15 грудня 2022, 11:23

12-13 грудня АПУ провела ІХ Конференцію з кримінального права та процесу

Асоціація правників України

12-13 грудня 2022 року Асоціація правників України проводила дев’яту Конференцію з кримінального права та процесу.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


3

«Ми сподіваємось, що підібрали актуальні та цікаві теми, які будуть корисні всім правникам, які в нинішніх умовах виконують свій професійний обов’язок», підкреслив під час відкриття Конференції Сергій Гребенюк, голова комітету АПУ з кримінального та кримінально-процесуального права, партнер Asters.

Збройний конфлікт на території України став непростою перевіркою стійкості кримінального процесуального законодавства та його практичного застосування. З 24 лютого 2022 року до КПК України вже неодноразово були внесені зміни. Зокрема, стаття 615 Кодексу, яка встановлює особливий режим кримінального провадження в умовах воєнного стану, встигла трансформуватись декілька раз.

4

Детальніше про наслідки воєнних змін до КПК у розрізі дотримання права на захист, роздуми про те, що варто обов'язково скасувати та залишити після війни в редакції статті 615 КПК України, про зміну у стратегії захисту на основі змін у статті 615 КПК України, про процесуальні строки та зловживання прокурорами своїми повноваженнями під час досудового розслідування говорили експерти першої сесії «Воєнні зміни до КПК та їх практичні наслідки»: Олександра Яновська, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, Олексій Шарко, суддя Звенигородського районного суду Черкаської області, Юлія Тарасюк, начальниця другого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Київської обласної прокуратури, Євген Ріяко, керуючий партнер ЮК «Ріяко та партнери» та Сергій Бойко, адвокат VB PARTNERS. Сесія відбулася за модерації Максима Шевердіна, партнера, керівника практики кримінального права LCF Law Group.

5

Цей рік показав, що кримінальні практики найбільш живучі та успішні на юридичному ринку. Як війна вплинула на етику адвоката? Як хакери наживаються в цей складний час? Чому санкційні механізми в недоброчесних руках можуть бути злом? Як це захищати тих, хто захищає нас? Про все це, а також про лайфхаки виживання адвоката кримінальної практики розмірковували під час другої сесії «Захист під час війни» Тетяна Лисовець, адвокатка, старша партнерка АО «АК «СОКОЛОВСЬКИЙ І ПАРТНЕРИ», Денис Шкаровський, партнер VB PARTNERS, Станіслав Борис, радник практики безпеки бізнесу Juscutum, Андріана Фозекош, адвокат АО AVER LEX та Віктор Дума, адвокат Asters за модерації Артема Крикуна-Труша, адвоката, менеджера у практиці White-Collar Crime адвокатського об’єднання PwC Legal. Експерти також розглянули декілька прикладів цікавих кейсів.

Відеозапис першого дня заходу події доступний за лінком.

6

Другий день заходу був присвячений обговоренню питання роботи антикорупційних органів в умовах війни, а також питання конфіскації майна громадян та компаній рф в Україні. З введенням воєнного стану перші декілька місяців антикорупційні органи були залучені до розслідування злочинів, вчинених російськими військовими на території України, а антикорупційні провадження на певний час були менш активними. Наразі їх розслідування та розгляд вже проводиться у більш звичному форматі із застосуванням ряду змін, зумовлених воєнним часом. Найбільш обговорюваними серед них є визнання служби в ЗСУ як пом’якшуючої обставини при призначенні покарання з можливістю виключення з Реєстру корупціонерів, а також широке застосування інституту «угоди зі слідством». Ці та інші особливості обговорювали Станіслав Кравченко, голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, Даниїла Чорненька, суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, Олексій Кравчук, суддя Вищого антикорупційного суду, Сергій Подгорець, прокурор шостого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора, та Тетяна Поповська, адвокат, юристка практики кримінального права Asters під час третьої сесії «Антикорупційні реалії в умовах війни», яку модерувала керуючий партнер АО AVER LEX Ольга Просянюк.

7

На завершення заходу до обговорення була піднята не менш важлива тема – «Конфіскація майна громадян та компаній рф в Україні» в межах четвертої сесії. Модератор сесії – Євген Грушовець, партнер Ario Law Firm – дискутував із Денисом Назимоком, прокурором першого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора, Інною Богатих, директоркою Департаменту санкційної політики Міністерства юстиції України, Дмитром Жоравовичем, тимчасово виконуючим обов’язки Голови АРМА та Маркіяном Бемом, партнером АО «Назар Кульчицький та Партнери».

Відеозапис другого дня заходу події доступний за лінком.

Презентації доповідачів можна переглянути за посиланням.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати