«Юридична Газета» №12 (458) від 24 березня 2015 р.

Коментарі

  • За стан правової системи України відповідальна не лише судова гілка влади

    Останнім часом діяльності судової гілки влади приділяється велика увага: першочерговість судової реформи, судові процеси над суддями, постійні звинувачення судової системи у порушенні закону, що лунають як з боку громадськості, так і з боку представників влади, низький рівень довіри – все це ми спостерігаємо щодня.

  • Відповідальність за агресію

    Верховна Рада визнала Росію агресором щодо України, проте це політичне рішення. Для юридичного визнання вчинення Росією актів агресії проти України та визначення рівня її відповідальності потрібно провести серйозну й ґрунтовну роботу.

  • Конституційна комісія та установча легітимність

    Конституційні зміни мають відповідати запитам часу та давати шляхи розвʼязку суперечливих ситуацій. Сама собою конституція не може закладати якусь певну мету. Її функція – продукування та відтворення правил ведення гри, які базуються на фундаментальних цінностях – гідності людини, свободі, рівності, справедливості, демократії, верховенстві права, суверенітету і територіальної цілісності України.

  • Трансфертне ціноутворення 2015: пошук рецепту зменшення ризиків

    З 01.09.2013 в Україні запроваджено особливий контроль за експортними операціями, спрямований на унеможливлення заниження прибутків українських компаній через виведення прибутків у низькоподаткові юрисдикції. А саме відбувається контроль за так званим трансфертним ціноутворенням.

  • Переселенці можуть залишитися без пільг

    Переселенці із зони АТО і території окупованого Криму на сьогоднішній день є однією з найбільш вразливих категорій населення. Оскільки Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» виявився нездатним реалізувати поставлені перед ним завдання, депутати запропонували на розгляд законопроект №1835.

Публікації

  • Нова судова реформа: чи буде відновлена довіра до суду?

    Прийнятий 12.02.2015 Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» став основою судової реформи та охоплює багато змін, спрямованих не тільки на забезпечення гласності і прозорості судового процесу, словом, гарантування неупередженого, професійного та справедливого правосуддя в Україні, але й на формування та забезпечення стабільності судової практики.

  • Способи врегулювання в Україні: наскільки ми далеко від стандартів ЄС?

    Перипетії політичного та економічного життя України відчутно позначаються на вітчизняному банківському секторі. Тільки протягом останнього року 17 банків повністю припинили своє існування, а ще щодо 48 банків були застосовані процедури тимчасової адміністрації або ліквідації. У 2015 р.

  • Мирові угоди з Антимонопольним комітетом: перспективи України в контексті світового досвіду

    Мирова угода за своєю природою, є договором, який укладається на умовах, погоджених сторонами. Мета мирової угоди не вирішити спір, а припинити його. Тобто сторони не вирішують спір, не здійснюють правосуддя, що є прерогативою і завданням судової влади, а досягнувши згоди між собою, припиняють спір, тобто відмовившись від судового захисту, сторони ліквідують наявний правовий конфлікт шляхом самостійного врегулювання розбіжностей на погоджених ними умовах.

  • Податок на спадщину

    Особливості оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним спадщини

  • Чи погодитись на кримінал?

    У зв’язку з трагічними подіями, що відбуваються на території України (війна з Російською Федерацією і значна кількість жертв, як серед мирного населення, так і серед військових, від жорстоких нелюдських дій терористів-окупантів), є необхідність не лише керуватися нормами вітчизняного права, а й застосовувати міжнародне законодавство, наприклад, Римський статут (далі – Статут), що став підставою для створення Міжнародного кримінального суду (далі – МКС). Цей суд заснований, щоб допомогти покласти край безкарності осіб, які вчиняють найсерйозніші злочини у міжнародному співтоваристві (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини).

  • Пам'ятай про арбітраж

    Одним із прямих наслідків становлення спорту як самостійного виду діяльності стало значне збільшення кількості спорів, що виникають з правовідносин, так чи інакше пов'язаних з ним. "Спортивні" спори мають місце як на національному, так на міжнародному рівнях.

  • Реформування газового ринку україни у межах енергетичного співтовариства

    Сьогодні ми багато чуємо про необхідність структурної перебудови нафтової, газової та нафтопереробної галузей економіки України, а також про підвищення рівня енергетичної безпеки держави, а ще більше критики щодо реалізації будь-яких реформ у секторі енергетики та ринку природного газу з огляду зростання цін на природний газ для промислових і побутових споживачів в Україні.

  • Безпечна енергетика

    У січні 2015 р. Національний інститут стратегічний досліджень оприлюднив проект Енергетичної стратегії України на період до 2035 р. (Біла книга Енергетичної політики України «Безпека та конкурентоспроможність»)

  • Заміщення природного газу за рахунок альтернативних джерел енергії

    П’ятимісячне припинення постачання природного газу з Російської Федерації в Україну в 2014 р. стало досить ефективним стимулом для пошуку варіантів його заміщення. Передбачуваними першими варіантами стали реверсні постачання того самого природного газу із Угорщини, Словаччини та Польщі, а також перехід теплоелетроцентралей на вугілля.

  • На допомогу учасникам АТО

    Про правову допомогу учасникам АТО, проблеми та шляхи їх вирішення говорили 16 березня під час тематичного круглого столу, організаторами якого виступили благодійний фонд допомоги «Коло» та Асоціація правників України.

  • Київська весна: новели та тенденції

    Про новітні тенденції в сучасному цивільному праві та процесі говорили на Всеукраїнському форумі з цивільного права та процесу «Київська весна», який пройшов 13.03.2015 у конференц-залі київського готелю «Русь». Організаторами заходу виступили Асоціація адвокатів України (ААУ) та Національна асоціація адвокатів України (НААУ).

  • Право невласності

    Захист права власності як ключового поняття економічних відносин не тільки встановлює специфіку розвитку суспільних відносин, а й фіксує суттєві проблеми із теорією і практикою чинних законодавчих норм.

  • Фінансове питання

    На порядок денний березневого засідання Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури загалом було винесено 46 пунктів, проте найактуальнішим питанням під час чергового 2-денного засідання, стало обговорення належного фінансового забезпечення діяльності Комісії відповідно до засад, визначених Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Участь у засіданні взяли 24 члени ВКДКА.

  • Ні кроку без КСУ?

    Так, 16.03.2015 Пленум Верховного Суду України прийняв ще одне рішення про звернення до Конституційного Суду України із конституційним поданням щодо відповідності (конституційності) ч. 3 ст. 1, пунктів 7, 8, 9 ч. 1, п. 4 ч. 2 ст. 3, п. 2 розділу «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про очищення влади» (далі – Закон) положенням ч. 3 ст. 22, статей 38, 58, ч. 2 ст. 61, ч. 1 ст. 62, ч. 1 ст. 64 Конституції України.

  • «ВІТАЮ ВСІХ, Я – МАЙБУТНІЙ ПАРТНЕР!»

    Для того щоб швидко зробити успішну карʼєру та зрештою обійняти омріяну посаду партнера в юридичній компанії, лише професіоналізму та бажання недостатньо.

  • Не бійтесь заглядати в компроміс…

    Минуло вже більше двох місяців з дня набуття чинності Закону про податковий компроміс (ЗУ №63-VIII від 25.12.2014 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових обовʼязків з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі податкового компромісу»).

  • Мета засоби не виправдовує

    Бізнес може вирішити проблему «ножниць цін» тільки на основі розробок нових стратегій та ефективного використання інформаційних потоків. Про це заявив Сергій Феофілов, генеральний директор консалтингового агентства «УкрАгроКонсалт» 19 березня цього року під час Дискусійної панелі «Продовольча Стратегія – Ініціатива 2015».

  • Підприємці в online

    Кабінет Міністрів на засіданні 18 березня прийняв ряд важливих рішень із дерегуляції. Зокрема прийнято розпорядження, яке забезпечує функціонування системи електронних сервісів у сфері державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців. Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко під час брифінгу в будинку уряду того самого дня.

  • Боротьба з корупцією – час прийшов

    «Останнім часом ми відчуваємо істотне посилення уваги українського бізнесу до питань боротьби з корупцією, і саме це стало поштовхом для проведення цього та попередніх наших заходів, присвячених питанням комплаєнса». Про це зазначила керіник практики антикорупційного комплаєнсу та етики бізнесу Лана Сінічкіна під час бізнес-сніданку Arzinger «Боротьба з корупцією в Україні: час прийшов», що відбувся 18 березня цього року.

Інтерв'ю