16 July 2024, 10:45

Лідери ринку. Рейтинг юридичних компаній — 2024


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Позаду десять років війни, триває третій рік повномасштабної. Попри численні виклики часу, юридичний ринок не тільки вистояв, але й показав динаміку та зростання. Ми дослідили роботу 105 компаній юридичного ринку за підсумками 2023 року. 

Хочемо нагадати, що рейтингове дослідження національного ринку юридичних послуг вже має свою історію з 2016 року. Протягом цього часу ми щорічно аналізуємо, що змінилось на юридичному ринку, як компанії адаптувалися за час війни, як поєднують свої щоденні завдання з новими викликами, які гартують правову спільноту та підвищують її спроможність. Визначаємо найбільші здобутки, оцінюємо динаміку, проєктну роботу юридичних компаній. Національний рейтинг позиціює не лише найсильніших гравців-лідерів, але й мідлсегмент та невеликі за розміром компанії в окремих практиках.

напрямки

(Для перегляду натисніть на зображення)

15 практик

Так само і юридичні компанії отримують можливість оцінити потенціал ринку, проаналізувати основні зміни, порекомендувати колег з ринку, які показали найкращі результати у визначених сферах права та індустріях. Відзначити керівників юридичних компаній, ефективність управлінських рішень і підходів яких допомогла їхнім бізнесам бути життєстійкими в умовах війни. Впродовж цього часу компанії показали новий рівень відповідальності за себе, за команди та результат. 

Як і минулого року через велику війну, її наслідки для економіки та ринку, редакція «ЮГ» змінила методологію дослідження — відмовилась від загального заліку і ранжування за місцями та застосувала міжнародний підхід до дослідження ринку за окремими напрямами юридичної практики, що є більш раціональним та відповідає умовам воєнному часу.

ставка-1

Diagrami-2024-5

 

Diagrami-2024-4


В кожній із запропонованих практик визначалися найкращі представники юридичного бізнесу за найпоказовішими проєктами, які вони супроводжували протягом року. Всі компанії в зазначених номінаціях розташовані в алфавітному порядку.

Головні принципи рейтингового дослідження — 2024:

  • Дослідження проводиться методом опитування (анкетування), моніторингу та аналізу відкритих джерел інформації, верифікації даних за допомогою інструменту YC.Market.

  • Для участі в дослідженні потрібно було заповнити анкету та надіслати її на адресу представника редакції, який входить до складу оргкомітету.

  • Редакція «Юридичної Газети» може самостійно включити юридичну компанію до рейтингу за такими критеріями: рекомендації колег (опитування гравців ринку щодо розподілу сил у межах досліджуваної практики), публічні угоди / судові спори, фінансовий результат компанії за даними YouControl та присутність у міжнародних рейтингах.

  • Фінансові та статистичні дані, надані компаніями в анкетах для дослідження, є достовірними. У випадках, коли учасники дослідження не надають повну базову інформацію для аналізу, оргкомітет дослідження самостійно здійснює експертну оцінку та визначає показники з відкритих баз даних та іншої інформації, отриманої з відкритих джерел, користуючись методом аналогії та порівняння даних.

  • Дані про кількість юристів / партнерів практики, дохід від практики за опитуваний період, кейси / угоди використовуються для аналізу та також є критеріями. Водночас ці дані надаються на умовах конфіденційності, не для публікації та не можуть бути передані третім особам.

  • Дотримання балансу між іміджевими та фінансовими критеріями ранжування. Щодо окремих критеріїв рейтингу експертами виступили юридичні компанії, яким було запропоновано визначити і вказати колег із найвищою професійною експертизою й репутацією в зазначених практиках.

За результатами дослідження було сформовано такі номінації:

  • «Лідери практик — 2024» дослідження за окремими напрямами юридичної практики, де в кожній із запропонованих практик визначалися найкращі представники юридичного бізнесу.

У практиках, залежно від кількості поданих анкет та кейсів загалом, були сформовані групи:

  • Лідери практики. Top positions — компанії, які набрали найбільшу кількість балів пропорційно до інших та отримали найбільшу кількість голосів від колег у відповідних практиках.

  • Лідери практики за рекомендаціями колег і міжнародними рейтингами (компанії, які отримали найбільшу кількість голосів від колег у відповідних практиках та відзначені міжнародними рейтингами в 2023, 2024 рр.)

  • Лідери практики. Провідні компанії 

  • Рекомендовані компанії.

Diagrami-2024-1

Diagrami-2024-3

Diagrami-2024-2

Методологія

Основні критерії ранжування компаній у номінації «Лідери практик»:

  • Найвагоміший показник, який впливав на підсумковий (50%), — це угоди / кейси / судові спори компаній. Тут також враховувалися дохід від практики за опитуваний період, грошова оцінка, важливість / унікальність для ринку і розвитку практики, динаміка, системність роботи в зазначеній практиці. Враховувалися дані про кількість юристів / партнерів практики, дохід від практики за опитуваний період.

  • Критерій визнання та кросрекомендації колег — 40%. Підрахунок відбувається відповідно до кількості згадувань компанії у відповідях респондентів. Юридичні компанії отримали можливість в анкеті стати експертами та визначити колег із найвищою професійною репутацією в запропонованих практиках.

  • Позиція компанії в інших авторитетних міжнародних рейтингах — 10%.

визнання

Кожен із зазначених критеріїв мав визначену шкалу балів. Кількісні показники переводилися в бали. Підсумкова оцінка (інтегрована) — це сума всіх кількісних показників.

Для отримання додаткових даних і перевірки достовірності поданої інформації оргкомітет дослідження користувався системою YouControl — онлайн-сервісом перевірки компаній, — що стало додатковою гарантією об’єктивності інформації.

топ-5-юф

Для перегляду натисніть на зображення

топ-20-мен-1

топ-20-держ-2

топ-20-інхауз

 

Підсумки дослідження 2023/2024 року

  • Великі гравці ринку першої двадцятки зберігають своє лідерство за експертизою та вплив на ринку.

  • В найконкурентніших практиках юридичні компанії мідлсегменту наростили свою експертизу, присутність на ринку і публічність. 

  • Бутики та галузеві лідери посилили свої позиції за рахунок вузької спеціалізації.

  • Мідлсегмент поповнився новими компаніями, які відчули можливості для зростання.

  • На ринку стає все більше компаній, які розпочали свою роботу під час війни. Юридичний ринок значно помолодшав.

  • Найвищу дохідність показали практики: судова, кримінальна, WCC, захист бізнесу, податкова практики. Залишилися стабільно перспективними агро, практика приватних клієнтів, банкрутство.

  • Серед нових практик і напрямів: військове право, практика фіксації та відшкодування воєнних збитків, санкційні провадження, публічна служба, WCC Military, захист і представництво у справах де фігурують віртуальні активи, штучний інтелект, практика супроводу NGO. Україна є центром гуманітарного та волонтерського руху в світі. Підвищення рівня активності цього сектору збільшив кількість специфічних запитів до юристів. Юридичний супровід діяльності неприбуткових організацій потребує фахівців, які розуміються на корпоративному, трудовому, міграційному та податковому законодавстві України, щоб обрати найефективнішу модель організації, управління та функціонування неприбуткових організацій. Юридична практика публічної служби викликана певним існуючим попитом на здійснення представництва інтересів адвокатами державних службовців. Ця категорія справ має певні правові особливості, що полягають у застосуванні норм законодавства про працю та окремих законів, які регулюють публічну службу

  • Основними каналами для просування юридичних компаній залишилися незмінними: особисті зустрічі, участь у профільних івентах, публікації в бізнес-виданнях і профільних медіа, членство у профільних організаціях, просування власних сайтів та каналів.

Всі компанії в зазначених номінаціях розташовані в алфавітному порядку.

Для перегляду натисніть на зображення

№_5(783)_2024_таблички (1)

№_5(783)_2024_таблички2

№_5(783)_2024_таблички3

№_5(783)_2024_таблички4

№_5(783)_2024_таблички5

№_5(783)_2024_таблички6

№_5(783)_2024_таблички7

№_5(783)_2024_таблички8

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати