«Юридична Газета» №9(455) від 03 березня 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • Розібратись з фіскалами

    На сьогодні переважна більшість рішень адміністративних судів у справах про скасування рішень фіскальних органів про коригування митної вартості (далі – Рішення) і повернення надміру переплачених на їхній основі податків, тільки скасовують зазначені вище Рішення, а в поверненні переплати відмовляють, посилаючись на передчасність таких вимог та існуванні спеціального Порядку повернення, передбаченого наказом ДМСУ №618.

  • Мавпи, слони і привиди не можуть претендувати на авторські права

    Серед понад 1200 сторінок постійно оновлюваних правил і рішень системи авторських прав США з'явилася нова директива, згідно з якою тварини, рослини, а також божественні або надприродні сили не можуть претендувати на авторські права.

  • Хто вичерпав право?

    В умовах співпраці з державами – членами ЄС, національні компанії повинні враховувати та адаптуватися до правил, які діють на ринку товарів і послуг ЄС. Водночас у праві інтелектуальної власності діє принцип територіальності, тобто кожна держава – член ЄС діє в межах свого законодавства про ІВ, хоч загалом таке законодавство і гармонізоване до Директив ЄС у цій сфері.

  • На захисті інвестицій

    Відповідно до ст. 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» 9 лютого на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України з’явилося повідомлення про оприлюднення проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів». Електронна версія законопроекту розміщена у розділі «Обговорення проектів документів», зауваження та пропозиції до якого приймаються протягом місяця.

  • Стан законодавства України та його вплив на інвестиційний клімат

    Прийшовши до влади, злочинний режим заявив, що він взяв управління в державі надовго та став змінювати Конституцію і законодавство, забезпечуючи собі «правову» і соціальну основу для існування. Апогеєм у різних сферах законотворчої та правозастосовної діяльності владного режиму можна вважати, наприклад: узурпацію влади та судові маніпуляції з Конституцією України; припинення та відтермінування чинності антикорупційних законів; «декриміналізація» злочинних діянь; внесення змін до законодавства, що ускладнюють або роблять неможливим захист цивільних прав та свобод.

  • Самобанкрутство безгрошового боржника

    На сьогодні, економіка нашої країни переживає несприятливі часи. З різних причин дедалі більше і більше компаній не можуть впоратися із заборгованістю перед кредиторами та змушені визнавати себе банкрутами

  • На допомогу вітчизняним банкрутам

    Закон України “Про державну допомогу суб’єктам господарювання” був прийнятий 01.07.2014. Державна допомога є по суті поняттям, що переплітається із впливом на конкуренцію та торговими субсидіями, податковими пільгами та іншими формами державних концесій, які надають перевагу окремим компаніям і, таким чином, можуть негативно позначитися на діяльності інших компаній. У сучасну епоху вільної торгівлі ці типи державного втручання в економіку є проблематичними, якщо вони суттєво впливають на торгівлю і конкуренцію.

  • Як вийти з ринку?

    Вже дуже тривалий час фінансове становище нашої країни і, відповідно, її резидентів, у багатьох асоціюється із стабільністю: стабільністю його неспинного погіршення. На жаль, перспективи зміни цієї ситуації на краще найближчим часом не спостерігається.

  • Декілька слів про відновлення платоспроможності до порушення провадження у справі про банкрутство

    У 2014 р. Україна потрапила в “ідеальний” шторм, коли всі можливі негаразди або вже трапились, або відбуваються зараз. Така ситуація змушує кредиторів, гіпотетично або в умовах наявних дефолтів, дивитись на своїх боржників крізь призму неплатоспроможності.

  • Рік реформ

    Американська торгівельна палата в Україні, яка представляє інтереси бізнесу з більш ніж 50 країн світу, до річниці призначення Арсенія Яценюка проаналізувала співпрацю Урядів Прем’єр-міністра з представниками бізнес-спільноти.

  • Хай буде ВРЮ!

    26 лютого відбулася довгоочікувана для юридичної спільноти подія – нарешті було опубліковано Закон України №192-VIII «Про забезпечення права на справедливий суд». Зазначимо, що більшість його положень набувають чинності 28 березня цього року. Водночас внесення змін до Закону України «Про Вищу раду юстиції» та Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо обрання членів ВРЮ набувають чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

  • Вихід є

    Характерною ознакою глобальної економіки є тенденція до посилення лібералізації зовнішньої торгівлі та руху капіталів, чим обмежується господарсько-правовий суверенітет держав і, як наслідок, застосування традиційних (ефективних) засобів антикризового регулювання визнається незаконним.

  • Реформа професіоналами

    У 2014 р. чимало юристів перейшли з бізнесу на службу державі та зайняли відповідальні посади. В рамках ХI Щорічного юридичного форуму «Розвиток ринку юридичних послуг в Україні – 2015» дехто із таких уже колишніх представників юрбізнесу прийшли розповісти, якою мірою відзвітувати перед своїми колегами про те, що вони вже зробили на своїх відповідальних постах, що планують робити і як взагалі їм працюється на благо держави.

  • Суди та ЗМІ: як досягнути конструктивного діалогу

    Нинішня інформаційна війна між різними гілками влади яскраво засвідчує необхідність судової системи у створенні серйозної комунікаційної стратегії як на загальному рівні, так і окремо в кожному суді.

  • Валютна стабілізація

    Національний банк України володіє двома основними інструментами для стабілізації курсу національної валюти: здійснення валютних інтервенцій та посилення адміністративних заходів. Введення безпрецедентних обмежувальних заходів стало необхідним для боротьби з панічними настроями ринку.

  • Малі та середні бізнесові перспективи

    Про перспективи європейських інвестицій у вітчизняну економіку в поточному році говорили на прес-конференції 25 лютого проекту Український Інвестиційний Діалог (Ukrainian Investment Dialog, UID-2015) на тему: «Європейські інвестиції в Україну у 2015 р.: погляд інвесторів та можливості для українського бізнесу». Участь у заході взяли представники бізнес-структур, зокрема міжнародних, інвестори та експерти.

  • КПК новий – підходи старі

    Новий Кримінальний процесуальний кодекс України, який діє в нашій країні вже більше двох років, закріпив європейський підхід до кримінального судочинства.

Інтерв'ю