24 грудня 2019, 11:31

Інвестиційні очікування від 2020

Опубліковано в №51-52 (705-706)

Любомир Кузюткін
Любомир Кузюткін «ЮК EXPATPRO» керуючий партнер

Наближається закінчення року. В EXPATPRO ми вже починаємо формувати прогнози на 2020 р. Працюючи з іноземними та українськими інвесторами, ми безперервно моніторимо політично-економічну ситуацію в країні. Насправді, розвиток нашої фірми якнайкраще відображає інвестиційний клімат у країні. Наразі все свідчить про оздоровлення бізнес-середовища, яке здатне залучати все більше ефективних та масштабних інвестицій.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Загалом, наші клієнти сьогодні активно шукають проєкти, які б їх зацікавили. Найбільше приваблює сфера сільського господарства, високих технологій та альтернативної енергетики. Уряд очікує приплив інвестицій 50 млрд доларів за наступні 5 років. Це цілком можливо, якщо будуть створені відповідні умови для бізнесу. Щойно український бізнес відчує, що тут зручно і безпечно будувати власну справу з довгостроковою перспективою, «підтягнуться» також іноземні бізнесмени. Це відбудеться, коли українці почнуть розповідати закордонним колегам, як тут працює система. Тому найближчим часом нам необхідно працювати над тим, щоб Україна завоювала довіру, насамперед, місцевих підприємців.

Відповідно до результатів щорічного опитування Європейської Бізнес Асоціації, українські бізнесмени мають високі очікування від наступного 2020 р. Зокрема, 77% опитаних очікують на позитивну динаміку росту бізнесу. Це на 3% більше ніж у минулому році. Дещо песимістичні настрої тоді були обумовлені президентськими виборами. Однак повернення позитивної динаміки — хороший маркер. Це означає, що ситуація швидко стабілізувалася.

Водночас варто зазначити, що такий оптимізм побудований радше на сподіваннях та надіях, ніж на вже задоволених вимогах та потребах бізнесу. Тож сьогодні владі потрібно докладати чимало зусиль, щоб їх виправдати. Окрім того, ми маємо розуміти, що одна людина не може змінити ситуацію без підтримки команди, а також без комплексних рішень, які зачіпають багато сфер державного управління. Представникам бізнесу потрібно продовжувати комунікувати свої побажання та бачення змін. Зокрема, від влади очікують на кроки в напрямку захисту прав власності та кредиторів, антикорупційні кроки та створення ринку землі.

Перший крок назустріч прогресу в галузі захисту прав власності та кредиторів — це нещодавно прийнятий Закон «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні». Дійсно, він має потенціал покращити інвестиційний клімат України, оскільки напрямки покращення були обрані в результаті комплексної оцінки відповідності законодавства України практикам, описаним Групою Світового банку в методології рейтингу Doing Business. Цей Закон спрямований на усунення деяких юридичних прогалин, а також на впровадження в правову систему України інноваційних правових інструментів.

Наприклад, очікується, що в результаті прийняття Закону вдасться знизити кількість порушень прав міноритарних акціонерів, знизити вартість кредитних ресурсів, зменшити витрати, пов'язані з будівництвом житлових і нежитлових об'єктів, підвищити якість правосуддя в господарських справах та скоротити термін розгляду господарських спорів. До того ж планується збільшити кількість товариств з обмеженою відповідальністю, які діють на підставі модельного статуту.

Очікування інвесторів щодо антикорупційних кроків — одна з констант українського бізнес-середовища. Очевидно, що через наявність корупційного чинника в країні інвестори бояться вкладати гроші, які вони можуть втратити, а Закон буде не на їхньому боці. Розуміння, що місцеві гравці інколи все ще мають більше влади та важелів впливу, керують всім та відберуть гроші, стримує приплив інвестицій в Україну. Тож ми очікуємо, що боротьба з корупцією продовжиться, а рішення влади будуть точними та ефективними. Окрім того, дуже хочеться, щоб пришвидшився процес «виходу» економіки з тіні. Часто обіг коштів та реальні бізнес-процеси не декларуються, а щось зберігається у готівці. Це затримує розвиток ринку.

Також очікується створення ринку землі, що викликало багато обговорень. Цей крок був однією з основних обіцянок нової влади. Відповідний закон вже ухвалили в першому читанні. Якщо відповідна законодавча база буде створена, це відкриє новий напрямок для потоку українських та іноземних інвестицій. Вірогідно, ключовими покупцями землі стануть великі іноземні суверенні та приватні фонди, а отже, проєкти будуть масштабними.

Загалом, якщо відповідні політичні рішення будуть прийняті, а фактичний економічний розвиток України відповідатиме встановленим владою прогнозам та цільовим показникам, інвестиційний клімат продовжить покращуватися. Зокрема, йдеться про зниження облікової ставки з 16,5% до 8% та стримування інфляції на рівні 5%. Сьогодні ж капітал коштує занадто дорого для інвесторів, а бізнес-середовище залишається нестабільним. Однак є всі підстави очікувати на позитивні зміни та якісний прогрес.

Таким чином, ми в EXPATPRO продовжуватимемо радити інвесторам здійснювати інвестиції та розвивати український бізнес у 2020 р. Ми впевнені, що влада рухається у правильному напрямку, тож ринок України підвищуватиме свою інвестиційну привабливість протягом усього наступного року. Зі свого боку ми захищатимемо інтереси українського та іноземного бізнесу, а також сприятимемо оздоровленню бізнес-клімату.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати