«Юридична Газета» №50-51(496-497) від 15 грудня 2015 р.

Коментарі

  • Трудові будні без трудових книг?

    24 листопада Кабінет Міністрів України вніс на розгляд до Верховної Ради підготовлений Мінекономрозвитку проект Закону №3507 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення кадрової роботи платниками податків».

  • Трудова книжка – макулатура чи дійсно необхідний для обліку працівників документ?

    У серпні цього року Міністерство економічного розвитку й торгівлі України (далі – Мінекономрозвитку України) розробило проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення кадрової роботи платниками податків» (далі – Законопроект), яким передбачено скасування трудових книжок. Наразі цей Законопроект схвалено Кабінетом Міністрів України та направлено на розгляд до Верховної ради України.

  • Нові правила поділу майна при розірванні шлюбу від Верховного Суду

    Процес розірвання шлюбу часто включає в себе розділ майна. Межа між спільно нажитою і приватною власністю одного з подружжя дуже тонка, а судова практика щодо цього питання досить неоднозначна.

  • Проблеми страхування автомобілів в Україні

    На сьогодні в Україні існує багато різних страхових компаній, які не завжди є чесними зі своїми клієнтами, що тягне за собою проблеми з виплатами, наприклад, за такими Договорами як «Страхування наземних транспортних засобів» (КАСКО).

Публікації

  • Правові аспекти просування лікарських засобів

    Реклама лікарських засобів в аптечних закладах на сьогодні є досить актуальною. І це не дивно, адже фармацевтичний ринок характеризується жорсткою конкуренцією, тому для просування на ринку продукції та забезпечення її конкурентоспроможності недостатньо лише виробляти й реалізувати товар.

  • Зовнішня трудова міграція

    Процес наближення України до Європейського Союзу повільно, але ж таки просувається.

  • Трудові конфлікти за проектом Трудового кодексу України

    У листопаді цього року знову був схвалений у першому читанні Проект Трудового кодексу України (далі – Законопроект). Цього разу Законопроект внесено на розгляд Верховної Ради України народним депутатом В. Гройсманом, Л. Денисовою, М. Папієвим. Структура доопрацьованого Законопроекту (реєстр №1658) знову складається з книг, розділів, параграфів та статей.

  • Визначення додаткового строку для прийняття спадщини

    Відповідно до ч. 1 ст. 1269, ч. 1 ст. 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час її відкриття не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

  • Відповідальність експедитора при автомобільних вантажоперевезеннях

    Одним з поширених договорів у сфері перевезення є договір транспортного експедирування.

  • Погане передчуття

    У Верховній Раді України зареєстрований проект Закону №3524 від 25.11.2015 про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя).

  • Підвищення рівня надійності страховиків: що пропонує регулятор

    Відповідно до Указу Президента «Про Стратегію сталого розвитку «Україна-2020» від 12.01.2015 №5/2015 було розроблено Стратегію реформування державного регулювання ринків небанківських фінансових послуг на 2015-2020 рр. (затверджена розпорядженням Нацкомфінпослуг від 19.03.2015 №499).

  • Право на суброгацію

    На практиці у судах часто виникають розбіжності щодо того, коли спливає строк позовної давності у справах про відшкодування шкоди внаслідок ДТП.

  • Загальнообов'язкове та добровільне страхування: в теорії та на практиці

    Для того, аби зрозуміти суть страхування в Україні, насамперед, необхідно з’ясувати значення самого поняття. І почати найкраще з профільного закону.

  • Відповісти регресно

    Після купівлі особою автомобіля важливим питанням є його страхування. Перед власником транспортного засобу завжди постає вибір: укласти договір добровільного страхування (договір КАСКО) чи обов’язкового страхування (договір ОСЦПВ).

  • Парламентські таємниці

    9.12.2015 р. о 14 год. 15 хв. мало відбутись засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя. З анонсу, розміщеного на офіційному веб-ресурсі парламенту, вбачалось, що народні обранці планують розглянути кілька вельми цікавих та спірних законопроекти – №3524 «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та №2506а «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів».

  • У крісло через суд: очікується масове оскарження результатів конкурсу на зайняття адміністративних посад в органах прокуратури

    Кандидати на адміністративні прокурорські посади почали оскаржувати результати конкурсного відбору у судовому порядку. Один з них – Владислав Галайба у пошуках справедливості звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва.

  • По різні боки справедливості, або як поновити досудове розслідування, не вносячи змін до КПК

    Скасування інституту поновлення досудового розслідування породило процесуальний феномен: суд не в змозі розглядати обвинувальний акт у разі його невідповідності вимогам чинного законодавства, а прокуратура не має законних підстав для проведення додаткових процесуальних дій задля виправлення зазначеного документу.

  • Забезпечення позову в адмінпроцесі: відмовити не можна задовольнити

    Судам вищих інстанцій в терміновому порядку необхідно узагальнити судову практику та надати відповідні роз'яснення, як саме враховувати докази при вирішенні питань щодо забезпечення позову в адміністративному процесі.

  • Агроігри України

    Минулого тижня у Києві пройшла широкоформатна міжнародна конференція, присвячена особливостям ведення агробізнесу в Україні.

  • Податки для Гіппократа

    Нещодавня презентація Міністерством фінансів нового проекту Податкового кодексу, звичайно ж, не залишилась поза увагою як правничого експертного середовища України, такі простих громадян.

  • Бізнес – під протекцію ЄСПЛ

    Порушення яких прав та інтересів бізнесу надає можливість звернутися до Європейського суду з прав людини? Яка існує практика застосування рішень ЄСПЛ українськими судами?

Інтерв'ю