24 липня 2020, 15:27

2018 осіб потрапило до Реєстру корупціонерів з початку 2020 року, – НАЗК

Прес-служба НАЗК

За перші шість місяців цього року до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстру корупціонерів) внесено 2018 осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Читайте також: "Як НАЗК та інші держоргани працюють із повідомленнями викривачів".

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

Зазначається, що усі дані осіб вносяться до реєстру після рішення суду та притягнення їх до відповідальності (накладання штрафів, позбавлення волі тощо). 

З них:

- 429 осіб вчинили кримінальні правопорушення;

- 1532 притягнуті до адміністративної відповідальності;

- 57 осіб притягнуті до дисциплінарної відповідальності.  

Зокрема, найчастіше до реєстру потрапляють працівники (колишні працівники) Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС) та Національної поліції.

Так, до Реєстру корупціонерів потрапило 102 працівника Державної кримінально-виконавчої служби: 

- 2 працівників притягнуті до кримінальної відповідальності. Обидва – за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. За званнями це рядовий та сержант внутрішньої служби.

Причини:

  • працівник ДКВС запропонував заарештованому, який конфіденційно співпрацював зі слідством, передавати наркотики на територію в’язниці;
  • працівник ДКВС прийняв обіцянку хабаря за пронесення наркотиків, мобільних телефонів та сім-карт до них на територію в’язниці.

- 99 працівників притягнуто до адміністративної відповідальності за несвоєчасне неподання декларації, зокрема: 8 – за несвоєчасне подання декларації за минулий рік; 35 – за несвоєчасне подання декларації після звільнення; 48 – за несвоєчасне подання декларації перед звільненням; 8 – за несвоєчасне подання декларації за минулий рік та декларації перед звільненням.

- 1 працівник притягнутий до дисциплінарної відповідальності. Йому оголошена догана за несвоєчасне подання декларації.

Також 175 працівників Національної поліції поповнили списки Реєстру. З них: 12 працівників органів Національної поліції притягнуті до кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення та 5 поліцейських за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди.

Причини:

  • отримання хабаря за відсутність слідчих дій для встановлення причетності обвинуваченого до вчинення кримінального правопорушення;
  • отримання хабаря за нескладання протоколу про порушення правил дорожнього руху, а також керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. 

Як зазначається, 7 поліцейських за зловживання впливом, тобто прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи іншої особи за вплив на ухвалення рішення

Причини: 

  • вплив на ухвалення рішення про закриття кримінального провадження,
  • вплив на ухвалення рішення про "активізацію" розслідування кримінального провадження;
  • вплив на ухвалення рішення про встановлення не всіх обставин дорожньо-транспортної пригоди та непритягнення винного до адміністративної відповідальності;
  • вплив на безпосереднього керівника для повернення вилучених працівниками поліції піротехнічних засобів та їх подальший продаж;
  • вплив на ухвалення безпосереднім керівником позитивного рішення для обвинуваченого за фактом отримання малолітньою особою тілесних ушкоджень.
  • 156 працівників органів Національної поліції притягнуто до адміністративної відповідальності за несвоєчасне подання декларації.

За несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані притягнуто 1 поліцейського.

Водночас, 7 поліцейських притягнуто до дисциплінарної відповідальності. З них: 4 були звільнені за отримання неправомірної вигоди або подарунку; 3 отримали догану за невжиття заходів щодо недопущення конфлікту інтересів а також вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів; 1 отримав сувору догану за декларування недостовірної інформації.

Так, у порівнянні з попереднім роком цьогоріч кількість притягнутих до відповідальності та внесених до реєстру працівників Національної поліції і працівників Державної кримінально-виконавчої служби знизилася на 33% у поліцейських і на 11% у працівників ДКВС.

Нагадаємо, НАЗК визначило корупційні ризики у законопроекті про електронні комунікації.

Підписуйтесь на "Юридичну Газету" в FacebookTwitterTelegramLinkedin та YouTube.


0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати