«Юридична Газета» №52(498) від 22 грудня 2015 р.

Публікації

  • Погляд у минуле в аграрному секторі

    Зважаючи на роль земельних ресурсів у народному господарстві, земля стала предметом масових спекуляцій та корупційних діянь.

  • Землі за межами населених пунктів як зона «land tax free»

    Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 №71-19 (далі – Закон №71-19) плату за землю було трансформовано із загальнодержавного в місцевий податок.

  • Припинення строкового трудового договору з вагітними жінками та жінками, які мають дітей

    У ч. 2 ст. 24 Конституції України проголошується рівність прав чоловіка та жінки. Це забезпечується створенням рівних можливостей у здобуті освіти, професійній підготовці, праці та винагороді за неї тощо.

  • Виклик адвоката на допит

    Доволі часто до Комітету захисту професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області звертаються адвокати регіону зі скаргами про виклик їх на допит як свідків та закликають Комітет стати на заваді протиправної практики правоохоронних органів.

  • Під арештом

    11.12.2015 р. набрав чинності Закон №769-VIII, яким внесено зміни до Кримінально-процесуального кодексу України щодо правил застосування арешту майна.

  • Застава складських свідоцтв як спосіб забезпечення вимог гаранта

    Виконання гарантом свого зобов’язання перед бенефіціаром (кредитором) є підставою для виникнення права регресу до принципала (боржника) у розмірі сплаченої гарантійної суми.

  • Особливості страхового відшкодування у зоні АТО

    За результатами першого півріччя 2015 р. на українському ринку страхових послуг здійснюють діяльність 374 компанії.

  • Погляд ВСУ

    Страхові спори є одними з наймасовіших спорів, що розглядаються загальними та господарськими судами України. Зважаючи на їх чисельність та певною мірою типовість, єдність судової практики у цій категорії спорів відіграє надзвичайно важливе значення.

  • Електронні державні закупівлі: на шляху до інтеграції з ЄС

    Ми живемо в епоху швидкого розвитку інформаційних систем та технологічного прогресу, що, безумовно, вимагає реформування державних інституцій з метою їх спрощення, модернізації та підвищення ефективності.

  • Зміни до Закону про держзакупівлі: 2,5 місяці в дії

    З моменту внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» (далі – Закону) пройшло вже 2,5 місяці.

  • Державні закупівлі в Україні та світові стандарти

    Питання державних закупівель завжди було важливою темою у суспільстві та серед потенційних учасників ринку.

  • «Довідка-рахунок» йде в минуле, але недоліки в роботі МВС залишаються

    Протягом довгих років довідка-рахунок була усписку обов'язкових документів для реєстрації/перереєстрації транспортного засобу. Сьогодні ж її з цього списку вилучили

  • Законодавча легалізація інтернет-торгівлі

    2015 рік формально став роком народження інтернет-торгівлі, оскільки саме у вересні було прийнято Закон України «Про електронну комерцію».

  • Еволюція чи революція

    Вже нікого не дивує ситуація, коли централізовані закупівлі лікарських засобів та медичних виробів супроводжуються гучними заявами, низкою скарг до Антимонопольного комітету України, звинуваченнями у неефективному використані бюджетних коштів та закупівлі неякісних препаратів, корупційними звинуваченнями тощо.

  • Сюрприз для Європи

    Напередодні Новорічних свят до України завітали депутати з парламентів Австрії, Швеції, Великобританії, представники Естонії, Королівства Нідерланди, Європейського союзу, Організації з безпеки та співробітництва у Європі, а також Міжнародного кримінального суду.

  • Конституція: суспільна довіра і нове правосуддя

    Як забезпечити прозорість конституційного процесу, залучити громадськість до цього процесу та врахувати запити суспільства щодо зміни «системи»? Як дати поштовх до початку повноцінної судової реформи?

  • Скарга вищого рівня

    Триває реформа судової системи. Одним із інноваційних механізмів, який законотворці пропонують закріпити не аби де, а в Основному Законі країни, є інститут конституційної скарги, тобто можливість особи поскаржитись до Конституційного Суду, якщо вона вважає, що закон, застосований в остаточному судовому рішенні ув її справі, закон суперечить національній Конституції.

  • Нотаріуси – державні реєстратори

    Як зазначила директор департаменту цивільного, фінансового законодавства та законодавства з питань земельних відносин Олена Ференс, визначною подією у взаємовідносинах держава-нотаріат стало підписання 13 грудня Президентом України змін до законодавства, що стосуються реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і реєстрації бізнесу.

  • Нові рішення старих проблем

    Дефіцит державного бюджету та його подальше покриття за рахунок нових запозичень ризикує вивести наш борг на рівень понад 100% ВВП. Свої пропозиції щодо вирішення цієї проблеми висловлювали експерти круглого столу «Приховані резерви: як компенсувати дефіцит бюджету за допомогою нових рішень і технологій», що відбувся у п’ятницю 18.12.2015 р.

  • «Музей підробок» отримав постійну прописку

    10.12.2015 р. у приміщенні Київського університету права Національної академії наук України (КУП НАНУ), що розташований на вулиці Доброхотова, 7а, відкрився перший в Україні стаціонарний Музей підробок Українського альянсу у боротьбі з підробками та піратством (УАПП).

  • З надією на правосуддя

    14.12.2015 р. за ініціативи проекту «Відритий Суд» у партнерстві з Верховним Судом України та WNISEF в Україні вперше пройшов міжнародний форум правосуддя «Судова реформа: підвищити довіру до суду та створити стандарти правосуддя в Україні».

Інтерв'ю