«Юридична Газета» №49(495) від 07 грудня 2015 р.

Коментарі

  • Нерухомість на стику правових галузей

    Досить цікавим і нестандартним прикладом вирішення будівельних проблем є справа Hanover 3201 Realty LLCv. Village Supermarkets, Inc., 2015 USApp., що розглядалася американськими судами та нещодавно завершилася рішенням апеляційної інстанції.

  • В новий рік з новим податковим кодексом

    Міністерством фінансів України нещодавно було оприлюднено проект Закону України «Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні», основним і найбільш обговорюваним положенням якого є затвердження Податкового кодексу України у новій редакції.

  • Залучення коштів аграрними компаніями: альтернатива банківському фінансуванню

    Кризовий стан банківської системи України та відсутність «дешевих» коштів у достатній кількості – це ті реалії, з якими українські сільськогосподарські товаровиробники мають справу щодня, мабуть, протягом досить тривалого часу.

  • Видобування бурштину. Чергова спроба законодавчого врегулювання

    Після жорсткої критики з боку Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи законопроекту про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення на предмет корупційних факторів, що був зареєстрований наприкінці 2014 р., на початку вересня цього року народні обранці зареєстрували черговий законопроект, направлений на законодавче врегулювання видобутку та реалізації бурштину – «Про старательську діяльність».

Публікації

  • Альтернативний погляд Мінфіну на вирішення податкових спорів

    1.12.2015 р. на офіційному порталі Міністерства фінансів України було розміщено проект податкової реформи, яку в народі вже встигли охрестити «20-20-20» у зв’язку з характерною акцентуацією на розмірі ставок основних податків.

  • «Сюрпризи» податкових різниць

    У 2016 р. на підприємства чекає подання звітності та розрахування податкового зобов’язання з податку на прибуток за новою системою, яка, за словами законодавців, є більш зручною для суб’єктів господарювання, оскільки базується на даних бухгалтерського обліку.

  • Колективне управління авторськими та суміжними правами як бізнес-модель самоідентифікації

    У Конституції США 4,4 тис. слів, це втричі менше, ніж у Конституції України. Попри це, у Конституції США знайшлось місце для пояснення, що право інтелектуальної власності як концепція існує виключно задля розвитку прогресу в науці та мистецтві.

  • Деякі новації розгляду індивідуальних трудових спорів у судах

    05.11.15 р. Верховною Радою України був ухвалений впершому читанні Трудовий кодекс України (далі – Законопроект), що внесений на розгляд Верховної Ради України народними депутатами В. Гройсманом, Л. Денисовою, М. Папієвим.

  • Піратство у медіа галузі

    Зазвичай питання піратства в Україні були пов’язані з музичними та аудіовізуальними творами або з комп’ютерними програмами переважно іноземних правовласників.

  • Телеформат: бути чи не бути?

    Беручи до рук телепрограму, можна заплутатись у великій кількості телепередач, реаліті й талант-шоу, які представлені на національному медіа просторі. Частіше вони запозичуються з-за кордону («Шукаю жінку», «Голос країни»), інколи є новацією команди українських телерадіокомпаній («Караоке на майдані», «Розсміши коміка»).

  • Реформа преси: чи покаже Верховна Рада України, як виконувати закон?

    24 листопада народні депутати проголосували за прийняття законопроекту №1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Цей законопроект було зареєстровано в парламенті ще 1 грудня 2014 року, його п’ять разів включали до порядку денного, і лише з шостої спроби парламентарі розглянули його.

  • Перемагає найкращий?

    Ліцензування телерадіомовлення на конкурсних засадах є складним, багатошаровим процесом, в якому поєднані не лише юридичні процедури, але й багато інших факторів – від технічних до світоглядних.

  • Що таке право власності та як його захистити в ЄСПЛ?

    Головне положення Європейської Конвенції про захист прав та основоположних свобод, яка захищає власність, є ст.1 Протоколу №1.

  • Конституційна реформа в Україні: досягнення та перспективи»

    Конституційна реформа в Україні просувається вкрай кволо та нерішуче, – так вважає президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіота наголошує на необхідності діяти якомога швидше у проведенні конституційної реформи.

  • Сучасний стан правової системи України: люстрація, реформи, очікування

    Роль суду в утвердженні верховенства права в умовах сучасної демократії, перебіг судової реформи та реформування адвокатури, питання очищення влади у векторі правової системи України обговорювали фахівці на V Щорічному зимовому Форумі ААУ з кримінального права та процесу, перша сесія якого була присвячена сучасному стану правової системи України.

  • Адвокатська монополія: юристи розділилися…

    23.10.2015 р. на 104-му пленарному засіданні Венеціанської Комісії було ухвалено Остаточний висновок (документ CDL-AD(2015)027), в якому зазначається, що «остання версія змін до Конституції України, підготовлена Робочою групою Конституційної Комісії з питань правосуддя, є досить позитивною і добре підготовленою та заслуговує повної підтримки».

Інтерв'ю

  • «МТСБУ об'єднує інтереси суспільства, держави та фінансові інтереси споживачів»

    Про роботу Моторно-транспортного страхового бюро України та виконання компанією гарантійних функцій стосовно відшкодування шкоди «Юридичній газеті» розповів начальник відділу правового забезпечення та регламентних виплат МТСБУ Олексій Лутак.

  • «Я думаю, що на нас не можна вплинути», - член ВРЮ Тетяна Малашенкова

    Про перспективи розгляду Вищою радою юстиції люстраційних справ стосовно суддів та про підсумки піврічної роботи ради «Юридичній газеті» розповіла член ВРЮ Тетяна Малашенкова.

  • «Антисудова» практика адвокатського бюро Pragnum

    Яке місце в господарських спорах в Україні займають зловживання сторонами своїми процесуальними правами? Чи існують методи боротьби з процесуальними диверсіями? Відповіді на ці питання «Юридична газета» отримала, поспілкувавшись з керуючим партнером адвокатського бюро Pragnum Віталієм Бобриньовим та партнером компанії Дмитром Жуковим. Також юристи відверто поділилися своїми поглядами на перебіг наболілої теми судової реформи та розповіли про важливість спеціалізації українських судів.