29 листопада 2021, 16:21

Автоматизований арешт коштів: експерти Проєкту ЄС «Право-Justice» позитивно оцінили законопроєкт №5660

Проєкт ЄС «Право-Justice»

Норми законопроєкту №5660 «Про примусове виконання рішень» щодо автоматизованого арешту та списання коштів з банківських рахунків боржників – фізичних осіб увібрали у себе кращий європейський досвід.Про це після засідання Робочої групи по опрацюванню законодавства у сфері примусового виконання рішень, яка відбулась 29 листопада на базі Комітету Верховної Ради з питань правової політики, наголосили експерти Проєкту ЄС «Право-Justice».


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Читайте також: "Як взаємодіятимуть виконавці з банками під час арешту рахунків: пояснення Мін’юсту"

«Законопроєкт №5660 передбачає запровадження повноцінного та збалансованого правового інституту електронного арешту та списання коштів з банківських рахунків боржників. Вперше на рівні закону, а не підзаконних актів, вводиться зобов’язання підключення всіх банківських установ до системи електронної взаємодії з виконавцями.  Практична реалізація такого нововведення дозволить виконавцям списувати кошти з банківських рахунків боржників за декілька годин, а не витрачати на це дні, а то і тижні, як це відбувається зараз через паперовий документообіг. До того ж, автоматизація процесів дозволить уникнути випадків блокування більшої суми коштів, ніж це необхідно для сплати боргу», - заявив експерт Проєкту ЄС «Право- Justice» Вʼячеслав Панасюк. Він додав, що онлайн списання коштів з банківських рахунків боржників успішно практикується у таких європейських країнах, як Латвія, Словаччина, Хорватія.

«Надзвичайно важливе нововведення, яке закріплено у законопроєкті №5660 – запровадження інституту захищеної від арешту та стягнення суми в межах календарного місяця. У більшості європейських країн існує такий запобіжник. Наприклад, у Фінляндії арешт може бути накладений лише на 1/6 доходу, на Мальті не може бути звернене стягнення на зарплати та пільгові виплати, менші за 700 євро. У законопроєкті №5660 у редакції першого читання передбачено естонський досвід – розмір захищеної від арешту суми складає одну мінімальну заробітну плату, що на сьогодні складає 6500 гривень», - зазначив Вʼячеслав Панасюк.

Експерт Проєкту ЄС «Право-Justice» публічно звернувся до народних депутатів із закликом не зволікати із розглядом у другому читанні законопроєкту №5660 і зокрема, зберегти прогресивні норми щодо автоматизованого арешту коштів.

«Чинна редакція законопроєкту 5660 передбачає запровадження комплексної реформи у сфері примусового виконання рішень. Важливо, щоб між першим і другим читанням із документу не вилучили прогресивні норми, зокрема щодо запровадження повноцінного автоматизованого арешту та списання коштів боржників та інституту «захищеної суми», - резюмував експерт.

Довідка

Чинне законодавство передбачає можливість здійснення автоматизованого арешту та списання коштів з банківського рахунку боржника, однак внаслідок відсутності на рівні закону комплексного регулювання з цього питання, на практиці цей механізм не є повноцінним. Одна з головних прогалин – на сьогодні лише 13 із 71 банку підключені до АСВП,  тобто є можливість електронної взаємодії. З рештою банків у виконавців відбувається паперовий діалог, що призводить до затягування у часі стягнення коштів боржника, а також до випадків уникнення боржником виконання своїх зобов’язань за виконавчим документом.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати