11 листопада 2020, 17:50

Судді у відставці наголошують на потребі невідкладного ухвалення законопроєкту № 3711

Прес-служба ВРП

Про це йдеться у висновку Громадської організації «Всеукраїнська Асоціація суддів у відставці» щодо законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування», реєстр. № 3711, повідомляє прес-служба ВРП.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Читайте також: "ВРП відреагувала на втручання у діяльність судді"

Президент ГО «Всеукраїнська Асоціація суддів у відставці» Денис Нев’ядомський наголошує, що існує нагальна потреба в ухваленні проєкту закону, який дасть можливість вирішити проблему з наповненням судів кадрами. Асоціація суддів у відставці схвально оцінила законопроєкт № 3711.

Як відомо, 5 листопада 2020 року законопроєкт № 3711, на ухвалення якого чекала юридична спільнота і громадяни, Верховна Рада України направила на повторне перше читання. Тобто вирішення проблеми кадрового голоду знову відкладено на невизначений термін.

У висновку Асоціації суддів у відставці зазначено, що в демократичній країні забезпечення права людини на доступ до правосуддя в межах розумних строків має бути невід’ємним і непохитним. Однак дотримання цього принципу в Україні наразі стає неможливим через нестачу суддів, зазначає суддівська асоціація.

Судді вкотре привертають увагу державних органів і суспільства до надзвичайної ситуації в судах, зумовленої кадровим дефіцитом. Через ліквідацію Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вже рік заблокована процедура добору суддів. Наразі в деяких судах бракує більш ніж 50 % штатної чисельності суддів. Крім того, близько 2000 суддів уже мають достатній стаж роботи для виходу у відставку. На тлі щорічного збільшення кількості звернень громадян до суду ситуація є критичною та потребує нагального вирішення шляхом ухвалення законопроєкту № 3711.

ГО «Всеукраїнська Асоціація суддів у відставці» також зазначила, що законопроєкт № 3711 отримав схвальний відгук Венеційської комісії: «Європейська комісія «За демократію через право» надала в цілому схвальний висновок щодо законопроєкту. Комісія вітає його спрямованість на відновлення роботи ВККСУ та перезапуск процедури добору суддів».

Також у висновку Асоціації вчергове наголошено, що законодавчим ініціативам у сфері правосуддя має передувати дискусія у професійному правничому середовищі – серед представників органів суддівського врядування та самоврядування, асоціацій адвокатів, суддів, суддів у відставці та провідних саме професійних громадських організацій.

Однак Міністерство юстиції України без проведення фахового обговорення і консультацій подало законопроєкт про зміну норм, якими врегульовані питання судоустрою і статусу суддів. Негативний висновок ВРП щодо цього законопроєкту міститься за посиланням.

Європейський суд з прав людини наголошує: «Представникам інших гілок влади слід утримуватися від будь-яких дій чи заяв, які можуть бути сприйняті як інструмент тиску на діяльність судових органів чи викликати сумніви щодо їхньої здатності виконувати свої обов’язки ефективно».

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати