13 січня 2021, 14:37

«2021 р. стане вирішальним та визначить, чия стратегія була правильною»

Опубліковано в Вибір клієнта. ТОП-100 найкращих юристів України - 2020

Роман Загрія
Роман Загрія «PRAVO GARANT» керуючий партнер
Олена Осмоловська
Олена Осмоловська «Юридична газета» генеральний директор, т.в.о. головного редактора

Загрія 2 — Ви арбітражний керуючий і практикуєте у сфері податкового права. Чим викликаний професійний інтерес до цих практик?


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


— Так сталося в житті — ще студентом V курсу університету я пішов працювати до юридичної фірми, яка спеціалізувалася на банкрутстві. Вже після закінчення навчання я отримав ліцензію на діяльність арбітражного керуючого і займаюся цим по сьогоднішній день. До податкового права інтерес виник ще у 2012 р. Тоді це був мій перший практичний досвід у податкових спорах. По сьогоднішній день ми працюємо і розвиваємось у цих практиках. Банкрутство та податки — це таке подвійне комбо. Банкрутство дає деякі інструменти для податкової оптимізації, і якщо розуміти, як правильно їх використовувати, отримуємо гарний результат.

У нас, як і у всіх юридичних фірм, є й судова практика. Зараз дуже активно працюємо в галузі трудового права, маємо багато цікавих кейсів, бо це користується попитом як у роботодавців, так і у працівників. Також у нас є практика захисту бізнесу, яку очолює Анастасія Доброчинська, вона цього року отримала дуже гарні результати, і сподіваємося, що наступного року ця тенденція збережеться.

— Як Ви бачите розвиток цих практик найближчим часом? Чому зростає попит на них? Чи вплинув на них Covid?

— Якщо говорити про податкову практику, то в нашій компанії вона на Роман Загрія, керуючий партнер PRAVO GARANT 80% складається з податкових спорів та на 20% — з податкового консалтингу. Із введенням карантину було запроваджено мораторій на проведення перевірок, і по сьогоднішній день вони не проводяться, тому наразі відсутній попит на юридичні послуги щодо податкового оскарження. Через це у даних практиках спостерігається зниження доходу. Якщо говорити про наступний рік, то зараз на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект №4101, у якому йдеться про скасування мораторію на проведення перевірок. Гадаю, у 2021 р. контролюючий орган прийде до платників податків з перевірками, і вони будуть більш агресивні, оскільки одночасно із запровадженням мораторію призупинили дію строків давності, і перевіряти будуть за останні 4 роки. Крім того, враховуючи політичну ситуацію та фінансовий дефіцит у країні, гадаю, що нарахування будуть значними.

Якщо говорити про банкрутство, то у цій сфері у 2020 р. ніяких змін не відбулося. Згадаємо про очікування ринку в минулому році, коли було запроваджено Кодекс з процедур банкрутства: всі розраховували на велику кількість справ про банкрутство фізичних осіб, але цього не сталося. Кодекс був розрахований на добросовісних боржників, які потрапили у складну фінансову ситуацію, і він, у першу чергу, спрямований на реструктуризацію заборгованості. А підхід сучасних боржників такий: що мені треба зробити та скільки заплатити, щоб повністю списати борги перед фінансовими установами?

Було продовжено дію мораторію щодо валютних кредитів, і Кодекс з процедур банкрутства в частині, що стосується фізичних осіб, не дає гарантії, що за результатами процедури банкрутства фізична особа повністю звільняється від своїх зобов’язань. Також не врегульовані податкові взаємовідносини: навіть коли буде списуватись заборгованість, контролюючий орган на суму списання зробить додаткові нарахування до податку на прибуток та військовий збір як додаткову оплату на основну суму заборгованості без врахування штрафних санкцій та відсотків.

— Які практики на сьогодні найбільш затребувані?

— На сьогодні найбільш затребуваними практиками є трудове та податкове право. Останнім часом з’явилося багато спорів щодо скасування рішень митного органу про коригування митної вартості товарів. Також за останні 2 місяці збільшилася кількість запитів про зупинення реєстрації податкових накладних. Хоча з’явився новий Порядок зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування і було доповнення про безумовну ознаку реєстрації податкових накладних, на практиці багато що не працює. На мій погляд, це блокування і віднесення платника до переліку ризикових здійснюється в ручному режимі, і якщо платник податків потрапив до ризикових, йому буде вкрай важко вибратися звідти. З приводу цього існує багато запитів, і на запитання клієнта, що робити, ми кажемо, що є два варіанти. Перший — погодитись на те, що пропонує контролюючий орган, але гарантії, що через 2 місяці ви не потрапите до цього переліку знову, відсутні. Другий варіант — у спосіб, передбачений законом, оскаржувати це в судовому порядку, і по цьому питанню є позитивна практика. Але зазначу, що навіть отримавши позитивне судове рішення, немає жодної гарантії, що за новим рішенням контролюючого органу ви знову не потрапите до списку ризикових, і знову доведеться все оскаржувати.

— Що особисто для Вас було найскладнішим цього року?

— Я хвилювався за економічні наслідки, які настануть, коли закінчиться карантин. Поки що у нас ситуація більш-менш рівна, хоча з певною рецесією. Ще одним із завдань було будь-що зберегти команду, адже в юридичній фірмі на першому місці клієнт, а на другому — команда. Наша є дуже злагодженою, і я задоволений тим, як вона працює. Вона навіть стала більш самостійною цього року, бо протягом квітня-травня у нас 80% команди працювали дистанційно, з дому, і під час роботи не було ніякого дискомфорту, все працювало, як годинник.

— Чого очікувати ринку юридичних послуг у 2021 р.?

— 2021 р. стане вирішальним для галузі. По-перше, буде визначено, чия стратегія була правильною. На ринку залишаться середні, більш мобільні компанії, які можуть швидко пристосовуватися до обставин та викликів, що виникають сьогодні, й у них уже є рішення на завтра. Ці компанії однозначно збережуть свої позиції і, гадаю, зможуть ще більш активно розвиватися у 2021 р. Нам усім я бажаю чесної конкуренції, нехай переможе сильніший!

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати