Договори купівлі-продажу майнових прав у будівництві

    Одним з найпопулярніших об’єктів для інвестування завжди була нерухомість. Купити об’єкт якомога дешевше на стадії, коли він ще будується, а продати, коли вже будинок збудовано і введено в експлуатацію, і при цьому значно знизити затрати – ось проста інвестиційна схема.

  • Захист права власності в Україні

    «Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності», стверджує Протокол № 1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Конституція України. В усіх демократичних країнах світу це право є першим, яке захищається після природних прав людини. На жаль, в Україні, ми бачимо протилежну ситуацію.

  • Модна хвиля визнання договорів оренди землі недійсними

    На сьогодні значного поширення набула практика визнання орендодавцями договорів оренди земельних ділянок (паїв) недійсними. Коренем цього питання є незадоволення власників землі умовами договорів оренди та порядком їх виконання.

  • Нове законодавство в сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень

    Як відомо, з 1 січня 2013 року в процедурі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відбулися суттєві зміни. Перш за все зазнала змін безпосередньо система органів державної реєстрації: відтепер повноваження щодо державної реєстрації речових прав та їх обтяжень покладено на органи державної реєстрації прав, якими є структурні підрозділи територіальних органів Міністерства юстиції України, що забезпечують реалізацію повноважень Державної реєстраційної служби України, а також органи нотаріату.

  • Одностороння відмова від договору оренди

    З огляду на широке застосування договорів оренди нерухомого майна в повсякденній господарській діяльності, питання потенційної відмови від такого договору з боку контрагента або можливість використання такої опції для власних цілей є актуальними для переважної більшості юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

  • Особливості володіння та розпорядження об’єктами культурної спадщини

    В історичній частині старих українських міст, у тому числі й столиці, об’єкти культурної спадщини трапляються ледь не на кожному кроці. Таку нерухомість прийнято вважати привабливим об’єктом для інвестування. Житло в історичних районах зазвичай належить до категорії елітного, з огляду на розташування, незважаючи навіть на застарілі комунікації та інженерні мережі.

  • Форс-мажор у будівництві

    Діяльність у будівельній сфері завжди характеризувалася підвищеним рівнем ризику, втім, водночас і вищим рівнем рентабельності, ніж у інших галузях.

  • Дедоларизація економіки України: інші правила

    Національний банк України продовжує проводити послідовну політику, спрямовану на дедоларизацію економічних відносин. Виходячи з того, що гривня є єдиним законним засобом платежу на території нашої держави, регулятор змінив правила обігу іноземної валюти на поточних рахунках фізичних осіб, які впорядковують її використання для розрахунків у межах України.

  • Бюджетні плани та економічні реалії: як забезпечити надходження до держказни, не зашкодивши економіці?

    Реальний сектор – це головна проблема і водночас головний спосіб покращення економічної ситуації в нашій країні, вважають експерти. Чи є приріст фінансування реального сектору економіки адекватним щодо приросту статутного капіталу цих банків? Якщо держава як акціонер вкладає гроші в банки і фінансує дефіцит, то як вона закликає інших фінансувати в інші сектори економіки, де прогнози щодо зростання вельми примарні?

  • Проект Twinning: роботу завершено

    У рамках Проекту Twinning «Підвищення ефективності та якості адміністративного судочинства в Україні» Європейським Союзом було виділено 1,5 млн євро з метою підтримання розвитку дієвої, прозорої, передбачуваної та ефективно діючої системи адміністративних судів в Україні.

  • Застосування судами України Європейської конвенції з прав людини проти прав людини

    Проблема застосування у судовій практиці Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. та рішень Європейського суду з прав людини як офіційного тлумачення Конвенції є актуальною для країн, які ратифікували Конвенцію, у тому числі і для України.

  • Міжнародна ліга конкурентного права

    19–22 вересня цього року відбувся щорічний Конгрес Міжнародної ліги конкурентного права (LIDC) – єдиної міжнародної організації, яка займається питаннями конкурентного права та інтелектуальної власності ще з 1930 року.

  • «Київські дзвони» знайшли відгомін серед литовських колег

    20 вересня 2013 року в Києві відбувся ІІІ Щорічний форум Асоціації адвокатів України «Адвокатура України. Київські дзвони». Масштаб заходу приємно вразив. Першим доповідачем виступила віце-президент Ради Асоціації адвокатури Литовської Республіки, доктор філософії Людвіка Мяшкаускайте.

  • ІХ міжнародна конференція «Енергія з біомаси»

    Енергетика – досить цікавий та специфічний ринок. Специфіка полягає як у технічних, так і в законодавчих умовах, що встановлюються до енергетичних підприємств.

Інтерв'ю