«Юридична Газета» №40 (590) від 03 жовтня 2017 р.

Коментарі

  • Оподаткування доходів, отриманих за спадковим договором

    Розглядаючи питання оподаткування доходу, отриманого платником податку за спадковим договором, Державна фіскальна служба в індивідуальній податковій консультації від 11.09.2017 р. №183/Ю/99-99-13-02-03-14/ІПК дійшла висновків, з якими ми не можемо погодитися

  • Нове дихання для держбанків?

    Це вже друга спроба Міністерства фінансів України та Кабінету Міністрів України визначити спеціальні особливості управління державними банками на рівні закону.

  • Майбутнє юридичної фірми

    Юридична фірма як феномен є творінням людських рук, точніше – вона створена людиною. Тому на неї, незважаючи на всю унікальність, добре екстраполюються закони та правила, що регулюють діяльність інших феноменів, створених в результаті розвитку людини.

  • Рейдер +1

    В Україні залишається достатньо розповсюдженим таке явище як рейдерство, що являє собою недружнє (зазвичай, силове) поглинання підприємства проти волі його власників, що мають переважне становище на такому підприємстві, та/або його керівника.

  • Шкідливі поради: що юрист не повинен говорити клієнту

    Практикуючим юристам добре відомо, що немає цілковито ідентичних справ (хоча деякі обставини можуть збігатися до деталей), а також схожих у своєму ставленні до юриспруденції клієнтів.

Публікації

  • Реформа під мікроскопом

    27.05.2016 р. на засіданні Ради з питань судової реформи було представлено проект нового закону «Про судоустрій та статус суддів». Розглянемо 10 основних нововведень та дізнаємося, що змінилося в судовій системі України.

  • Справедливе судочинство - об’єктивна нереальність?

    «Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення», – саме так визначає право на справедливий суд ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі – Конвенція).

  • Щодо необхідності створення Вищого антикорупційного суду

    Одним із найбільш дискусійних питань судової реформи, що триває в Україні, залишається необхідність створення незалежного антикорупційного суду. Однак з кожним днем зменшується запал представників влади щодо його створення, з’являються пропозиції щодо зміни форми з самостійного антикорупційного суду на створення окремих антикорупційних палат у межах нинішніх судів.

  • Законопроект №6232 в контексті впливу на гласність та відкритість судів

    Закінчення літніх канікул народних обранців та відкриття 7-ї сесії Верховної Ради України VIII скликання ознаменувало повернення національної юридичної спільноти до дискусії стосовно подальшої долі судової реформи, перспектив її позитивного впливу на становлення довіри до судової системи та побудови якісно нових стандартів судочинства.

  • Судова реформа: 10 ключових новацій

    Більше ніж рік тому стартувала конституційна судова реформа. За цей час введено адвокатську монополію у місцевих судах, розпочато формування нового Верховного Суду, створено Вищу раду правосуддя та Громадську раду доброчесності, прийнято закон про Конституційний Суд України, розроблено нові процесуальні кодекси тощо.

  • Вищий антикорупційний суд: варто чи ні?

    На сьогодні суди загальної юрисдикції мають досить низький рівень довіри суспільства щодо об’єктивності, неупередженості та законності їхніх рішень. Така недовіра викликана неоднаковим застосуванням положень кримінального та кримінального процесуального закону, а також відсутністю притягнення до кримінальної відповідальності топ-чиновників за отримання неправомірної вигоди.

  • Агресивне податкове планування

    Суддя Верховного Суду США Дж. Сандерленд зазначив: «Право платника податків уникати їх сплати шляхом використання всіх дозволених законом засобів не може бути піддано будь-яким сумнівам. Кожен має право проводити свою фінансову активність таким чином, щоб звести відповідні платежі до мінімуму».

  • Земельне питання у сфері здійснення державно-приватного партнерства

    Сьогодні особлива актуальність теми державно-приватного партнерства (далі – ДПП) при здійсненні інвестицій в економіку України пояснюється, насамперед, активною та чіткою позицією Кабінету Міністрів України щодо модернізації та розвитку низки інфраструктурних проектів, зобов’язаннями України перед МВФ про виведення з-під державного управління компаній з непритаманними для публічного сектору видами діяльності, а також все більшою зацікавленістю іноземних та внутрішніх інвесторів до об’єктів державної власності на фоні позитивних економічних прогнозів для України

  • Нові ПАЕ як дзеркало адвокатського самоврядування в Україні

    «Юридична Газета» в межах програми «Адвокат Майбутнього» розпочинає серію публікацій, присвячених змінам до Правил адвокатської етики (далі – ПАЕ).

  • VI судовий форум: від змін в освіті до судової реформи

    Традиційно на черговому судовому форумі, організованому Асоціацією правників України за підтримки ЮГ LCF, який відбувся 28-29.09.2017 р., юристи обговорили низку важливих тем. Ми вирішили зупинитися лише на двох: юридичній освіті та судовій реформі.

Інтерв'ю

  • Юриспруденція як мистецтво

    На зустрічах Клубу «Вітаю всіх, я – майбутній партнер!» ми продовжуємо обговорювати особливості шляху, який потрібно пройти молодим юристам, щоб досягти успіхів у професії, стати визнаними фахівцями, досягти мети та втілити мрії