31 травня 2023, 13:08

Податок на нерухоме майно в Україні 2023

Золтан Русанюк
Золтан Русанюк приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу

В умовах війни українці все частіше звертаються до нотаріуса з питаннями та проблемами щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Як нараховується? Хто має платити? Які штрафи?


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Насамперед варто зазначити, що відповідно до Податкового кодексу України платниками такого податку є як фізичні, так і юридичні особи, зокрема нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової або нежитлової нерухомості.

Одним із важливих аспектів тут є визначення платників податку в разі перебування об’єктів нерухомості у спільній частковій або сумісній власності кількох осіб. Якщо нерухомість перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

У разі, якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою.

Якщо ж нерухомість перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділена між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Об’єкти оподаткування у цьому разі регулює ст. 266.2 Податкового Кодексу України.

Такими є об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі  їх частки.

Коли податок не нараховується?

Не є об’єктом оподаткування нерухомість:

  • яка перебуває у власності органів держвлади;
  • яка розташована в зонах відчуження та відселення, в тому числі їх частки;
  • дитячі будинки сімейного типу, гуртожитки;
  • непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом;
  • яка належить дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям з інвалідністю, які виховуються одинокими батьками;
  • яка використовується суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках;
  • будівлі промисловості, віднесені до групи "Будівлі промислові та склади, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;
  • будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу "Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства", та які не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;
  • яка перебуває у власності громадських об’єднань осіб з інвалідністю та їх підприємств;
  • яка перебуває у власності релігійних організацій, крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність;
  • будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів;
  • санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення та відпочинку дітей, які є неприбутковими і внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру;
  • об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення;
  • яка належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

Як оподатковується нерухомість?

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості,  в тому числі його часток.

База оподаткування нерухомості,  в тому числі  її часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Держреєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами держреєстрації прав на нерухоме майно або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

База оподаткування обчислюється такими особами самостійно, зважаючи на загальну площу кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

А пільги є?

Пільги із сплати цього податку регулює ст. 266.4 Податкового кодексу України.

Наразі база оподаткування  об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи-платника податку, зменшується:

  • для квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. м;
  • для житлових будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. м;
  • для різних типів житлової нерухомості (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартир та будинків, у тому числі їх часток) – на 180 кв. м.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м  бази оподаткування.

Чи потрібно платити податок за знищену та пошкоджену через війну нерухомість?

На період дії воєнного стану до 31 грудня року, в якому він буде скасований або припинений, передбачено, що податок на нерухоме майно не нараховується на не сплачується:

1) за об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих рф територіях України (перелік таких територій з датами початку та закінчення бойових дій або окупації визначено наказом Мінрегіону 22.12.2022  № 309)

2) за знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості (для цього дані про таке майно мають бути внесені до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України (далі – Реєстр майна)

3) за пошкоджені об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості (як такі, що потребують капітального ремонту, реконструкції чи реставрації внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України). Нарахування податку по таких об’єктах нерухомого майна відновлюється починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна відповідні об’єкти капітально відремонтовані, реконструйовані, реставровані та визнані придатними для проживання;

Щодо об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, які зазнали незначних пошкоджень, придатні для проживання/використання за цільовим призначенням (відповідно) та підлягають відновленню шляхом поточного ремонту, то щодо них можуть бути встановлені пільгові ставки або звільнення від сплати податку за рішенням місцевих органів влади.

Який порядок обчислення суми податку?

Обчислення податку з об'єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем реєстрації власника такої нерухомості, зважаючи на загальну площу кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

Відповідно до ст. 266.7.1 ПКУ обчислення суми податку з нерухомості здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (реєстрації) її власника.

За наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється з огляду на  зменшену базу оподаткування та відповідну ставку податку.

За наявності у власності платника податку більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється, зважаючи на сумарну загальну площу таких об’єктів, зменшену відповідно до підпунктів "а" або "б" підпункту 266.4.1 пункту 266.4 ст. ПКУ, та відповідну ставку податку.

За наявності у власності нерухомості різних видів, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до підпункту "в" підпункту 266.4.1 пункту 266.4 ст. ПКУ, та відповідної ставки податку.

Відповідно до ст. 266.7.1-1 ПКУ, за наявності у власності платника податку житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи-платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та 500 кв. м (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

А якщо не згоден?

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
  • розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
  • права на користування пільгою із сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

Якщо виявляють розбіжності між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган проводить перерахунок суми податку і надсилає йому нове податкове повідомлення-рішення. У такому разі попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Органи державної реєстрації прав на нерухоме майно зобов’язані щокварталу, у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу, подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку фізичними та юридичними особами, за місцем розташування такого нерухомого майна станом на перше число відповідного кварталу.

У разі подання платником податку правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади,  сплата податку фізособами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів держреєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

Також платники податку-юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

А якщо змінився власник?

Порядок обчислення сум податку в разі зміни власника об’єкта оподаткування регулюється ст. 266.8 ПКУ.

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника, починаючи з місяця, в якому він набув право власності. Податкове повідомлення-рішення надсилається новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських рад за квитанцією про прийняття податків.

Податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується:

  • фізичними особами – протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;
  • юридичними особами – авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Якщо ж контролюючий орган не надіслав (не вручив) ППР у встановлені строки, фізособи звільняються від відповідальності, передбаченої ПКУ.

0
0

Останні коментарі

Доброго дня. Повідомлення 3шт.(за 3 роки) про ''податок на нерух майно, вiдмiнне вiд зем дiлянки...'' за 2020р, 2021р, 2022р. вручені в електронному кабінеті одночасно 28.11.2023р. Чи означає це, що порушено терміни вручення таких повідомлень, особливо за 2020р(більше 3 років)

Додати коментар

Відмінити Опублікувати