11 січня 2021, 16:37

Реалізація реформи містобудування у 2021

Анжеліка Лівіцька
Анжеліка Лівіцька «Asters, ЮФ» радник
Богдан Шморгун
Богдан Шморгун «Asters, ЮФ» старший юрист

13 березня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв дві Постанови № 218 та № 219 якими розпочав реформу містобудування, яка мала замінити Державну архітектурно-будівельну інспекцію України (ДАБІ) та створити нову структуру, відповідальну за здійснення державного нагляду та контролю в сфері містобудування.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Після прийняття відповідних постанов повинна була бути розроблена відповідна нормативно-правова база, що мала забезпечити функціонування нових органів та завершити розпочату навесні реформу.

Разом з початком реформи було призупинено дію Постанови Кабінету Міністрів України № 533, що призвело до зупинення перевірок будівельних майданчиків та об'єктів містобудування.

Однак, до кінця 2020 року не було вжито жодних фактичних заходів, що могли би запустити та реалізувати реформу містобудування, окрім того, що робота ДАБІ, як єдиного органу, спроможного здійснювати контроль та нагляд за будівництвом, все більше обмежувалась.

В зв'язку з відсутністю фактичних заходів для завершення реформи, уряд на своїх засіданнях 16 та 23 грудня 2020 року почав вносити зміни в законодавчі акти щодо проведення реформи задля її ефективного завершення.

Першим важливим для реформи кроком було прийняття Кабінетом Міністрів України Постанови № 1339 від 16 грудня 2020 року. Цією постановою було скасовано п. 3 Постанови Кабінету Міністрів України № 219, що призвело до відновлення дії Постанови № 533 (тобто контролю у будівельний сфері).

В подальшому, 23 грудня 2020 року на засіданні уряду Мінрегіоном України було презентовано новий план реформування будівельної галузі. Основна концепція плану – продовження ліквідації ДАБІ, однак є суттєві відмінності щодо наступних кроків. Такими відмінностями є:

  • Відновлення контролю органів місцевого самоврядування за об’єктами класу наслідків СС1 та СС2;
  • Створення Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДАІМ), як центрального органу виконавчої влади, що здійснюватиме архітектурно-будівельний контроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій;
  • Внесення змін до регуляторних актів в сфері будівництва та скасування Постанов уряду № 218 та № 219.

На цей новий перехідний період дозвільно-реєстраційні функції здійснюватимуться органами місцевого самоврядування, а документи, що мають бути подані для цього, будуть подаватися через Єдину державну електронну систему в сфері будівництва – портал "ДІЯ".

Наразі складно оцінити, наскільки реформа може бути ефективною в 2021 році, однак це залежить від ефективності прийняття відповідного правового регулювання та подальших кроків, прийнятих урядом.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати