«Юридична Газета» №46(492) від 17 листопада 2015 р.

Коментарі

  • Не знати чи не хотіти знати?

    Вирішуючи, чи передавати на розгляд до арбітражу спір, що виник або може виникнути між сторонами у майбутньому, сторони повинні звернути увагу на низку чинників, які можуть свідчити про перевагу арбітражу над іншими способами вирішення спорів, зокрема, більш традиційного судового способу.

  • Тонкощі акційного продажу ліків

    Різноманітні маркетингові акції, що проводяться вітчизняними суб’єктами господарювання давно вже не дивують пересічного громадянина. Кожен з нас має у своєму гаманці безліч дисконтних карток та бодай один раз ужитті брав участь у якійсь акції чи розіграші.

Публікації

  • «The Golden Victory» або компенсація збитків за правилами англійського права у випадку неможливості виконання контракту

    Зважаючи на дедалі більші об’єми експорту зернових з України та нестабільну економічно-політичну ситуацію, яка може вплинути на можливість виконання сторонами контракту (санкції, ембарго і т.д.), часто постає питання щодо відшкодування збитків за експортними контрактами.

  • Асиметричні арбітражні угоди: коли право вибору стає вадою?

    Дедалі більша комплексність міжнародних комерційних відносин, диференціація учасників комерційних відносин за фінансовим та економічним становищем та інші реалії бізнес-середовища не можуть залишати осторонь питання вирішення приватноправових спорів між контрагентами.

  • Як українські юристи до білоруського МАС за справедливістю ходили...

    Міжнародні арбітражні суди завжди відзначалися високим професійним рівнем арбітрів, що розглядають справи неупереджено та з чітким дотриманням процесуальних положень, закріплених в Регламенті того чи іншого арбітражного суду.

  • Міжнародний арбітраж у баскетболі: між "aequo" та "bono"

    Коли мова йде про міжнародний спортивний арбітраж, перша установа, що спадає на думку будь-якому юристу, що практикує у цій сфері, – Спортивний арбітражний суд у Лозані, Швейцарія (CAS).

  • Надзвичайний арбітраж

    Основні арбітражні інституції «почули» вимоги бізнесу та запровадили можливість винесення термінових заходів забезпечення надзвичайним арбітром (emergencyrelief).

  • Непряма експропріація майна в рішеннях інвестиційних арбітражів та ЄСПЛ

    У міжнародному праві для позначення процесу примусової передачі власності від приватних суб’єктів до держави застосовують кілька різних термінів.

  • Медіація як альтернативний спосіб вирішення спорів в Україні

    Наразі досить важко уявити врегулювання спорів без подання позову до суду та примусового виконання рішення. Мабуть, кожен з нас сьогодні зіштовхнувся з судовою системою та виконавчою службою України та знає, як довго тягнеться весь судовий процес розгляду справи, а потім і процедура примусового виконання рішення.

  • Пропозиції УАА щодо законодавчого регулювання судової підтримки міжнародного арбітражу в Україні

    Минулого року в №37-38 (431-432) від 18.11.2014 «Юридична газета» писала про пропозиції Української Арбітражної Асоціації щодо проекту судової реформи (про питання судового контролю стосовно міжнародного арбітражу).

  • "За" і "проти" арбітражу і медіації

    Медіація та арбітраж набувають все більшої популярності у світі як альтернативні способи вирішення спорів. Слід зазначити, що українські компанії прихильно ставляться до арбітражу.

  • Чому саме англійське право й морський арбітраж у Лондоні?

    Загальновідомо, що англійське право є найпоширенішим застосовним правом, яке обирається для врегулювання міжнародних комерційних відносин у сучасному світі.

  • Роль експертів з національного права в міжнародному арбітражному процесі

    Приступаючи до нового арбітражного спору, юрист починає свою роботу з детального вивчення спірних правовідносин.

  • Приватні виконавці – гарантія виконання судових рішень?

    Верховною Радою України 8.10.2015 було прийнято за основу законопроект №2506а «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» (далі – законопроект №2506а). Прийняття нового законопроекту має на меті реформування усієї системи державної виконавчої влади.

  • Адміністративне затримання органами внутрішніх справ: що потрібно знати

    Конституція України гарантує: «кожному заарештованому чи затриманому має бути невідкладно повідомлено про мотиви арешту чи затримання, роз’яснено його права та надано можливість з моменту затримання захищати себе особисто та користуватися правовою допомогою захисника» (ч. 4 ст. 29).

  • «TaxLink» – вихід з податкового лабіринту

    Ні для кого не секрет, що кожен з нас щоденно має справу з податками. Проте скільки ж юристів, бухгалтерів, суддів, фіскалів та звичайних людей, які насправді розуміються на податковому законодавстві?

  • Судова експертиза у сфері ІВ: дискусійні питання та шляхи вирішення

    Відмінність між приватними та державними судовими експертами, проблеми та шляхи їх подолання; залучення спеціаліста до проведення судової експертизи, який не є атестованим судовим експертом; оцінка висновку судового експерта, – це не повний перелік питань, які обговорювали правники під час круглого столу профільного Комітету АПУ щодо особливостей проведення судової експертизи у сфері інтелектуальної власності.

  • Хто захистить права українців у кримінальному процесі?

    Одним з головних чинників порушень прав людини у кримінальному процесі є неналежне виконання співробітниками правоохоронних органів своїх службових обов’язків, зловживання владою та службовим становищем, маніпулювання нормами чинного КПК України та відсутність належного контролю з боку процесуальних керівників.

  • Внутрішні документи компанії: карта процесу, аналіз, стандарти ISO

    Особливості складання внутрішніх нормативних документів організації обговорювали правники під час чергового семінару-практикуму, організованого Секцією юрисконсультів спільно з Комітетом АПУ з енергетики, нафти та газу.

  • На з’їзді все спокійно

    Повільно, спокійно та майже результативно – саме так можна охарактеризувати ХІІІ з'їзд суддів України, який відбувся 12 та 13 листопада у Києві. Основні питання порядку денного – обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, нового складу Ради суддів України, звільнення та обрання судді Конституційного Суду України – хоча не з першої спроби, але все ж таки вирішено.

Інтерв'ю