30 вересня 2019, 15:51

Висновок Венеціанської комісії: ВС звернувся до Президента та ВРУ щодо законопроєкту №1008

Прес-служба Верховного Суду

Сьогодні, 30.09.2019 р., Верховний Суд звернувся до Президента України та Голови Верховної Ради України з пропозицією отримати експертний висновок щодо законопроєкту №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування" перед голосуванням за проєкт Закону у другому читанні.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Читайте також: "Ухвалення законопроєкту №1008 негативно вплине на доступ громадян до правосуддя, - ВС".

Про це повідомляє прес-служба Верховного Суду.

Зокрема, у зверненні йдеться про те, що ВС пропонує "відкласти розгляд [законопроєкту №1008 - прим. ред.] до отримання відповідного висновку Венеціанської комісії та проведення консультацій із судовою гілкою влади". У ВС заявили, що таких консультацій між гілками влади "наразі не відбулося".

Як зазначається, на необхідності проведення консультацій наголошують і міжнародні партнери України. Так, виконувачка обов’язків Голови Представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн та Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук закликали розпочати ретельний консультативний процес щодо законопроєкту №1008 із залученням відповідних правничих експертів, громадянського суспільства й міжнародного співтовариства.

Водночас Комітет Міністрів Ради Європи 25 вересня 2019 р. під час 1355-ї (Права людини) зустрічі заступників міністрів підкреслив, що "запропоновані законодавчі зміни мають узгоджуватися із Конвенцією [про захист прав людини і основоположних свобод - прим. ред.] та практикою Суду [Європейського суду з прав людини - прим. ред.], з принципами незалежності судової влади і з відповідними рекомендаціями Ради Європи" та закликав органи української влади "скористатися експертизою (досвідом) Ради Європи в цьому контексті". 

Нагадаємо, CEPEJ ухвалила інструментарій для імплементації принципів е-правосуддя.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати