«Юридична Газета» №50 (392) від 10 грудня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Дати, податкові та кримінальні новели, трансфертне ціноутворення

    Починаючи свою адвокатську діяльність, запам’ятав пораду досвідчених адвокатів завжди аналізувати дати документів. Такий аналіз може відкрити очі на обставини справи, які, на перший погляд, приховані від адвоката, обставини, які занадто «завзятий» слідчий приховав під стосом документів, абсолютно непотрібних для справи.

  • Чим шкідлива законодавча неврегульованість зустрічної звірки?

    «Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно­правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб’єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ» – йдеться в ч. 1 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України.

  • Результаты налоговых проверок

    Визит налогового инспектора ничего хорошего не сулит и в подавляющем большинстве случаев влечет негативные последствия для предприятия: составление акта о нарушениях законодательства, увеличение суммы налоговых обязательств и направление соответствующих уведомлений-­решений.

  • Программы лояльности

    Налогообложения доходов физических лиц, в частности, необходимо ли юридическому лицу удерживать НДФЛ при предоставлении бонусов, подарков; в каких случаях налоговая будет претендовать на такие начисления и нужно ли гражданину, получившему за бонусы товар (услугу), включать сумму, на которую выдан товар (предоставлена услуга), в совокупный годовой доход.

  • Подвійне оподаткування ПДВ операцій з повернення імпортованих товарів

    З розвитком бізнесу в Україні укладення зовнішньоекономічних контрактів вважається нормальною практикою. Співробітництво з іноземними компаніями є досить поширеним, щодня укладається безліч зовнішньоекономічних договорів, імпортуються та експортуються товари, отримуються та надаються послуги.

  • Нормативно­правове регулювання ринку альтернативних видів палива

    Недостатня забезпеченість України власними паливно­енергетичними ресурсами (Україна задовольняє свої потреби приблизно на 47%) і як наслідок її залежність від імпорту таких ресурсів негативно впливає на рівень енергетичної безпеки держави. Водночас Україна має потужну сировинну базу для виробництва альтернативного палива.

  • Нереальні операції, що призводять до реальних проблем

    Звичайні підприємці, особливо малий бізнес, з острахом сприймають податкові перевірки. Особливо коли внаслідок таких дій ДПІ вручає акт із встановленими порушеннями та донарахованими сумами податкових зобов’язань.

  • Можливість скасування податкових повідомлень­рішень

    Новелою Податкового кодексу України є фактична перевірка, яка здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об’єктів права власності такого платника. Увагу привертає норма закону, що дозволяє здійснювати фактичні перевірки без попередження платника податків (п. 80.1 ст. 80 ПК України), тому радимо бути завжди готовими до таких зустрічей.

  • Зведена податкова накладна

    Відносно нещодавно Міністерство доходів і зборів України листом від 19.09.2013 р. № 11550/6/99­99­19­04­02­16 «Щодо виписування зведених податкових накладних» знову «вчило» платників податків, як потрібно правильно, на їхню думку, виписувати зведену податкову накладну. Робилося це вкотре з єдиною метою – щоб у платників податків зникло бажання користуватися наданим їм правом формувати податковий кредит на основі зведеної податкової накладної.

  • Захист прав та законних інтересів суб’єктів господарювання

    Податки є джерелом гострих суперечностей між контролюючими органами та платниками податків. Відповідно, урегулювання конфлікту в податкових правовідносинах зазвичай без втручання фахівців малоефективне.

  • Дві сторони однієї медалі

    Відшкодування випускником вищого медичного закладу освіти вартості навчання у разі невиконання обов’язку щодо відпрацювання за місцем призначення протягом трьох років

  • Історія одного рішення

    Судова практика вже не дивує своїми кардинально протилежними рішеннями у подібних правовідносинах, проте інколи з’являється бажання висловити свої думки вголос.

  • Єдиний державний демографічний реєстр очима правозахисників

    Минуло трохи більше року з дня набрання чинності Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», який викликав бурхливі емоції в суспільстві через запровадження централізованої бази даних, яка зберігатиме невичерпний перелік персональних даних про всіх громадян України.

  • Нормативне регулювання енергетичного сектору в Україні

    Ніша енергетичного бізнесу в Україні заповнюється з року в рік. Відповідно, юристам додається роботи із цим сектором господарювання. Тож окремі питання нормативно­правового регулювання енергетики потребують постійного оновлення.

  • Управління юридичною фірмою

    Як і було заявлено в попередньому номері, цього тижня я поділюся своїми враженнями від Міжнародної конференції IBA «Управління юридичним бізнесом», яка відбулася в Москві 29 листопада.

  • Eastern partnership business forum

    Обговорення політичних питань тягне за собою певні соціальні, економічні та юридичні наслідки. Тож напередодні саміту «Східне партнерство» у Вільнюсі 28 листопада пройшов Eastern partnership business forum, під час якого глави держав та представники бізнесу мали можливість обмінятися думками стосовно умов ведення бізнесу на теренах Європи.

Інтерв'ю

  • Всеукраїнський тиждень права охоплює широкі верстви населення і має доволі амбітні цілі

    Всеукраїнський тиждень права має традиційний характер і цього року відбувається з 9 по 14 грудня. Про заплановані заходи у рамках Всеукраїнського тижня права «Юридичній газеті» розповіла начальник управління координації правової роботи та правової освіти Міністерства юстиції України Оксана Юхта.

  • Немало сфер нормами ЕС не регулируются, однако поддаются национальной регуляции

    Несмотря на неподписание Украиной Соглашения об ассоциации с ЕС, деятельность юридических компаний в странах – членах Европейского Союза интересна и полезна для украинского юридического сообщества. В связи с этим «Юридическая газета» обратилась с вопросами к партнеру юридической компании SORAINEN (Литва) Альгирдасу Пекшису.

  • Для мене важливий дух компанії, її принципи, її філософія

    Не секрет, що сьогодні не найкращі часи для M&A практики, оскільки нинішній ринок не має великої кількості подібних трансакцій, до яких могли б залучатися відповідні юристи. Не можна, однак, казати, що M&A трансакцій немає взагалі. Про те, в яких індустріях їх слід шукати, а також про те, як можна стати партнером АО Arzinger, «Юридичній газеті» люб’язно розповіла новий партнер Адвокатського об’єднання Arzinger Анна Зоря.