«Юридична Газета» №16(462) від 21 квітня 2015 р.

Коментарі

  • Тернистий шлях до відкритості

    Станом на сьогоднішній день українське законодавство про захист економічної конкуренції не має у своєму «портфоліо» офіційного документа, який би чітко визначав систему, методи та принципи визначення обсягу штрафів органами Антимонопольного комітету України (далі – «АМКУ») за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

  • Традиційний судовий контроль за рішеннями АМКУ є достатнім і найадекватнішим інструментом нагляду

    Порівняно з іншими законами і кодексами Закон України «Про захист економічної конкуренції» (далі – Закон) можна вважатися взірцем законодавчої стабільності: за 14 років із моменту його прийняття він лише лічені рази зазнавав змін і то – не критичних. Така

  • Тренд реформи прокуратури ще зберігається

    8.04.2015 відбувся вже не перший круглий стіл «Реформи правоохоронних органів: стратегії та іновації» за участю заступника Генерального прокурора України Давіда Сакварелідзе.

Публікації

  • Новий перегляд

    Верховна Рада України 12.02.2015 прийняла проект Закону №1656 «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі – Закон), який вступає в силу з 29.03.2015. Зазначеним законом було внесено низку змін, зокрема і до процесуального законодавства.

  • Виконання ухвали про скасування заходів до забезпечення позову

    Останнім часом поширеними стали випадки звернення сторін господарського процесу до суду з клопотанням про видачу їм примірника ухвали про скасування заходів до забезпечення позову, завіреного гербовою печаткою суду.

  • Скільки «коштує» виграш чи приз?

    Так звана податкова реформа, що стартувала в Україні 01.01.2015 у зв’язку з набуттям чинності Законом України №71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» внесла свої коригування і в порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб виграшів та призів.

  • Проблеми тільки починаються

    Для усієї юридичної спільноти відома практика податкових та правоохоронних органів, коли за порушення податкового законодавства з боку контрагентів-постачальників намагаються взяти до уваги зовсім іншу особу, а саме покупця товару.

  • Реформа для IT

    На сьогодні економіка України перебуває не просто у скрутному становищі, а в проваллі, з якого терміново необхідно вибиратися. І кредитами від МВФ ситуацію не виправити. Необхідно змінювати економічну модель України, створити економічне диво.

  • Конкуренція технологій

    Законодавство у сфері інтелектуальної власності забезпечує виключне право осіб дозволяти або забороняти використання об’єктів права інтелектуальної власності. За певних обставин передача такого права третім особам може бути обумовлена положеннями, які спрямовані на обмеження конкуренції або можуть мати антиконкурентний ефект.

  • Виконання під питанням

    Найчастіше суди відмовляють у визнанні та приведенні до виконання іноземних арбітражних рішень на тій підставі, що сторону, проти якої винесено рішення, не було належно сповіщено про призначення арбітра або про арбітражний розгляд або з інших поважних причин вона не могла подати свої пояснення.

  • Право на відпочинок

    Вітчизняне законодавство гарантує окремим працівникам певні преференції. Одним із переконливих підтверджень наведеного факту ми можемо назвати тих матерів, які працюють та мають двох або більше дітей віком до 15 років.

  • Чого чекати трудоголікам?

    Відбулася 27.06.2014 знакова для України подія – відбулося підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС (Угода про асоціацію). Угода про асоціацію спрямована на врегулювання різних галузей соціально-економічного стану України, зокрема, галузі праці та трудового законодавства.

  • Замість Силіконової долини в нас Оксамитове болото. Але ми не припиняємо мріяти

    Скоро майже півроку, як ми щоп’ятниці спілкуємось із стартапами в київському коворкінгу Часопис і львівському антикафе Коммуна. Ми провели близько 70 консультацій, познайомились із сотнею програмістів, маркетологів, фінансистів, спортсменів, лікарів і навіть із декількома юристами. І всіх цих людей об’єднує одне – бажання створити свій «стартап».

  • Зелені і Білі книги гармонізують законодавство України і ЄС

    Для здійснення мрій про європейський стиль життя Україні вкрай потрібне системне вивчення і, головне, застосування позитивного досвіду ЄС в усіх аспектах, пов’язаних із розбудовою демократичної, економічно ефективної, соціальної та правової держави.

  • Подання скарги до ЄСПЛ: вимоги процедури

    До Європейського суду з прав людини (далі – Європейський суд) може звернутися із заявою кожний, хто вважаєте себе особисто і безпосередньо постраждалим від порушення прав, свобод і гарантій, зазначених у Європейській конвенції з прав людини (далі – Конвенції) або в Протоколах № 1, 4, 6, 7, 12 і 13 до неї.

  • Концепція майнових прав у практиці Європейського суду з прав людини

    Головним положенням Європейської конвенції, спрямованим на захист майнових прав особи, є ст. 1 Протоколу №1. Перший протокол вступив у дію 18.05.1954, а Протоколом №11 ст. 1 було доповнено назвою «Захист власності».

  • Вплив рішення ЄСПЛ на українську судову практику

    Минуло майже десять років від того моменту, коли в Україні почав діяти Закон України «Про виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини» (далі – Закон). Він є досить нетривіальним прикладом української національної законотворчості. Адже ст. 17 Закону проголосила практику Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ, Страсбурзький суд) – міжнародної організації – безпосереднім джерелом національного права.

  • Справа практики

    Ще з самого початку роботи Парламенту VIII скликання між представниками всіх депутатських фракцій була підписана Коаліційна угода, у Розділі ІІ якої зазначено, що система правосуддя в Україні буде приведена у відповідність до європейських стандартів.

  • Як грамотно передати бізнес спадкоємцям

    Мабуть, у кожній родині батьки хочуть, щоб їх діти жили краще, ніж вони самі. Створюючи та розвиваючи власний бізнес, підприємець, як правило, вважає, що колись у майбутньому розпочата ним «справа» зможе перейти до дружини, дітей або інших близьких людей. Однак бізнесмени практично не замислюються над процедурою реального переходу прав на підприємство до спадкоємців, що даремно, адже такий процес має свої особливості.

  • Найкращі серед рівних, або хто претендує на членство в ВРЮ від адвокатів

    Майже за тиждень до обрання членів Вищої ради юстиції за квотою адвокатів, що відбудеться на відповідному з’їзді 24-25 квітня цього року, «Юридична газета» у співпраціі з Асоціацією адвокатів України провели публічну дискусію серед канди-датів до Вищої ради юстиції. Західвід бувся у форматі дебатів.

  • Реформа правосуддя у перспективі

    Бізнес, юристи та судді обговорили судову реформу в Україні та перспективи для бізнесу в межах круглого столу, який відбувся у Києві за підтримки Американсько-української ділової ради (U.S.-Ukraine Business Council) та юридичної фірми LCF.

  • Податкова медіація: як спростити податкові спори

    Власне, про спрощення процедури вирішення податкових спорів йшлося під час прес-конференції у «Лігабізнесінформ», яка відбулася 15 квітня цього року. На заході було представлено розроблену Юридичною компанією Prove Group концепцію про врегулювання конфліктів з Державною фіскальною службою України.

  • Там, де є бажання, – з’явиться дорога

    Останнім часом доволі велика кількість розмов та дискусій про інтеграцію з ЄС: експорт товарів, інвестиції за кордон. Ці два типи завоювання іноземних ринків є альтернативним один до одному.

  • Господарський процес: на які зміни слід очікувати

    Так, 16 квітня цього року за участю Комітету АПУ з процесуального права, Верховного Суду України та Юридичної групи LCF відбулося обговорення нагальних змін до Господарського процесуального кодексу України з представниками громадськості, експертами та науковцями.

  • Проблема потребує вирішення

    Про проблему виконання судових рішень в Україні говорять досить давно. З цього приводу також є безліч думок як серед громадськості, експертів, так і юристів. Основним питання в цьому випадку є те, в якому саме контексті варто реформувати систему виконання судових рішень. І з огляду на останні озвучені публічні заяви, нинішнє Міністерство юстиції вже визначило ключову концепцію реформування і наразі готове вийти на фінішну пряму в цьому марафоні реформування органів виконавчої служби та всієї системи виконання судових рішень загалом.

  • Тристороння угода

    8 квітня цього року відбувся круглий стіл з питань реформування прокуратури, який було організовано Асоціацією правників України спільно з Генеральною прокуратурою України.