«Юридична Газета» №35-36 (481-482) від 08 вересня 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • Національні тролі як провідники інтересів Кремля та його союзників

    26 серпня в «Українській правді» з’явилася дуже цікава публікація – «Бюрократична поема про ремонт під час АТО». Цікавість її обумовлена не фаховістю та ґрунтовністю викладення матеріалу, а яскравою заангажованістю та замовністю

  • Боргова індульгенція: чи дарують право громадянам бути банкротами?

    Питання реструктуризації боргів фізичних осіб на державному рівні для України з практичного погляду нова. Як правило, такі боржники віч-на-віч залишаються самі з кредитором (наприклад, банківська або інша фінансова установа, тощо), а отже, перебувають у вкрай вразливому як економічному, так і психологічному стані

  • Законодавча невизначеність річкових портів

    Річковий транспорт як галузь господарства наразі для України відіграє незначну роль. Що повністю не узгоджується з фактичними його можливостями.

  • Суднозаходи до кримських портів: потреба морського бізнесу чи державний злочин?

    Закон України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території” №1207-VII від 15.04.2014 р. 27.04.2014 набув чинності (далі – «Закон»).

  • Як не стати піратом в Україні: порядок реєстрації яхт

    Ще кілька десятиліть тому для більшості українців мати власну яхту або постійно її фрахтувати для розваг або туризму було чимось незвичним, занадто розкішним та недоступним. Але з розвитком країни загалом за роки незалежності кількість людей, які можуть собі це дозволити значно зросла, створюючи і попит на ринку загалом.

  • Необдумане очищення

    На сьогодні в юридичній практиці склалася досить неоднозначна ситуація у разі звільнення працівника відповідно до п. 7-2 ч. 1 ст. 36 Кодексу законів про працю України (КЗпП), а саме на підставах, передбачених Законом України «Про очищення влади» від 16.09.2014 №1682-VII.

  • Альтернатива аліментам

    Справи щодо розірвання шлюбу, як окрема категорія цивільно-правових спорів, є непростими, передусім з огляду на їхнє психоемоційне навантаження. Особливо, якщо розпадаються шлюби, від яких є спільні діти, та вирішується питання про їхнє місце проживання, матеріальне забезпечення і виховання тим із батьків, хто проживатиме окремо від дитини.

  • Залік на п'ять

    Відповідно до загальної теорії цивільного права суб’єктами зобов’язання є управомочена особа (кредитор) та зобов’язана сторона (боржник). Кредитор – це особа, яка уповноважена вимагати від боржника виконання певної дії або утримання від неї, а боржник – це особа, на яку покладений обов’язок вчинити таку дію.

  • Конституційна реформа щодо прав і свобод людини: прогрес чи гальмування?

    Європейський шлях розвитку України вимагає принципового переосмислення положень чинного Основного Закону та формування нових конституційних засад для перетворення нашої країни на сучасну європейську, демократичну, соціальну, правову державу.

  • Підступна законотворчість

    В умовах становлення демократичної держави та громадянського суспільства важливою функцією держави стає правоохоронна, суть якої полягає в охороні прав, свобод, інтересів людини і громадянина від протиправних посягань, і застосування юридичної відповідальності за протиправні діяння.

  • Шанс на бюджет

    Тендер (англ. tender, від tend – обслуговувати), з практики застосування термінів в юриспруденції, – порядок здійснення конкурентного відбору виконавців щодо закупівлі товарів, виконання робіт, надання послуг, що здійснюється за процедурами, встановленими чинним законодавством, і передбачає вибір виконавця серед певного кола претендентів шляхом оцінки їх пропозицій і виявлення переможця.

  • Верховний Cуд в Україні – сподівання і реальність

    Серед проблем, з якими зазвичай стикається український бізнес, крім уже звичної для нас корупції, часто згадуються нестабільність і нечіткість законодавства, до того ж чи не найбільші претензії висувають до податкових норм

  • Свободою по договору

    З реформуванням права у цивільних правовідносинах, яке відбулось у 2014 р. шляхом прийняття в новій редакції Цивільного кодексу, договір набуває популяризації у відносинах між громадянами.

  • "Визнання договору неукладеним": спосіб правового захисту чи можливість уникнення відповідальності?

    Господарський договір є однією з підстав виникнення прав та обовʼязків його контрагентів у сфері господарювання.

  • Розпізнати контрафакт

    На сьогодні в Україні одним із найпроблемніших питань залишається питання боротьби з виробництвом, розповсюдженням та імпортуванням контрафактної продукції

  • До ХІІІ з’їзду суддів готові!

    Питання порядку та методології кваліфікаційного оцінювання суддівського корпусу сьогодні активно обговорюються юридичною спільнотою на усіх рівнях

Інтерв'ю