03 березня 2016, 15:48

Ukrainian Women in Law 2016

Опубліковано в №9-10 (507-508)

Олена Осмоловська
Олена Осмоловська «Юридична газета» генеральний директор, т.в.о. головного редактора

Українські жінки в юридичному бізнесі. Хто вони? Які особливості їх роботи у вітчизняному юридичному бізнесі? Щоб відповісти на ці питання «Юридична газета» провела спеціальне дослідження Ukrainian women in law 2016. Це дослідження ролі жінок в українському юридичному бізнесі, яке визначить найуспішніших жінок-юристів, які власною професійною, соціальною, громадською діяльністю вплинули на розвиток суспільства, сформували основні тенденції тих чи інших практик у певних галузях права, внесли значний вклад у стабілізацію не лише професійної сфери, але й громадянського та політичного життя країни.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Дослідження Ukrainian Women in Law 2016 базується на наступних критеріях:

- визнання на міжнародному рівні шляхом включення у загально визнані міжнародні рейтинги (The Chambers, The Legal 500, ILFR 1000, Who's Who Legal, Best Lawyers);

- визнання за результатами оцінки експертного журі, сформованого «Юридичною газетою»;

- визнання клієнтами, за результатами рейтингу «Вибір клієнта: ТОП-100 найкращих юристів України»;

- соціальна активність (участь у професійних заходах, професійних організаціях, законодавча ініціативність).

- індекс публічності (аналіз згадуваності жінок-юристів в україномовних, російськомовних, англомовних електронних ресурсах: інтернет-виданнях, стрічках інформагенцій, на сторінках газет, представлених в мережі Інтернет протягом 2015 р.).

(Щоб збільшити зображення, натисніть на нього)

1 №9-10(507-508)_lite-6

2 из №9-10(507-508)_lite-7

3 из №9-10(507-508)_lite-8

В рамках дослідження Ukrainian women in law 2016 редакція визначила 5 жінок-юристів, які є успішними на українському ринку юрпослуг за версією ЮГ:

юрфирмы №9-10(507-508)_lite-10

Крім того, за результатами дослідження Ukrainian women in law 2016, ЮГ визначила 3-х жінок-юристів, які вплинули на розвиток українського юридичного бізнесу.

Переможці у цій номінації визначалися за наступними критеріями:

- входить в Band 1 Chambers, Legal 500, Best lawyers, «Вибір клієнта. Топ-100 найкращих юристів України»;

- щонайменше останні 3 роки є дольовим партнером фірми або власником бізнесу;

- займає активну громадську позицію на ринку, бере активну участь в юридичному житті країни.

вплив из №9-10(507-508)_lite-4

Окрема номінація дослідження – «Найкращі юридичні фірми для професійної кар’єри жінки-юриста в Україні», де буде обрано 5 найкращих юридичних компаній, структурованих за принципами гендерної демократії з оптимальними умовами та можливостями для бізнесу та професійної реалізації  жінки-юриста.  Дослідження відбувалося шляхом анкетування.  Оцінювання відбувалося за такими критеріями: кількість працівників у штаті, співвідношення чоловіків та жінок, співвідношення чоловіків-юристів та жінок-юристів, кількість  жінок у керівництві компанії.

выбор редакции №9-10(507-508)_lite-11 Бізнес та кар’єра для жінки - це  не лише потреба у самореалізації, це також організована діяльність на отримання  певного фінансового результату  із постійно зростаючим показником. Сучасна жінка намагається досягти професійної реалізації різними шляхами,  в тому числі через кар’єрне  зростання.  Держава гарантує умови вільного вибору професійної  діяльності, соціальних статусів і ролей, взаємоповаги, розвитку особистості та самореалізації як чоловіків, так і жінок. Але чи реалізуються ці принципи в реальному житті, чи створені умови, чи дотримуються вони?   Насамперед це стосується сфери професійної зайнятості та підприємницької діяльності. Сподіваємося, що наше дослідження дасть відповідь  на ці питання. 

Одним із критеріїв дослідження Ukrainian women in law 2016 є коефіцієнт публічності як універсальний інструмент оцінки активності на ринку. Редакцією «Юридичної газети» проведено аналіз згадуваності жінок-юристів в україномовних, російськомовних, англомовних електронних ресурсах: інтернет-виданнях, стрічках інформагенцій, на сторінках газет, представлених у мережі Інтернет протягом 2015 р. Аналіз джерел інформації відбувався за пошуковими системами «Google» та «Яндекс». Коефіцієнт публічності вираховувався за спеціальною формулою аналізу кількісних показників, отриманих при моніторингу згаданих вище пошукових систем у співвідношенні до якості публікацій. При підрахунку кількості згадувань редакцією не враховувалися публікації на корпоративних сайтах, блогах та власних інтернет-ресурсах. За підсумками аналізу медіа-присутності були визначена десятка лідерів жінок-юристів.

індекс публічності №9-10(507-508)_lite-5

Моніторинг кількості згадувань у мас-медіа як певна оцінка активності ринку, дає змогу не лише його якісного аналізу, але й дозволяє сформувати основі тенденції 2015 р. та виділити чинники, які впливають на позитивну динаміку результату. Результати дослідження відображають роботу всього ринку, роботу колег, показують динаміку активності того чи іншого учасника ринку. Результат згадуваності – це самостійний показник, який не співвідноситься з іншими показниками, в тому числі й фінансовими. Це лише відображення PR активності, яка надалі конвертується (або й не конвертується) в реальні репутаційні дивіденди чи конкретний бізнес-результат.  

Серед головних чинників – публічна активність, участь у громадських, професійних організаціях, спілках, асоціаціях та в експертних пулах. Така діяльність, що рухається паралельно з професійними та підприємницькими обов'язкам, – створює не лише додаткові інформаційні приводи, але й формує інформаційне поле навколо особи.

Окрім того, медіа активність особи – це значною мірою показник роботи її прес-служби, PR-відділу чи самопросування. Також до низки чинників ми віднесли б процес, започаткований у 2014 р., – поєднання юридичного бізнесу з політикою, яке прямо впливає на кількість згадувань у мас-медіа.

Низка європейських країн на законодавчому рівні ввела систему квот не лише для політиків, але й для жінок-керівників бізнесу. У Франції великі корпорації (понад 500 працівників) зобов’язані включати до складу Ради директорів не менше 40% жінок. Подібні вимоги існують у Норвегії та Іспанії. Але держава не має права та не повинна втручатися й впливати на кар’єрне зростання жінок у приватному бізнесі, вона повинна задавати стандарти росту.

Редакція «ЮГ» в рамках рейтингу проводила дослідження за номінацією «Краща юридична компанія для професійної кар’єри жінки-юриста». Аналіз показав, що в українському юридичному бізнесі велика різниця у співвідношенні жінок та чоловіків склалася лише серед категорій керуючих партнерів та партнерів. Через те, що юридичний ринок, маючи коротку історію становлення, не встиг обтяжитись поняттям гендерної дискримінації та нерівності, на сьогодні ми маємо ситуацію, коли все ж таки головним критерієм на ринку праці залишається професіоналізм.

інфографіка из №9-10(507-508)_lite-9

Повністю відсутня нерівність у гонорарній сфері та інших бонусах серед жінок і чоловіків-юристів на тотожних посадах.  

 За даними дослідження редакції «ЮГ» жінки:  

- керуючі партнери – 13%;

- партнери – 37,3%.

Середній стаж роботи жінки-керуючого партнера складає сьогодні – 18 років. Середній стаж роботи жінки-партнера – 10,2 року.

За даними дослідження американською Національною асоціацією жінок-юристів (NAWL),  опублікованим у жовтні 2015 р. на сайті http://www.nawl.org/p/cm/ld/fid=506:

- Equity Partners – 18%;

- Non-Equity Partners – 28%;

- Аssociates – 44%.

За даними дослідження редакції «ЮГ»:  

- радники – 23,4%;

- старші юристи – 49,5%;

- юристи –51,1%;

- молодші юристи – 56,5%.

Тобто ми бачимо, що в категорії «Старший юрист» та юрист співвідношення стає рівнозначним, а в секторі «Молодший юрист» – кількість жінок переважає на 13%.

Підписуйтесь на "Юридичну Газету" в FacebookTwitterTelegramLinkedin та YouTube.


0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати