10 листопада 2020, 15:58

Облік трудової діяльності в електронній формі: аналіз законопроекту №3623

Опубліковано в №21 (727)

Денис Соловей
Денис Соловей «GRACERS, ЮФ» радник, адвокат

2 вересня 2020 р. Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №3623 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Ним пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України, Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та ряду інших законодавчих актів щодо запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Відповідно до пояснювальної записки, законопроект має на меті запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет особи на веб-порталі електронних послуг ПФУ.

Поступова відмова від паперових трудових книжок

Зазначається, що реформа обліку трудової діяльності працівника полягає у поступовій відмові від паперових трудових книжок. Така реформа дасть можливість зменшити витрати роботодавців на ведення паперового документообігу, спростити доступ до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, насамперед у випадку тимчасової втрати працездатності, враховувати дані щодо освіти та кваліфікації, яку мають працюючі громадяни та отримують студенти, для забезпечення узгодження пропозицій, що існують на ринку праці, та планування підготовки (перепідготовки) фахівців за актуальними напрямами. Окрім того, зміни допоможуть усунути можливі ризики і негативні наслідки втрати трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації та внесення недостовірних відомостей до неї.

У зв'язку з цим передбачається врегулювати механізм накопичення, обробки та використання інформації, зокрема, для ведення трудових книжок, обчислення страхового стажу, укладення трудових договорів, призначення пенсій та інших цілей, передбачених законодавством, доступу до цієї інформації осіб, яких вона стосується, а також за їх згоди — третіх осіб.

Проєктом, зокрема, пропонуються такі основні зміни:

  • передбачається, що включення ПФУ до реєстру застрахованих осіб відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників здійснюється протягом 5 років з дня набрання чинності цим Законом на підставі відомостей, поданих страхувальником або застрахованою особою. Після завершення цих робіт наявні трудові книжки видаються працівникам особисто під підпис;
  • пропонується визначити, що внесення відомостей про трудову діяльність до Держреєстру через веб-портал електронних послуг ПФУ у вигляді сканованих або оцифрованих копій передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо) здійснюється працівником і роботодавцем з обов'язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису;
  • передбачається установити, що після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Держреєстру роботодавець зобов'язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис. При цьому також передбачено обов'язок роботодавця вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення;
  • призначення пенсії за віком має здійснюватися автоматично (без звернення особи) у разі набуття застрахованою особою права на призначення пенсії за віком при досягненні пенсійного віку на підставі відомостей, наявних у системі персоніфікованого обліку, зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію. Якщо особою перенесено призначення пенсії та продовжено перебування у трудових відносинах, розмір її пенсії підвищуватиметься на 0,5–0,75%. У рамках автоматичного призначення пенсій також передбачена можливість визначення за допомогою програмних засобів Державного реєстру найбільш вигідного варіанту призначення пенсії, включаючи дату такого призначення. У разі відсутності в системі персоніфікованого обліку даних про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, територіальний орган Пенсійного фонду зобов'язаний інформувати застраховану особу про це та про необхідність їх подання.

Порядок обчислення страхового стажу та одержання пенсії застрахованою особою

Страховий стаж будуть обчислювати за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а за періоди, в т. ч. за даними про трудову діяльність працівників, внесеними відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», про які не внесені дані до реєстру, — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Вважатиметься, що застрахована особа виявила бажання одержувати пенсію з більш пізнього віку, якщо:

1) документи про страховий стаж не подані протягом 3 місяців з дня досягнення застрахованою особою пенсійного віку;

2) особа, якій пенсія за віком призначається автоматично, протягом 3 місяців не повідомила територіальний орган Пенсійного фонду про обраний спосіб виплати пенсії, у т. ч. через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Пропонується використання інформації з Реєстру застрахованих осіб для підтвердження:

  • основного місця роботи працівника згідно з поданою ним заявою; права/спадщини на земельну частку (пай) члена колективного або іншого сільськогосподарського підприємства;
  • періодів навчання осіб в закладах вищої освіти, а також здобутої освіти, набутого стажу;
  • проходження стажування студентами і учнями вищих та професійно‑технічних навчальних закладів;
  • складення присяги державного службовця, прокурора, посадової особи місцевого самоврядування;
  • присвоєння, зміни та позбавлення рангу державного службовця;
  • присвоєння, зміни або позбавлення дипломатичного рангу дипломатичного службовця;
  • інформації про трудову діяльність кандидатів на посади членів Кабінету Міністрів України, Рахункової палати, Вищої ради правосуддя, прокурорів, директора Українського інституту книги;
  • видачі, продовження та обліку листків непрацездатності.

Чи потребує законопроект доопрацювання?

Незважаючи на бажання законодавців запровадити облік трудової діяльності в електронній формі, а також законодавчо врегулювати питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком, законопроект потребує доопрацювання в частині змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», якими визначається порядок автоматичного (без звернення особи) призначення пенсії за віком.

Підписуйтесь на "Юридичну Газету" в FacebookTwitterTelegramLinkedin та YouTube.


0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати