«Юридична Газета» №41 (487) від 13 жовтня 2015 р.

Коментарі

  • Новий закон про електронну комерцію: de facto перетворюється на dejure

    Україна намагається встигнути на світовий поїзд електронної комерції. Що ж, краще пізно ніж ніколи. Що відбулось? Вже з жовтня 2015 діятиме новий Закон України «Про електронну комерцію».

  • Вклади із зони АТО: варіанти компенсації

    Криза в банківській сфері продемонструвала наскільки незахищеними є вкладники. Юристи ЮК ProveGroup вже неодноразово коментували аспекти, пов'язані з компенсацією фінансових коштів Фондом гарантування вкладів, але виявилося, що проблеми можуть виникнути й на рівні Державної виконавчої служби України (далі – ДВС).

Публікації

  • Чи є місце для державної допомоги, коли держава підтримує монополії?

    Державний сектор, що складається з державних підприємств, спільних підприємств та підприємств, контрольованих державними органами за допомогою холдингів, коливається у розмірі залежно від країни.

  • Taxlink, або ковток свіжого повітря для платників податків

    Податки завжди були невід'ємною частиною становлення та розвитку будь-якої правової держави, а якщо бути точнішим – особливою формою видобудку державних доходів

  • Оподаткування пенсії як соціальної виплати. Колізія законів.

    Вчені зазначають, що змістом правотворчої діяльності та правозастосування є правила виконання юридичної роботи й складання правових документів (мова закону, понятійний апарат, логіка права, юридичні конструкції та ін.).

  • "Будьмо", "будем", "boodem": чи є щось подібне?

    Експертиза товарного знаку – це дослідження та надання висновку відповідно до встановленого законами порядку особою, обізнаною в науці, техніці, мистецтві й ремеслі (експертом) з метою встановлення обставин (фактичних даних) справи.

  • Забезпечення виконання зобов’язань у кредитних правочинах

    Розбіжності між кредиторами та боржниками мають таку ж давню історію, як і відносини між ними. В Україні такі суперечки набули значного поширення після переходу до розбудови ринкової економіки.

  • Як довести необхідність забезпечення позову?

    Часто-густо добросовісно чи ні, та позивач у справі хоче забезпечити позов забороною відчуження майна, іноді абсолютно не рівноцінному сумі позову та без будь-яких підстав. Чи є це порушенням прав власника майна?

  • Як отримати дозвіл на спеціальне водокористування?

    Згідно з чинним законодавством України суб’єкти господарювання, установи та організації (водокористувачі), що використовують у своїй діяльності водні об’єкти шляхом забору води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин зі зворотними водами із застосуванням каналів (спеціальне водокористування) здійснюється лише за наявності дозволу (ст. 48, п. 9 ч. 1 ст. 44 Водного кодексу України).

  • Охорона земель в Україні

    Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією №A/RES/68/232 оголосила 2015 рік Міжнародним роком ґрунтів, зважаючи на їх важливість для продовольчої безпеки та харчування, життєво важливих екосистемних функцій.

  • Правовий бандитизм східного сусіда

    Таку назву мав науково-практичний семінар з проблем міжнародного права, що відбувся 6.10.2015 в Національному університеті «Києво-Могилянська Академія» з ініціативи кафедри міжнародного права та спеціальних правових наук НаУКМА.

  • Золота середина

    18.09.2015 Комітетом з питань промислової політики та підприємництва до Верховної Ради України було внесено проект Закону під №3153 «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» (далі – Законопроект).

  • Юридична відповідальність за порушення виборчого законодавства

    В українському суспільстві, що оновлюється, постійно зростає значення політичних виборів. Разом з цим, окремі сили намагаються знаходити нові шляхи для спотворення народного волевиявлення. Ці фактори підвищують вимоги до механізму юридичної відповідальності за порушення виборчого законодавства.

  • Реєстрація речових прав: обговорення тривають

    Проект Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» №2982 від 02.06.2015 (далі – законопроект №2982), прийнятий в першому читанні 14.07.2015, передбачає множинність суб’єктів державної реєстрації.

  • Банкрут чи не банкрут – ось питання

    Розмови та дискусії про важливість і необхідність запровадження в нашій країні інституту банкрутства фізичних осіб в юридичному експертному середовищі точаться вже не один рік.

  • Адміністративне право і процес УНР в екзилі: невідома спадщина

    Репринтне видання «Адміністративне право і процес УНР в екзилі: невідома правнича спадщина України» було презентовано в Київському національному університеті ім. Т. Шевченка 8 жовтня 2015 р. у День юриста.

  • Володимир Сущенко отримав почесну відзнаку «За честь та професійну гідність»

    08.10.2015 р. з нагоди святкування Дня юриста відбулась урочиста церемонія відкриття Року Права,в рамках якої було вручено почесну відзнаку Асоціації правників України «За честь та професійну гідність» 2015 року.

  • Юридична синергія заради процвітання

    Наймасштабніший захід року у сфері судочинства – IV Судовий форум Асоціації правників України відбувся 1-2 жовтня 2015 р. в Києві.

Інтерв'ю