«Юридична Газета» №45 (387) від 05 листопада 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Ризик у договірних зобов’язаннях

    Ризик є елементом, який входить до складу багатьох сфер життя людини, у тому числі й до відносин, урегульованих нормами права. Категорія ризику є однією із найбільш дискусійних у науці цивільного права та правозастосуванні.

  • VII Щорічний форум з корпоративного права

    Доброю традицією стало проведення в Києві фахового заходу з корпоративного права. Тож 25 жовтня цього року, вже сьомий рік поспіль, було проведено Щорічний форум з корпоративного права, який надав можливість експертам обговорити болючі професійні питання, а також поспілкуватися з представниками регуляторних органів і суддівського корпусу.

  • Жовтневий Львів на тиждень став центром медичного права

    Днями мальовниче місто гостинно вітало фахівців з медичного права з усіх куточків нашої держави, а також гостей з інших континентів. ВГО «Фундація медичного права та біоетики України» і кафедра медичного права Львівського національного університету імені Данила Галицького мали честь і приємність приймати пасіонаріїв медичного права, які щодня працюють, аби це правове явище впевнено крокувало професійними теренами, а життя і здоров’я людини як найвищі цінності були захищені.

  • Права пациентов

    И вновь скандал на всю Россию. После проведения диагностической пробы на туберкулез в одной из школ Хабаровского края в больницу обратились родители более сорока школьников по поводу жалоб детей на высокую температуру тела (до 400С), озноб, ухудшение зрения, тошноту, боли в суставах, общую слабость.

  • Плановане лікування за кордоном – лише через Міністерство охорони здоров’я України

    Попри значні досягнення науково­технічного прогресу у сфері медицини та помітне покращення стану оснащення українських закладів охорони здоров’я, у громадян нерідко з’являється необхідність здійснювати лікування за межами нашої держави.

  • Оформлення відмови дієздатного повнолітнього пацієнта від запропонованого медичного втручання

    Наказом МОЗ України № 110 від 14 лютого 2012 року було надано довгоочікувану відповідь на питання, якою має бути затверджена нормативним актом письмова форма «Інформована добровільна згода пацієнта на проведення діагностики, лікування та на проведення операції та знеболення».

  • Новації в реформуванні охорони здоров’я

    Законопроект є одним із системоутворюючих нормативно­правових актів у сфері реформування охорони здоров’я шляхом здійснення структурної реорганізації системи медичного забезпечення, що проявляється в запровадженні нових підходів щодо планування мережі закладів охорони здоров’я.

  • Медична і нотаріальна таємниці

    Таємниці особистого життя людини є важливою гарантією правового статусу особистості, її прав та свобод. Інтерес привертають ситуації взаємодії різних аспектів особистого життя, різних його таємниць, особливе місце серед яких посідають медична та нотаріальна таємниця.

  • Лікарські засоби як об’єкт інтелектуальної власності

    З лютого 2013 р. увага правників та громадських пацієнтських організацій прикута до винесеного на громадське обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку надання Кабінетом Міністрів України дозволу на використання запатентованого винаходу, що стосується лікарського засобу».

  • Концепція розвитку системи фінансового забезпечення у сфері охорони здоров’я

    18 вересня 2013 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію розвитку системи фінансового забезпечення у сфері охорони здоров’я (далі – Концепція). Документ окреслює необхідність запровадження нового фінансового механізму в сфері охорони здоров’я.

  • Загальнообов’язкове медичне страхування в Україні

    Загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування як вид соціального страхування передбачений в Основах законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування ще з 1998 року.

  • Допоміжні репродуктивні технології

    За даними Міністерства охорони здоров’я України, рівень безпліддя в Україні сягає майже 20%, а це означає, що кожна п’ята пара не може зачати дитину традиційним способом.

  • Договір про безоплатне надання громадянам медичної допомоги

    Вітчизняне законодавство розрізняє правові режими безоплатного надання медичної допомоги та оплатних медичних послуг за суб’єктом виконання таких зобов’язань, підставами їх виникнення та особливостями фінансування наданих медичних послуг (медичної допомоги).

  • Використання зображення лікаря в рекламі

    Застосування суб’єктами господарювання різних форм та засобів рекламування своїх товарів чи послуг є чи не найбільш обговорюваним питанням з­поміж юристів­практиків у сфері медійного права.

  • Державний земельний банк: «за» і «проти»

    Роль земельного банку нині активно обговорюється в експертних колах. Це питання досить актуальне для аграрного сектору, тож у Верховній Раді як прихильників, так і противників створення потенційно найбільшого власника сільськогосподарських земель в Україні вистачає.

  • Боротьба з рейдерством в Україні: новий етап

    Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств» викликав бурхливе обговорення під час його розгляду експертами.

  • Україна – ООН

    Нещодавно Україна відсвяткувала 68 років партнерства та співпраці з ООН. Пріоритетною справою у форматі такого співробітництва слід вважати насамперед захист прав людини. У контексті масштабних внутрішніх перетворень та прийдешньої європейської інтеграції цьому напрямку приділяється особлива увага.

  • У Москві відбувся II Російсько­Польський Юридичний День

    Захід був організований за офіційної підтримки Міністерства закордонних справ Польщі, Міністерства юстиції Російської Федерації, Міністерства юстиції Польщі, Посольства Республіки Польща в Москві, Міжнародної Асоціації Адвокатських Утворень, Польської асоціації адвокатів, Варшавської фондової біржі, Московської Біржі, Адвокатської палати міста Москви, Інституту ім. Адама Міцкевича у Варшаві.

  • Сучасна наука – пенітенціарній практиці

    Спостерігаючи за темами публікацій у нашому виданні, не можу сказати, що тематика кримінально­виконавчого права є надто популярною. Так, тема досить специфічна, проте цікавих моментів у ній більш ніж достатньо.

  • Створення першої кафедри медичного права

    24 квітня 2013 р. у сфері медичного права відбулася знаменна подія – створення першої кафедри медичного права, яка 24 жовтня 2013 р. була офіційно презентована серед національної і зарубіжної професорсько­викладацької плеяди фахівців.

Інтерв'ю

  • Роботу з реєстрами можна модернізувати

    З 1 січня 2013 року функції державної реєстрації прав на об’єкти нерухомого майна перейшли від органів місцевого самоврядування в особі створених ними підприємств Бюро технічної інвентаризації до органів державної влади в особі Державної реєстраційної служби України.

  • Робота детектива має бути логічно завершена

    Останнім часом обговорення наказу Міністерства доходів і зборів України щодо застосування детектора брехні не вщухає ні на день, оскільки практика використання таких пристроїв Україні не дуже відома. Тож для з’ясування деталей цього процесу та в продовження порушеної в попередньому номері теми «Юридична газета» звернулася до детектива, експерта­поліграфолога Сергія Казьмірука.