«Юридична Газета» №21(467) від 26 травня 2015 р.

Коментарі

  • Ми втілюємо закони у світі краси

    Коли знайомі дізнаються, де я працюю, то щиро дивуються: «Невже компанії прямого продажу косметики потрібні юристи?» Так, юристи потрібні всюди. І компанія Avon – не виняток.

  • Участь адвоката у дисциплінарному провадженні щодо судді

    12.02. 2015 р. було прийнято Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» №192-VIII. Пунктом 9 вказаного закону було викладено в новій редакції Закон України «Про судоустрій і статус суддів», який набрав чинності 28.03 2015 р. (далі – Закон). Одна з новацій Закону стосується дисциплінарного провадження щодо судді.

  • Служіння державі та державна служба, як кажуть в Одесі, скоро будуть зовсім «різні речі»

    Нещодавно презентовано новий проект Закону України «Про державну службу» (№ 2490-VIII), відповідно до якого величезна кількість служителів держави позбудуться статусу державного службовця, серед яких, зокрема, помічники суддів.

Публікації

  • Неправомірна відмова в наданні відповіді на адвокатський запит

    Порушення прав адвоката завжди тягне за собою і порушення прав клієнта, інтереси якого адвокат представляє. Щодо дотримання прав адвоката і захист його прав є важливою частиною в наданні правової допомоги клієнтам.

  • Порівняльно-правовий аспект діяльності Німецького федерального банку та Національного банку України

    На сьогодні питання щодо ефективності фінансової діяльності Національного банку України (НБУ) широко та активно обговорюється суспільством. Велика кількість фахівців права та економіки вказують на різні причини тотальної кризи грошово-кредитної політики НБУ. За умов «наполегливої» інтеграції України в ЄС порівняння основних принципів політики НБУ з центральними банками європейських країн видається досить актуальним.

  • Зачаїтися в очікуванні

    Бойові дії на Донбасі тривають й досі, у зв’язку з чим судові органи переведені до інших областей, судочинство відновлено. Однак є одне «але» матеріли та архіви судових справ не були вивезені з території проведення антитерористичної операції.

  • Вся справа в митній декларації

    Під час реалізації органами державної фіскальної служби України їх владної функції щодо здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування і сплати податків та зборів між ними та платниками податків часто виникають публічно-правові спори, а саме: податкові спори.

  • Старість в радість

    Правове регулювання пенсійного забезпечення в Україні на сьогодні залишається актуальним і малодослідженим соціально-правовим інститутом.

  • Європейська неготовність

    Одним із найпоширеніших і найефективніших інструментів захисту інтересів землевласників і землекористувачів у справах про позбавлення прав власності або користування тривалий час виступала ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (далі – Протокол), а також відповідна практика Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ).

  • Деякі питання граничної чисельності працівників місцевих державних адміністрацій

    Відповідно до п. 9 Прикінцевих положень Закону України від 28.12.2014 №76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», з метою забезпечення раціонального використання бюджетних коштів, керівникам органів виконавчої влади та інших державних органів поставлено завдання вжити заходів до забезпечення скорочення на 20% у чисельності працівників цих органів.

  • Інновація чи декларація?

    Сьогодні багато дискусій ведеться навколо питання реформування української адвокатури. Це зрозуміло, адже всі сфери суспільних відносин, які неухильно потрапляють під вплив глобалізаційних процесів, мають вдосконавлюватись та відповідати найкращому світовому досвіду та вимогам сучасності.

  • Монополії бути?

    За останній рік питання реформ у нашій країні стало одним із найактуальніших. Європейський курс розвитку країни потребує приведення законодавства України до європейських стандартів, зокрема і в сфері адвокатури.

  • Новації в адвокатській практиці

    Кожний адвокат, здійснюючи захист свого клієнта та представляючи його інтереси, прагне ознайомитися зі справою у повному обсязі. Для цього необхідно володіти досконало не лише законодавством, а й іноді інформацією, що потребує додаткового доступу.

  • Міжнародний досвід для України

    Проблема виконання рішень іноземних судів в Україні є досить актуальною. І як свідчить практика, однією з причин ситуації, що склалася, є нерозуміння українськими судами її суті та міжнародних документів, які регулюють цю сферу. Водночас ані суддівський корпус, ані представники юридичного бізнесу не залишаються осторонь цієї проблеми.

  • Правильні пріоритети

    Охорона і захист прав дитини. Право дитини на народження в контексті права на життя. Інформаційна безпека дитини в умовах поведінкового конфлікту. Розмежування понять «охорона прав дитини» та «захист прав дитини».

  • Останні дні ТСК, або чи буде продовжена перевірка суддів у липні?

    На черговому засіданні Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції, яка була cтворена при Вищій раді юстиції для перевірки суддів, які виносили рішення у період Майдану, було констатовано ознаки порушення присяги в діях суддів Деснянського, Солом’янського, Подільського райсудів столиці

  • Агроєвроінтеграція України

    На сьогодні Норвегія зацікавлена у розвитку бізнесу в Україні та вкладенні інвестиції. Звичайно, непроста політична та економічна ситуація турбує норвежців, але попри все це наша бізнес-співпраця є в повній мірі реальною перспективою.

  • Адміністративна автономія

    20 травня Вищим адміністративним судом України було проведено круглий стіл «Зміни до Конституції». Серед запрошених були судді місцевих адміністративних судів, експерти, науковці, представники міжнародних організацій та центральних органів виконавчої влади.

  • Заплатити за помилку

    Вітчизняна адвокатська спільнота не без допомоги міжнародних експертів вирішили ще на крок наблизити до європейських стандартів адвокатську діяльність – запровадити страхування професійної відповідальності адвоката. Сама професія адвоката пов’язана з низкою значних ризиків, включаючи ризики заподіяння ненавмисної шкоди клієнту.

Інтерв'ю