«Юридична Газета» №8(454) від 24 лютого 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • Відмова у правосудді

    В Україні гостро стоїть проблема невиконання судових рішень Європейського суду з прав людини. Яскравим тому підтвердженням є вдруге виграна проти нашої держави справа 97-річної тернополянки Марії Бочан. Адже рішення, винесене у 2007 році на її користь через порушення прав на справедливий суд (ч. 1 ст. 6 Конвенції) Верховний суд, послуговуючись надуманими обставинами, відхилив.

  • Боротьба з корупцією чи замилювання очей

    У науковій літературі, періодиці, зокрема колишні та нинішні народні депутати неодноразово висловлювали думку про необхідність ліквідації господарських судів, а заодно і господарського права як такого. І всі ці вимоги прикриваються нібито благими намірами, а саме: боротьба з корупцією, олігархічними структурами, приведення системи правосуддя у відповідність до європейських стандартів та іншими.

  • Як вивести аграрний сектор України на міжнародний ринок?

    Після вступу України до Світової організації торгівлі (далі – СОТ) та підписання Угоди про асоціацію з ЄС перед українськими товаровиробниками відкрились нові можливості доступу до європейського ринку.

  • Податок на нерухоме майно як негативний приклад «швидких реформ»

    Сьогодні ми з сумом змушені констатувати, що проведення у грудні 2014 р. у стислі строки податкової реформи та внесення відповідних змін цілим пакетом лише негативно позначилось на якості кінцевого закону. Нові норми не можуть застосовуватися відокремлено від уже чинних, тим паче, коли йдеться про єдиний закон.

  • Інвестиційний атлас та паспорти регіонів

    Інвестиційний атлас – це унікальний продукт, створений Держінвестпроектом України з метою донесення інформації про інвестиційний потенціал та можливості для інвестування як в Україні загалом, так і кожного регіону зокрема. Це видання стане корисним для інвесторів під час підготовки ділових візитів до українських регіонів та для прийняття ефективних бізнес-рішень.

  • Роттердамські правила

    Міжнародні морські перевезення є основним способом обігу вантажів, забезпечуючи поставку майже 80% усіх вантажів у міжнародній торгівлі. Зважаючи на те, що у міжнародних морських перевезеннях можуть брати участь сторони із декількох держав одночасно (вантажовідправник, перевізник, вантажоотримувач).

  • Застрахувати по-європейськи

    Новітній етап розвитку світової економіки й міжнародних відносин характеризується посиленням інтеграційних процесів, що призводять до формування спільних стандартів і у сфері страхування. Функціонування систем страхування різних країн Європи характеризується постійним взаємозв’язком і взаємодією.

  • Аналіз ключових положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у торговельній сфері

    ВР України та Європейський парламент 16.09.2014 р. одночасно ратифікували Угоду про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їхніми державами-членами, з іншого боку (Угода про асоціацію, або Угода), якою передбачається створення як політичної асоціації, так і всеохопної зони вільної торгівлі (ЗВТ). Для набрання Угодою законної сили, її мають ратифікувати усі 28 країн – членів ЄС, що може тривати від одного до двох років.

  • Контрактна стабільність у трудових відносинах у спорті

    Особливістю строкових трудових контрактів у спорті є те, що вони за своєю природою є змішаними, тобто містять елементи трудової та цивільної угоди, оскільки поруч із положеннями, які регулюють трудові правовідносини, містять також положення щодо так званих штрафних санкцій та заохочень, "відступних" у разі дострокового розірвання контракту однією зі сторін, містять елементи угоди про передачу особистих немайнових прав, арбітражне застереження та ін.

  • Продовжений закордонний паспорт і Шенген: бути чи не бути?

    Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України» паспорт громадянина України для виїзду за кордон оформлюється на період до десяти років з можливістю продовження на такий самий термін.

  • Відкриваємо очі на податковий компроміс

    Минув перший місяць з набуття чинності Закону України №63-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу», (Закон про податковий компроміс).

  • Комітет АПУ пропонує збільшити вартість за надання дозвільних документів АМКУ

    Так, 19 лютого відбулося чергове засідання Комітету Асоціації правників з конкуренційного права. На порядок денний було винесено декілька питань, пов’язаних з результатами та вдосконаленням роботи над підготовкою проектів нормативно-правових актів з першочергових напрямів реформ у сфері конкуренційного права.

  • Банки та боржники: чи можливий діалог?

    Проблема як повернення, так і не повернення депозитів, є головною проблемою і для банків, і для позичальників. Коли банкам масово не повертають кошти, в принципі це має негативні явища.

  • Рада Європи починає проект з реформи відповідальності суддів

    «Ми сьогодні офіційно відкриваємо проект «Підтримка реформи системи суддівської відповідальності в Україні», – про це 18 лютого на брифінгу для представників українських ЗМІ оголосила голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи Ханне Юнкер.

  • Кому потрібна адвокатура?

    19 лютого відбувся круглий стіл, присвячений питанням реформування адвокатури.

  • Антикорупція, або теорія і практика Закону про кінцевих вигодоодержувачів

    Про практичні аспекти застосування вітчизняних антикорупційних законів правники, представники бізнесу та керівництво Мін'юсту говорили під час панельної дискусії, організованої адвокатським об’єднанням Arzinger, що відбулася 13.02.2015 р. у Києві. Участь у заході від міністерства взяли міністр юстиції України Павло Петренко та перший заступник міністра Наталія Севостьянова.

Інтерв'ю