23 березня 2020, 14:19

Без ямкового ремонту і дозволів ДАБІ — ремонт доріг 2020

Опубліковано в №6 (712)

Андрій Кохан
Андрій Кохан «Asters» юрист

На тлі рішення про ліквідацію ДАБІ та розмов про подальшу будівельну реформу символічним здається прийняття урядової постанови «Про реалізацію експериментального проекту з проведення капітального ремонту автомобільних доріг загального користування».


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Загалом, питанню покращення дорожньої інфраструктури протягом останніх місяців приділяється значна увага. Пам'ятаємо липневий Указ Президента «Про деякі заходи щодо створення умов для розвитку та підвищення якості автомобільних доріг» №529/2019, яким Уряду доручається забезпечити залучення незалежного інженера-консультанта у сфері дорожнього будівництва (FIDIC) для будь-яких будівельних робіт доріг. У лютому цього року Президент заявив про нову еру в дорожній індустрії, яка відзначиться відмовою від «ямкового ремонту» і здійсненням масштабних відновлювальних робіт.

Зрештою, час покаже, як це буде втілюватися у життя. Наразі поговоримо про перспективи реалізації зазначеного вище експериментального проекту, який запроваджено на два роки. На момент написання цієї статті офіційний текст постанови та затвердженого нею порядку ще не був опублікований, тому відштовхуємося від доступного проекту цього підзаконного акта.

Вказаний порядок дозволяє починати капітальний ремонт автомобільних доріг державної власності за процедурою, що відрізняється від передбаченої в Законі України «Про регулювання містобудівної діяльності», а саме після укладення договору про надання інженерно-консультаційних послуг (така вимога не застосовується до ситуацій, коли на дату набрання чинності цим порядком проектна документація вже затверджена); укладення договору генерального підряду (підряду); укладення договору страхування будівельних робіт; подання через електронний кабінет забудовника повідомлення про початок виконання будівельних робіт (працює для всіх класів наслідків).

Варто зауважити, що порядок не містить вимог до рейтингових/статистичних показників страхових компаній, з якими повинні укладатися відповідні договори. Окрім того, не визначено, яка сторона договору генерального підряду (підряду) повинна укладати відповідний договір страхування. Згідно із Загальними умовами укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві (постанова Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 р. №668), страхування об'єкта будівництва або комплексу робіт здійснює підрядник або замовник відповідно до законодавства.

Водночас, очевидно, що послуги інженера-консультанта повинні закуповуватися відповідно до Закону України про публічні закупівлі, оскільки їх ціна майже завжди буде перевищувати поріг, встановлений у ст. 2 цього Закону. Таким чином, все одно відбуватиметься певна втрата часу на укладання відповідного договору.

Згідно з ДСТУ Б Д. 1.1‑1:2013 Правила визначення вартості будівництва (зміна №2), фонд утримання служби замовника у разі залучення інженера-консультанта, як правило, складає до 5,5% ціни від загальної кошторисної вартості будівництва, серед них до 1% — власне утримання служби замовника; до 1,5% — здійснення технічного нагляду; до 3% — кошти на надання послуг інженера-консультанта.

В аналізі регуляторного випливу проекту зазначеної постанови міститься посилання на статистику розвинених країн, яка свідчить про економію в розмірі до 15% вартості будівництва у разі залучення до процесів незалежного інженера-консультанта. Далі автори пропонують звертатися до простої математики для отримання відповіді на питання щодо доцільності замовлення таких послуг. Безперечно, зазначені 15% скоріше є еталонним значенням і навряд чи досягатимуться під час кожного ремонту доріг. Насправді, робота з незалежним інженером-консультантом — це більше про цивілізовані міжнародні стандарти реалізації великих будівельних проектів.

Якщо коротко, фігура незалежного інженера-консультанта є доволі цікавою. Його функціонал залежить від конкретного проекту і домовленостей сторін. Водночас інженер-консультант має виступати третьою фігурою у звичній для українських будівельних відносин системі з двох осіб «замовник — генеральний підрядник (підрядник)», яка володіючи високим рівнем технічної експертизи, з одного боку, представляє замовника, але з іншого боку, наскільки це можливо, витримує нейтралітет. Варто зазначити, що в розумінні стандартів FIDIC інженером-консультантом, як правило, є компанія зі значним досвідом супроводження великих будівельних проектів.

Загалом, ми живемо в цікавий період. Тож чекатимемо на розвиток подій та на якість доріг, що також наближатиметься до цивілізованих стандартів. Перші серйозні підсумки реалізації проекту можна буде підбити в кінці року.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати