«Юридична Газета» №33-34 (375-376) від 27 серпня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • ВАСУ: склад конференції визначено

    20 вересня 2013 року відбудеться конференція суддів адміністративних судів України. Нагадаємо, рішення про її скликання прийняла Рада суддів адміністративних судів під час засідання 31 травня 2013 року.

  • Структурирование бизнеса

    Суть права собственности, в юридическом смысле, состоит в осуществлении права владения, пользования и распоряжения имуществом (ст. 317 ГКУ). В экономическом смысле формой выражения права собственности является «право на доход» от имущества.

  • Відносини бізнесу і Антимонопольного комітету

    Конституцією України передбачено, що держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція.

  • Запрос АМКУ на предоставление информации

    Многие предприятия, деятельность которых, казалось бы, никак не затрагивает экономической конкуренции и которые не нарушают антимонопольное законодательство, сталкиваются с получением запросов на предоставление информации территориальным управлениям Антимонопольного комитета.

  • Докопалися до правди!

    2013 рік, що ознаменувався кардинальними змінами законодавства в сфері реєстрації речових прав на нерухоме майно, не припиняє підносити нам, власникам чи користувачам нерухомого майна, нові «сюрпризи».

  • Новий проект у сфері сільського господарства

    Так склалося, що здавна Україну називають житницею Європи. Тут можна довго сперечатися, наводити протилежні факти, але загалом перспективи розвитку агропромислового комплексу в нас є. І це головний факт.

  • Міжнародний досвід запобігання ухиленню від сплати податків

    Тенденція боротьби з офшорами спостерігається не лише в Україні, а й у всьому світі. Дедалі частіше можна побачити, як представники владних структур різних країн ламають голови над ідеальною та універсальною схемою боротьби з ухиленням від сплати податків.

  • Забезпечувальні заходи в міжнародному комерційному арбітражі

    Беручи до уваги договірний характер міжнародного комерційного арбітражу, арбітражний суд не має можливості примусово виконати постановлений ним процесуальний акт про забезпечення позову і, відповідно, потребує допомоги національних судів.

  • Арбітражне рішення в банкрутстві

    Вплив процедури банкрутства українського боржника на примусове виконання арбітражного рішення

  • Арбітраж GAFTA

    Арбітраж Міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами (The Grain and Feed Trade Association, GAFTA) входить до міжнародних комерційних арбітражних форумів, рішення яких може бути виконане відповідно до Конвенції про визнання і приведення в дію іноземних арбітражних рішень від 10 червня 1958 р. (Нью­Йоркська конвенція) і Європейською Конвенцію про зовнішньоторговельний арбітраж від 21 квітня 1961 р. (Женевська конвенція).

  • Третейське судочинство

    Третейські суди в українському судочинстві з’явилися в 2004 році з прийняттям Закону України «Про третейські суди». Для того щоб дати відповідь на питання, чи реалізують третейські суди мету, передбачену вказаним Законом щодо захисту прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб, необхідно дослідити їхню природу та порядок функціонування.

  • Правове регулювання міжнародного арбітражу в Україні

    Якщо порівнювати інститут міжнародного комерційного арбітражу з людиною, то український арбітраж зараз тільки входить у дорослий вік. Торік своє двадцятиріччя відсвяткував Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово­промисловій палаті України.

  • Нью-Йоркська конвенція чи Київська угода

    Порядок визнання і виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу регулюється Розділом VIII (ст.ст. 390–401) Цивільного процесуального кодексу України.

  • МКАС: поговоримо про наболіле

    Міжнародний комерційний арбітраж є особливим правовим інститутом у вирішенні спорів, де важливу роль відіграють до найменших нюансів вивірені деталі.

  • Міжнародний комерційний арбітраж в умовах української реальності

    Частина 5 статті 55 Конституції України встановлює та гарантує право кожного будь­якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

  • Особливості визнання та виконання рішення міжнародного комерційного арбітражу в Україні

    Рішення арбітражної установи (тут і надалі мається на увазі рішення міжнародного комерційного арбітражу) в ідеалі має виконуватися добровільно. Однак слід розуміти, що отримати рішення на користь клієнта – це лише півшляху, його ще необхідно визнати та виконати у державі місцезнаходження боржника або його майна.

  • Ухвали суду про вжиття заходів до забезпечення позову

    Забезпечення позову є важливим і передусім дієвим засобом унеможливлення уникнення недобросовісним контрагентом цивільної відповідальності, а також ефективним засобом забезпечення реального виконання судового рішення.

  • Реформа кримінальної юстиції в Україні

    Уже минуло понад півроку відтоді, як набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Звісно, узагальнювати практику застосування нових процесуальних норм ще зарано, однак учасники кримінальних проваджень уже встигли відчути на собі як позитивні зрушення, так і недоліки дії цього правового акта.

  • Куди прямуємо?

    Суперечки у гуманітарній сфері значно запекліші, ніж у точних науках, – очевидно тому, що в гуманітарній сфері значно трудніше користуватися кількісним вимірником. Тому, пам’ятаючи про своє математичне минуле, автор спробував деякі питання цивілізаційного вибору перевести на мову цифр.

  • Засвідчення вірності копій скасовується?

    Кабінет Міністрів України планує відмінити процедуру нотаріального засвідчення копій. Як йдеться в законопроекті № 3077 від 14 серпня 2013 року, засвідчення копій зможуть здійснювати посадовці органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій.

  • Бельгія як місце арбітражу: традиції та інновації

    Міжнародний бізнес в умовах його швидкого розвитку та постійної необхідності адаптуватися до реалій сьогодення неможливий без виникнення суперечок. За такої ситуації основним способом вирішення зовнішньоекономічних спорів став саме міжнародний комерційний арбітраж.

  • Отримання віз країн – учасниць Шенгенської зони

    З 1 липня цього року для набрали чинності нові умови угоди про спрощення візового режиму для громадян України.

  • П’ята міжнародна літня школа інтелектуальної власності

    Старші юристи Адвокатського об’єднання Arzinger Антон Полікарпов і Наталія Іваницька, як провідні спеціалісти в сфері інтелектуальної власності, виступили лекторами літньої школи ІВ­2013.

  • Networking: пошук потрібних людей

    Як часто Ви замислюєтеся над тим, яке враження справляєте на потенційних клієнтів? Слід зауважити, що багато юристів не переймаються власним іміджем, оскільки вважають, що якість їхніх послуг мусить говорити сама за себе. А щодо клієнтоорієнтованості, то вона працює на кшталт «сарафанного радіо». У тому, що ж це за метод, розбиралася «Юридична газета».