«Юридична Газета» №05 (347) від 29 січня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Роль адвоката у сучасному кримінальному процесі

    Особисто для мене слово «Адвокат» звучить з великої букви. На жаль, останнім часом суспільство втратило довіру як до адвокатів узагалі, так і до всієї системи правосуддя.

  • Спроба «натягти» американську модель кримінального провадження на українське суспільство

    19 листопада 2012 року набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України. Тривали обговорення нового КПК, фахівці шукали в ньому відповідь на питання, чи буде цей новий КПК захищати громадян та чи сприятиме він реальному захисту громадян від втручання державних органів у їхнє життя.

  • Угода про визнання винуватості в кримінальному провадженні

    У статті розглядається проблема укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні. Актуальність цієї проблеми пов’язана з тим, що цей інститут вперше запроваджено у новому Кримінальному процесуальному кодексі України і є новелою цієї галузі законодавства.

  • Фальсифікація лікарських засобів

    Український уряд декларує підвищену увагу до питання забезпечення пацієнтів лікарськими засобами належної якості. Звичайно, такі ініціативи підтримуються всіма добросовісними виробниками ліків. Проте у зв’язку з цим згадалися нещодавні зміни до Кримінального кодексу України, які, так би мовити, пройшли непоміченими.

  • Новий Кримінальний процесуальний кодекс

    20 листопада набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України (далі – Кодекс), автори якого стверджують, що його мета – впровадити європейські цінності та принципи в українську систему кримінальної юстиції, де наріжним каменем будуть права людини.

  • Новий Закон «Про прокуратуру»: погляд зсередини

    1 грудня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури», яким вкотре Україна спробувала виконати взяті на себе перед Європейським Союзом зобов’язання щодо проведення всеосяжної реформи діяльності органів прокуратури, її приведення у відповідність до європейських стандартів, у т. ч. з метою обмеження можливості впливати на діяльність господарюючих суб’єктів.

  • Кримінально-правова охорона права на отримання освіти в України

    Причини криміналізації порушення права на отримання освіти за Кримінальним кодексом 2001 року. До прийняття Кримінального кодексу 2001 року в історії України порушення права на отримання освіти у кримінальному порядку не переслідувалося. Таким чином, постає питання про обумовленість включення відповідної норми до кримінального закону.

  • Кримінальне право та процес

    2012 рік став надзвичайно плідним у сфері законотворчості саме в галузі кримінального права та процесу. Можна виділити наступні знакові події для цієї галузі у минулому році.

  • Загальний огляд особливостей застосування статей 70, 71, 72 ККУ

    З’ясування сутності порядку призначення покарання за сукупністю вироків та сукупністю злочинів, а також висвітлення проблемних питань, які виникають у судовій практиці, – аж зовсім не останнє завдання юридичної практики. Вирішення соціально-економічних завдань обумовлює необхідність ефективної боротьби з негативними явищами, що гальмують суспільний розвиток. Найнебезпечніше з них – злочинність. Її стрімке зростання в останні роки викликає в населення невпевненість у своїй безпеці, ускладнює хід перетворень у суспільстві.

  • Домисли стосовно нового КПК

    З кінця 2012 року ми живемо разом з новим Кримінальним процесуальним кодексом України (далі – КПК), який набрав чинності в листопаді 2012 року. Вести мову стосовно ефективності чи неефективності нового КПК поки що немає сенсу, оскільки з моменту його прийняття минуло зовсім небагато часу для того, щоб робити відповідні висновки. Слід спостерігати за першими судовими засіданнями, процесуальними діями, результатами звернень до правоохоронних органів та оцінювати їх результати.

  • Відповідність окремих норм КПК реаліям сьогодення

    З набранням чинності нового Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК) ми хоч-не-хоч починаємо порівнювати між собою норми старого Кодексу з нормами нового КПК. Потрібно визнати, що деякі нові норми є дійсно прогресивними, деякі, на мій погляд, звужують права сторони захисту, що аж ніяк не може радувати. У цій статті я спробую проаналізувати, наскільки може змінитися кримінальна юстиція з відміною такої стадії, як порушення кримінальної справи та так званої дослідчої перевірки.

  • Суттєві зміни в правовідносинах між боржниками та кредиторами

    Третій місяць поспіль не вщухає обговорення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання господарських зобов’язань» від 2 жовтня 2012 року № 5405-VI, що передбачає суттєві зміни в правовідносинах між боржниками та кредиторами. Нагадаємо, цей Закон набрав чинності 4 листопада 2012 року і за останні місяці минулого року спричинив чимало галасу серед боржників.

  • Земельні баталії: скільки ще чекати?

    Напередодні завершення своєї каденції депутати Верховної Ради попереднього скликання продовжили дію земельного мораторію до 2016 року, що стало цілковитою несподіванкою для гравців ринку, які опікуються земельними питаннями. Після такого кроку парламентаріїв деякі з експертів почали стверджувати, що це не що інше, як прозора спроба пригальмувати земельну реформу в Україні

  • Заборона куріння у громадських місцях

    Оскільки тютюнопаління набуло значного поширення в нашій країні, це явище не могло не знайти свого відображення в законодавстві. Так, Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» було розроблено з метою вдосконалення чинного законодавства України та приведення його у відповідність до європейський стандартів. Проте в нашій країні число курців серед населення працездатного віку сягає критичної позначки близько 19 000 000 чоловік, що становить 40% громадян, вік яких перевищив 15 років.

  • ВККА: Компроміс неможливий

    Минулий рік ознаменувався значною кількістю змін та нововведень в українському законодавстві. Однак одним з найбільш очікуваних адвокатською спільнотою нормативних актів безумно можна назвати Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», підписаний Президентом України 5 липня 2012 року (набрав чинності 15 серпня 2012 року). Новий Закон передбачає реформу адвокатури, яка насамперед спрямована на консолідацію адвокатів. Проте, як показали події кінця минулого року, на шляху до об’єднання адвокатської спільноти виникли труднощі, ініційовані окремими представниками адвокатури, які використовували переважно штучні методи і не завжди діяли в рамках закону.

  • Виконання рішень ЄСПЛ Україною

    Невиконання рішень Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) є фактом, що має місце в багатьох державах. Так, на сьогодні гостро поcтало питання щодо виконання рішень ЄСПЛ і Україною, оскільки 17 січня цього року були оприлюднені 211 справ за позовами до України, і жодна з них не стала виграшною для нашої держави.

Інтерв'ю