«Юридична Газета» №17(463) від 28 квітня 2015 р.

Коментарі

  • Про повернення державою витрат по податкових деклараціях

    До 01.05.2015 усі платники податків – фізичні особи зобовʼязані подати декларацію про майновий стан і доходи у разі, якщо протягом податкового року вони отримували додаткові доходи, відмінні від заробітної плати за місцем офіційного працевлаштування. Але не всі з них знають про те, що можна претендувати на так звану податкову знижку від держави.

Публікації

  • Іпотека та право дитини на користування житлом

    З часу виникнення спорів про виконання кредитних договорів забезпечених іпотекою, однією із проблем є стягнення на предмет іпотеки. Особливо гостро відчувається ця проблема, коли предметом іпотеки є житло (житловий будинок (садиба), квартира, інше житлове приміщення), в якому проживають діти.

  • Валютні позичальники: де вихід?

    Чергове зростання курсу іноземної валюти щодо гривні на практиці означає повне банкротство позичальників, що мають боргові зобов’язання в іноземній валюті. Якщо для юридичних осіб, що є позичальниками, є законодавчо визначений механізм виходу із боргових зобов’язань через процедуру банкротства, то фізичні особи позбавлені такого механізму.

  • Оподаткування доходів фізичних осіб від операцій з продажу (обміну) нерухомого та рухомого майна

    Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI (далі – ПК України) передбачає особливий порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого та рухомого майна. Механізм сплати податку на доходи фізичних осіб від таких операцій передбачений статтями 172, 173 ПК України.

  • Що заважає нерезиденту одержати стягнуті виконавчою службою суми?

  • Як повернути кошти, вилучені під час обшуку

    Сьогодні правоохоронні органи не завжди розуміють законність вилучення грошових коштів під час обшуку та досить часто замість правомірного вилучення йдуть або на крадіжку, або на подальше неправомірне утримання.

  • Тримання під вартою – на межі двох КПК

    КПК 2012 р. діє понад два роки, однак окремі норми його перехідних положень й досі залишаються актуальними, а особливо для справ, які повертаються на додаткове розслідування.

  • Останній подих несумлінних батьків або як змусити особу сплачувати аліменти

    У Верховній Раді України було зареєстровано ряд законопроектів, спрямованих на врегулювання аліментних правовідносин. Ініціатором та автором проектів законів став народний депутат України Андрій Помазанов. Законодавчі ініціативи підтримали й представники інших політичних сил.

  • Антидискримінаційні розслідування: гостра необхідність змін

    В умовах економічної кризи дуже бажаним є вихід українських експортерів на нові ринки та зростання присутності на ринках. Уряд України може полегшити експортерам ведення бізнесу за межами України, запропонувавши зрозумілі юридичні інструменти подолання торговельних бар’єрів на зовнішніх ринках.

  • Засади діяльності CАС

    У спорті діє власна вертикаль самоврядних органів управління – законодавча, виконавча та квазіарбітражна. Спортивні організації всіляко заохочують своїх членів утримуватися від звернень до судів загальної юрисдикції зі спортивними спорами.

  • Від еволюції до революції

    Важливою характеристикою розвитку нормативної бази будь-якої країни, економіка якої орієнтується на принципи вільного ринку, є стан правових норм організації державних закупівель товарів, робіт і послуг. Обовʼязковість існування таких норм визначається тим, що у державних закупівлях власником коштів платників податків (суспільних коштів) є держава, а розпоряджатися ними, використовувати їх повинні чиновники.

  • Їжа по-європейськи

    Україна має потенціал, достатній для її перетворення на одного з світових лідерів із постачання харчових продуктів, проте застосування негармонізованої з сучасною міжнародною практикою, застарілої системи державного регулювання безпечності харчових продуктів суттєво підриває її експортний потенціал, знижує конкурентоспроможність українських товарів і ставить під загрозу здоров’я та безпеку громадян.

  • ЄС. Маркування с/г продукції

    Обов’язкова складова майже для усіх продуктів без якого товар не може бути на ринку – маркування. Ваше підприємство виготовляє молочні продукти, які відповідають стандартам якості ЄС (згадувалося у минулій статті Асоціація з ЄС для сільського господарства: молоко від бабусь та українських фермерів. Як відповідати стандартам?), але необхідно ще правильно запакувати та маркувати свій продукт, що є обов’язковою складовою без якої товар не може бути на ринку.

  • Дотримання шестимісячного строку як одна з умов прийнятності заяви до ЄСПЛ

    Відповідно до ч. 3 ст. 55 Конституції України, кожна особа «має право після використання всіх національних засобів правового захисту звертатися за захистом своїх прав і свобод до відповідних міжнародних судових установ чи до відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна».

  • Мобілізація: порядок здійснення компенсаційних виплат

    Минув майже рік від початку трагічних для України подій на сході нашої країни. І ось, Кабінет Міністрів України нарешті затвердив постановою від 04.03.2015 №105 «Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (далі – Порядок №105).

  • Позбавлення від тоталітарної практики

    Щодо тоталітарної символіки і тоталітарних практик я вбачаю такий логічний ряд: семіотика – екзегеза – герменевтика. Семіотика пояснює, як через певні знаки і символи передаються певні смисли і сенси.

  • Вічний з’їзд

    Продовження довгоочікуваного ІІІ З’їзду адвокатів, якщо говорити з погляду задекларованої мети – сформувати новий склад Вищої ради юстиції, призначивши за своєю квотою трьох членів, не принесло 100% результатів. Так, після підрахунку голосів повторного таємного голосування, у ніч на 25.04.2015 було обрано лише двох членів Вищої ради юстиції.

  • Якщо проблема не в законі

    Про особливості нинішнього конституційного процесу, а також основні напрямки конституційного реформування та пріоритети конституційних змін говорили під час круглого столу Асоціації правників України “Конституційна реформа: організаційні та змістовні аспекти", що відбувся 22 квітня. Зазначимо, що актуальність проведення такого обговорення перш за все зумовлена новим етапом підготовки змін до вітчизняної Конституції, а саме зі створенням на початку березня цього року Конституційної комісії та початку її активної роботи над створенням тексту нового Основного закону.

  • «Оновлення» в ArtAsters

    Американсько-українська бізнес-рада та ЮФ «Астерс» 21.04.2015 провели весняний прийом у межах проекту ArtAsters, на якому було презентовано виставку картин українського художника Володимира Товкайла. Зазначимо, що ArtAsters з 2009 р. підтримує українських художників та надає їм можливість виставляти свої картини у галереї, яка розташована безпосередньо в офісі ЮФ «Астерс».

  • Захистити книговидавців

    Минулого тижня в Києві проходив V міжнародний фестиваль Книжковий арсенал, під час якого правова група «Побережнюк і Партнери» провели спецсемінар для видавців – «Правові аспекти книгарства в Україні». Захід було організовано в межах благодійної місії юрфірми – підтримки розвитку національної культури.

  • Роль ВРЮ очима кандидатів

    21 квітня професійний тижневик «Юридична Газета» із Американською торгівельною палатою (далі – АТП) в Україні провели круглий стіл з кандидатами в члени Вищої ради юстиції (ВРЮ) від адвокатів присвячений питанням ролі та завданням ВРЮ у процесі відновлення довіри до судової влади.

  • Податкові спори: позитивізм vs природне право

    Власне, про проблему вирішення податкових спорів через призму jus naturalis говорили юристи на черговому засіданні Комітету з оподаткування Асоціації правників України, що відбулося 21 квітня цього року. Зазначимо, що захід відбувся у приміщенні ЮБ «Єгоров, Пугінській, Афанасьєв і партнери» Україна.

  • Трудові перспективи

    Про потребу реформування досі чинного Кодексу законів про працю 1971 р. та необхідні нові принципи вітчизняного трудового законодавства говорили на круглому столі «Новий Кодекс законів про працю в Україні: погляд у Європу», що відбувся 22.04.2015 у конференц-залі готелю Radisson Blu Hotel Podil, організованому Асоціацією правників України.

Інтерв'ю