18 січня 2016, 16:03

Кризова ситуація на ринку юридичних послуг: куди рухається юридичний бізнес у 2016?

Опубліковано в №1-2(499-500)

Сергій Свириба
Сергій Свириба «Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери Україна, ЮБ» Керуючий партнер

У минулому році ринок юридичних послуг був уже не в кризовому, а якщо можна так сказати, у своєму звичайному стані. Іншими словами, не відбувалося якихось глобальних речей, а тренди, які виникли раніше, наздоганяли компанії, юристів, організації.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Юридичні компанії показали ринку колосальні, раніше не бачені обсяги активності, пов’язаної з розвитком бізнесу та взагалі не пов’язаної з ним. Думаю, що багато хто розділить моє спостереження про те, що такої активності юридичного ринку на конференціях, семінарах, у публікаціях, на експертному рівні ми давно не бачили. Цьому є своє пояснення: звісно, зменшення обсягів клієнтської роботи звільнили божевільний потенціал. Це не може не радувати в загальному й цілому, оскільки класичний підхід «за відсутності клієнтської роботи – пишіть статті» взяв гору. Звичайно, я жартую, адже у цього є й інша сторона – посилилася конкуренція і «битва» за клієнтів. Клієнти, у свою чергу, продовжили перекладати роботу з зовнішніх радників на інхаусів. Інхауси раптово виявили, що концепція «тихої гавані», куди зазвичай йшли з приватної практики, вже не така й тиха та мало схожа на гавань.

Не можна не сказати, що загострення конкуренції на низькому ринку не могло не привести до загострення конкуренції між юридичним персоналом і, як наслідок, запити на рівень заробітної плати продемонстрували падіння. Теоретично, вартість юридичних послуг для клієнтів мала б стати дешевшою і, напевно, стала. Залишилося кілька причин, які її стримують в умовному «преміальному» сегменті – вартість накладних витрат поки залишається досить високою і не встигає так швидко за зниженням ринку.

Я також відзначив для себе, що мої ранні спостереження про майбутню появу нових компаній і міграції юристів внаслідок невиконання відкладених очікувань, проявили себе повною мірою. Якщо на початку року ще був сенс уважно придивлятися до нових гравців, то до середини року це стало марним заняттям. Все частіше з’являлися нові й нові імена. Загальна тенденція поки що – це дійсно нові гравці, але деякі з них складаються з досвідчених кадрів попередніх компаній. Це, однозначно, найближчим часом  посилить конкуренцію ще сильніше і ринок почне змінюватися. Я особисто вважаю, що в цілому це здорове ринкове явище і бажаю всім успіху.

Напевно, все це звучить досить добре, незважаючи на слова криза і конкуренція, дешевше і більше, – йде внутрішній розвиток ринку, який нікому не дозволить бути неефективним, а значить – змусить кращих стати ще краще, а всіх інших – йти за ними. Клієнт виграє в будь-якому випадку. Криза – момент нових можливостей.

Вихід юридичних фірм на європейський  ринок

Це досить лінійне припущення, що з розвитком асоціації з Європою, напевно, має статися і рух юридичного бізнесу в Європу. Я не буду довго дискутувати стосовно того, наскільки нас там  готові прийняти і кому ми там потрібні, але тим небагатьом гравцям ринку, які прийняли таке рішення або збираються його прийняти, я б порадив шукати міцних та амбітних місцевих партнерів, з якими вам буде по дорозі в частині бізнесу аж до злиття, необов’язково відразу. В іншому випадку, самостійний рух до Європи ознаменується довгою, дуже довгою і важкою дорогою. Тим сміливим, хто вже рушив туди, від душі бажаю, щоб усе вийшло.

Відкриття представництв міжнародних юридичних фірм в Україні

Тут якраз усе було тихо та спокійно. Так, на мою думку, це поганий показник, насамперед тому, що ІЛФи (міжнародні юридичні фірми) так просто не приходять, як і не йдуть. Приходять з бізнесом і йдуть з бізнесом, явно демонструючи, що стратегічне планування не дає жодних позитивних сигналів найближчим часом (за моїми оцінками 3-5 років).

1
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати