07 жовтня 2020, 17:54

Дайджест: Головні законодавчі зміни та події жовтня 2020 року

Пропонуємо ознайомитися з переліком змін законодавства та подій жовтня 2020 року.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


1) З 1 жовтня монети номіналом 25 копійок вилучаються з обігу

Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 р., перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 1 жовтня 2020 р. Докладніше за посиланням.

2) З 1 жовтня запрацювала нова форма реєстраційної заяви для юросіб-громадських формувань

Мін'юст наказом від 16.09.2020 р. №3205/5 вніс зміни до форм реєстраційних документів. 

Так, заява щодо державної реєстрації юридичної особи – громадського формування та заява щодо державної реєстрації громадського формування без статусу юридичної особи викладені у новій редакції почнуть діяти з 1 жовтня 2020 року

Також затверджено нову форму заяви щодо встановлення вимоги нотаріального засвідчення/посвідчення, яка почне діяти з 1 грудня 2020 року.

3) З 1 жовтня набула чинності нова система військових рангів

4 червня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт № 2247 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців". Цим законом передбачається приведення чинної системи військових звань ЗС України  відповідно до стандартів НАТО.

Документ вносить зміни до статутів Збройних Сил України та у Закон України "Про військовий обов’язок і військову службу" і адаптує їх під стандарти армій країн-членів Північноатлантичного альянсу.

1 жовтня, закон набрав чинність.

4) З 2 жовтня скасовано Книгу відгуків та пропозицій

Минулого тижня офіційно набув чинності наказ Мінекономіки, який скасовує обов’язковість ведення Книги відгуків та пропозицій. Це стало черговим кроком в напрямку дерегуляції, цифровізації бізнес-процесів та зменшення застарілих норм.

Тепер можна залишати свої відгуки через "гарячу лінію", електронне та класичне листування чи соціальні мережі.

5) Міністерство цифрової трансформації провело оновлення Дії.

5 жовтня Мінцифри презентували ще чотири нові послуги на порталі Дія. Також Мінцифри представило оновлену версію – Дія 2.0. І у застосунку з’явилося одразу сім нових послуг. 

6) В Україні діятиме Національний орган інтелектуальної власності

14 жовтня набере чинності Закон №703-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності". Закон передбачає створення Національного органу інтелектуальної власності України (НОІВ) як юридичної особи публічного права (державної організації), що належить до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

7) 25 жовтня відбудуться Місцеві вибори в Україні

Верховна Рада України призначила чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на неділю 25 жовтня 2020 року.

8) До 31 жовтня діятиме адаптивний карантин

Кабінет Міністрів України продовжив дію адаптивного карантину до 31 жовтня 2020 року у зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації щодо COVID-19. Відповідне рішення Уряд ухвалив на засіданні 26 серпня.

Монети номіналом 25 копійок перестануть бути платіжним засобом з 1 жовтня

Підписуйтесь на "Юридичну Газету" в FacebookTwitterTelegramLinkedin та YouTube.


0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати