02 July 2020, 15:28

Ukrainian Women in Law 2020

Олена Осмоловська
Олена Осмоловська «Юридична газета» генеральний директор, т.в.о. головного редактора

З 2016 р. редакція «Юридичної Газети» проводить дослідження Ukrainian Women in Law. Це дослідження визначає у вітчизняному юридичному бізнесі роль жінок, які своєю професійною, соціальною, громадянською діяльністю впливають на розвиток суспільства, визначають основні тенденції тих чи інших практик у певних галузях права, роблять значний внесок у динамічне зростання не лише професійної сфери, а й громадянського та суспільно-політичного життя країни.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


(для перегляду натисніть на зображення)

Таблиці-UWL-2020-2

Таблиці-UWL-2020-3

Цього року ми розширили фокус дослідження й зосередили увагу на викликах, з якими стикаються в професії жінки-юристки, визначили, чи доводиться їм докладати більше зусиль, щоб досягти того ж рівня визнання, заохочення й оплати праці, якого досягають чоловіки; чи існують у професійному середовищі гендерні ролі й стереотипи або очікування до того, як жінка має себе поводити; чи перешкоджають стереотипи, які склалися на ринку й серед самих юристів (як чоловіків, так і жінок) професійному і кар’єрному зростанню. Ми ставили за мету з’ясувати, наскільки ці стереотипи вкорінилися у відносинах, наскільки генедерночутливий ринок у питаннях працевлаштування, кар’єрного зростання, комунікацій, підтримки сім’ї, наскільки генедерночутливі у сприйнятті, ставленні й подоланні стереотипних уявлень самі юристи.

Дослідження складається з двох частин:

1. Дослідження гендерної чутливості юридичного ринку й викликів, які чекають на жінок-юристок (у тому числі на робочому місці). В опитуванні взяли участь 420 жінок, чий середній досвід роботи в професії склав 10,6 року. Переважно це представниці юридичних компаній, юрдепів і адвокатури.

(для перегляду натисніть на зображення)

Таблиці-UWL-2020-5

Результати дослідження були презентовані на Форумі жіночого лідерства Асоціації правників України, який відбувся 06.03.2020 р. у Києві.

2. Визначення жінок-лідерів, які своєю активністю вплинули на розвиток вітчизняного бізнесу, за такими номінаціями:

  • «Жінки, які вплинули на розвиток юридичного бізнесу в Україні»
  • «Найуспішніші юристки в юридичному бізнесі України»
  • «Успішні юристки в юридичному бізнесі (вибір редакції «ЮГ»)»
  • «Успішні жінки-юристи: політики, державні службовці, судді»
  • «Успішні жінки-корпоративні юристки».

Дослідження проводилося шляхом анкетування й ґрунтувалося на даних, отриманих від юридичних компаній і юрдепів. За результатами аналізу було сформовано список переможців, які подаються за алфавітним принципом у відповідних номінаціях.

(для перегляду натисніть на зображення)

UWL-2020-Які-вплинули

UWL-2020-Рейтинг (1)

UWL-2020-Інхаузи

UWL-2020-Рейтинг-(вибір-ЮГ)

UWL-2020-Держслужбовці

Критерії дослідження:

  • визнання на міжнародному рівні шляхом включення в загальновизнані міжнародні рейтинги The Chambers, The Legal 500, Best Lawyers, Who is Who Legal;
  • визнання за результатами експертної оцінки редакції «Юридичної Газети»;
  • соціальна й громадянська активність, що включає участь у публічних заходах і професійних організаціях, а також законотворчу активність і ефективну взаємодію з громадськими інституціями;
  • підтримка колег, що визначається кількістю голосів за підсумками опитування.

Експертне оцінювання відбувалося за спеціальною методикою, яка передбачала аналіз трьох критеріїв: професійна успішність (досягнення високих професійних результатів, авторитет у професійному середовищі), вплив на галузь і особистий бренд.

Аналіз результатів дослідження показав, що у вітчизняному юридичному бізнесі існує велика різниця у співвідношенні жінок і чоловіків у категорії керуючих партнерів і партнерів. Чоловіки готові ділити з жінками роботу, а не лідерство й управління бізнесом. У категорії партнерів лише 34% жінок, серед керуючих партнерів їх усього 29%. Ситуація залишається незмінною — такий баланс тримається останні три роки. Не маючи можливості кар’єрного зростання в компаніях, жінки відкривають власні фірми. Це єдино можливий інструмент кар’єрного зростання на партнерському рівні.

(для перегляду натисніть на зображення)

Таблиці-UWL-2020-1

Співвідношення чоловіків і жінок у категоріях «юрист», «старший юрист» у вітчизняних юридичних фірмах протягом останніх років залишається сталим. Найбільші позитивні зрушення відбулися в категорії радники: 23% у 2015 р. проти 41% у 2016 і 44% у 2017 р. і 49 % у 2020. Традиційно найбільша частка жінок у юридичному бізнесі представлені неюридичним професіями: маркетинг, PR-менеджмент, фінансовий відділ, секретаріат: понад 70% протягом останніх п’яти років.

(для перегляду натисніть на зображення)

Таблиці-UWL-2020-4

Серед викликів, з яким стикаються жінки у професії:

Більшість говорять про упереджене гендерне ставлення з боку колег-чоловіків, процесуальних опонентів, клієнтів, 48% - з боку керівників. 43% жінок вважають, що упереджене ставлення в юридичній професії сприймається не як дискримінація, а як частина культури ринку. 63% опитаних заявили, що зустрічалися у своїй практиці з упередженим ставленням до інших жінок-колег. 83% інколи або постійно зіштовхувалися на співбесідах з питаннями особистого характеру, пов’язаними з плануванням сім’ї, планами на декрет, наявністю маленьких дітей.

Серед гендерних стереотипів є очікування від жінок певної поведінки і часто зустрічаються коментарі, які пов’язують професіоналізм і якість роботи в компанії з сімейним статусом. 76% респондентів визнали, що жінки поступаються чоловікам лідерськими позиціями (недооцінка жіночого лідерства). Ринок юридичних послуг більше орієнтований для кар’єрного розвитку чоловіків (70% опитаних сказали про це) - на цьому ринку менше можливостей для кар’єрного зростання жінки.

Проблеми нерівності можливостей найбільше виявляються у працевлаштуванні (пріоритет можливостей у чоловіків визнали 64%), у доступі до керівних посад (76%) і в підвищенні за рівних умов кандидатів (65%). 21% опитаних заявляють про гендерну різницю в оплаті праці. Недостатня підтримка з боку роботодавців: 42% мають на поточному місці роботи впроваджені гендерні програми, 61% жінок такі програми не допомогли у кар’єрному зростанні. Жінки докладають більше зусиль для підтримки балансу між кар’єрою й сім’єю (96% опитаних), витрачають більше часу, несуть більшу відповідальність перед родиною. Внутрішніми «стримуючими чинниками» є невпевненість - майже половина опитаних вважають, що серед партнерів юридичних фірм мало жінок, бо вони самі цього не хочуть, а 32% ніколи не просили підвищення заробітної плати.

За даним Звіту Індексу гендерного розриву 2020 (World Economic Forum), Україна посідає 59-е місце серед 153 держав. Щороку World Economic Forum вимірює гендерну нерівність за окремими показниками, аналізуючи індекси економічної участі й кар’єрних перспектив, рівня освіти, здоров’я й тривалості життя, політичних прав і можливостей. Цього року Україна покращила свої позиції за деякими пунктами, хоча все ще продовжує займати найгірші позиції в гендерному співвідношенні у сфері політичних прав і можливостей. Розрив між жінками й чоловіками фіксується й у сфері економіки.

Проблеми гендерної рівності навіть у багатьох високорозвинених країнах наразі залишаються актуальними. Серед них не останнє місце займає проблема рівного доступу до професії. Не секрет, що представництво жінок в окремих сферах (інформаційні технології, політика, економічний менеджмент, наука) складає невеликий відсоток.

Ми не поділяємо професії на «чоловічі» й «жіночі», ми проти гендерних стереотипів, які негативно впливають на професію. Впевнено наголошуємо, що успішність у бізнесі, у тому числі юридичному, забезпечується лише головними чинниками - професіоналізмом і відповідальним лідерством. Сучасний світ стрімко трансформується, межі стираються, стереотипи піддаються сумнівам і руйнуються. Кожен має/повинен мати однакові можливості, щоб займатися улюбленою справою й нарощувати кар’єрний потенціал. Світ і Україна в останні роки все активніше говорять про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків. Юристи не лише формують порядок денний у політичному житті крани, але й своїм прикладом будують справедливий світ рівності, взаємоповаги й відповідального лідерства.

(для перегляду натисніть на зображення)

Таблиці-UWL-2020-6

Таблиці-UWL-2020-7

Таблиці-UWL-2020-8

Таблиці-UWL-2020-9

Таблиці-UWL-2020-10

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати