17 грудня 2020, 18:50

Україна увійшла в європейський рейтинг відкритих даних Open Data Maturity Report 2020

Прес-служба Мінцифри

17 грудня Європейський портал даних (EDP) опублікував шостий щорічний звіт Open Data Maturity Report 2020 щодо рівня розвитку сфери відкритих даних. Україна вперше брала участь у визначенні рейтингу й увійшла до переліку країн, що швидко розвиваються (Fast-trackers), разом із Болгарією, Грецією, Італією, Кіпром, Латвією, Литвою, Нідерландами, Німеччиною, Словенією, Фінляндією, Хорватією і Швецією. Набравши 2 180 балів із 2 600 можливих.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Читайте також: "Цифрові юристи": Мінцифра презентувала освітній серіал про legal tech"

Про це повідомляє прес-служба Мінцифри.

Україна посіла 17 місце в рейтингу, продемонструвавши рівень зрілості сфери відкритих даних на рівні 84%, при цьому середній показник зрілості сфери у Європі становить 78%.

Відкриті дані – це інформація, яку має публікувати держава у відкритому для всіх громадян доступі та у машиночитному форматі. Бюджет громади, показники забруднення води, рух громадського транспорту, виплати лікарям, дороги, що внесені до переліку ремонтів, – ці та інші дані є у володінні держави і є корисними для громадян, а тому мають бути відкритими. В Україні сфера відкритих даних стрімко розвивається від 2015 року та підтримується міжнародними донорами, адже відкриті дані допомагають боротися з корупцією завдяки відкритості та прозорості інформації для всіх.    

З метою покращення доступу до відкритих даних, підвищення їх якості, а також посилення їх впливу на національному, регіональному та місцевому рівнях від 2015 року Європейський портал даних (що є основною точкою входу до даних, які публікуються європейськими країнами) проводить щорічне дослідження Open Data Maturity Report, в якому оцінюється поточна ситуація розвитку сфери, прогрес країн щодо відкриття даних та надаються рекомендації щодо покращення ситуації. 

Цього року, окрім країн Європейського Союзу і Європейської асоціації вільної торгівлі та Великої Британії, уперше в дослідженні взяли участь країни Східного партнерства, серед яких і Україна. Оцінювалася державна політика, функціонал національного порталу відкритих даних, якість наборів та вплив відкритих даних. За всіма показниками Україна продемонструвала вищі результати, ніж в середньому у Європі.  

За що Україна отримала бали: 

  • Державна політика (554 бали, або 85%). Результат України відповідає країнам ЄС, де середній показник – 85%. Аналізувалась відповідність законодавства міжнародним стандартам, державна стратегія щодо розвитку сфери відкритих даних на національному та місцевих рівнях, а також те, які ініціативи впроваджуються для розвитку навичок держслужбовців, що працюють із даними, та спільноти щодо використання цих даних. 

  • Єдиний державний вебпортал відкритих даних (569 балів, або 88%). Результат України – вищий за середній рівень країн ЄС у 79%. Дослідники високо оцінили функціонал національного порталу https://data.gov.ua/, сталість його розвитку, частоту оновлень даних на порталі, а також рівень його використання. Нагадаємо, у 2020 році аудиторія порталу зросла у півтора раза і становить понад 1 млн користувачів. 

  • Вплив відкритих даних у різних сферах – економічна, державне урядування, соціальна, екологічна (550 балів, або 85%). І за цим показником результат України вищий за середній рівень країн ЄС із 72%. Балів Україні додали проєкти на основі даних, зокрема і переможці національного конкурсу Open Data Challenge, які активно розвивають свої рішення, а також проведення якісних досліджень щодо впливу відкритих даних, зокрема у будівельній сферібудівництва та ремонту дорігохорони здоров’я, які проводяться Міністерством цифрової трансформації та міжнародним проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». 

  • Якість даних, що публікуються на порталі, їх відповідність до міжнародного DCAT-AP стандарту (492 бали, або 78%). І за цим критерієм Україна продемонструвала вищу оцінку, ніж середній рівень у країнах ЄС, який становить 76%.

Нагадаємо, Мінцифри та Нацагентство кваліфікацій розроблятимуть критерії цифрових компетентностей.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати