«Юридична Газета» №1-2 (447-448) від 20 січня 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • Особливості придбання нерухомості на Кіпрі

    Нерухомість завжди вважалася одним із найстабільніших видів інвестування та збереження власних капіталів. Серед країн, де найчастіше наші співвітчизники,зважаючи на привабливість для туристичного відпочинку купують нерухомість,варто виокремити Республіку Кіпр.

  • Новий старий податок на нерухоме майно

    Податкова реформа, ініційована Кабінетом Міністрів України та схвалена Верховною Радою України, надає податку на нерухоме майно (крім земельної ділянки, на який земельний податок сплачується вже тривалий час)другий шанс на життя.Нагадаємо, кілька років тому вже були спроби запровадити цей податок, однак, враховуючи значний резонанс у суспільстві, концепція податку на нерухоме майно неодноразово кардинально змінювалась, строки запровадження податку переносились.

  • Проблемна реєстрація

    14 листопада 2014 року ВР України ухвалила ЗУ за № 1701-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів». На підставі цього документа з 25 листопада 2014 року набрали чинності внесені зміни до ст. 28 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», згідно з якою інформація про зареєстровані права на нерухоме майно стала відкритою та загальнодоступною. Також 24 грудня 2014 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 722 «Про деякі питання надання інформації про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження», якою визначений спрощений Порядок надання фізичним та юридичним особам інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно та Порядок доступу посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, органів внутрішніх справ, органів прокуратури, органів Служби безпеки, нотаріусів, адвокатів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

  • Питання на засипку

    З 2001 року в Україні діє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Відповідно до ч.1 ст.4 чинного Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» основним завданням Фонду є забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

  • До питання про припинення поруки та іпотеки

    Важливим елементом правового механізму захисту прав кредитора у зобов’язанні є акцесорні (додаткові) зобов’язання,призначені захистити майновий(грошовий) інтерес кредитора у випадку неплатоспроможностіборжника. Порука та іпотека –доволі поширені в діловій практицівиди забезпечення зобов’язань, що виникають з кредитних договорів, отже, від правильного застосування норм, які регулюють відносини поруки та іпотеки, значною мірою залежить нормальне функціонування фінансової системи країни, зокрема, банківського сектору.

  • Сім способів законно купити землю с/г призначення

    Попри те, що мораторій був встановленийіз метою консолідації землі сільськогосподарського призначення в руках її господарів і гарантування використання цієї категорії земель виключно за цільовим призначенням,де-факто це сприяло поширенню різних схем обходу мораторію, тінізації ринку земель.

  • Податкова мінімізація

    Відносини з приводу оподаткування відрізняються від інших правовідносин складним механізмом зіставлення інтересів їхніх учасників. Мова йде про незбіг інтересів платників податків і зборів (зобов’язаних осіб) та уповноважених державних контролюючих органів, основним завданням яких є забезпечення надходження податків і зборів вчасно і в повному обсязі.

  • Працівники-мігранти на держпосадах

    Відомо, що Законом України від 16 вересня 2014 р. №1678-VII ратифікована Угода про асоціацію між Україною з однієї сторони та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами з іншої сторони (надалі – Угода про асоціацію).

  • З іноземним елементом

  • Проблемне оскарження

    Приводом для підготовки пропонованого до вашої уваги матеріалу послужила своєчасна і дуже актуальна стаття А. Мілютіна, А. Сінцова «Оскарження в судовому порядку постанов суду у справах про порушення митних правил» (Юридична газета», 30.12.2014 р., № 48–49 (442–443), с. 14–15). У статті справедливо ставиться питання щодо неприпустимості обмежень на оскарження постанов про застосування адміністративних стягнень за Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) чи аналогічним йому Митним кодексом України, особливо, коли ці стягнення є непропорційно суворими.

  • Проблемна люстрація

    «Нині відповідно до реєстру люстрованих осіб, до яких застосовані заборони згідно з положеннями Закону України «Про очищення влади», у реєстрі зазначені 374 особи», - заявила 13 січня на брифінгу директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко, коментуючи питання начебто масовості люстрації, що, за її словами, не відповідають дійсності.

  • Населення підтримує децентралізацію адмінпослуг - опитування

    Позитивно якість надання адміністративних послуг в Україні загалом оцінюють лише 5% населення, що на 7% менше, ніж 2013 року. Такі дані були оприлюднені на прес-конференції «Як українці оцінюють якість адміністративних послуг: чи змінилася ситуація за нової влади», яка відбулася 13 січня 2015 року в Києві.

  • Мобілізація 2015: повна готовність

    Необхідність проведення часткової мобілізації в Україні зумовлена небезпекою державній незалежності України, виникненням реальної загрози територіальній цілісності, спричиненої агресивними діями Російської Федерації, необхідністю підтримання бойової та мобілізаційної готовності Збройних сил України, інших військових формувань України на рівні, що гарантує адекватне реагування на загрози національній безпеці держави

Інтерв'ю