15 березня 2018, 12:16

Pro bono по-українськи: про що говорить рейтинг «Лідери ринку – 2017»

Опубліковано в Лідери ринку. Рейтинг юридичних компаній України 2017

Оксана Купер
Оксана Купер магістр права, журналіст-аналітик, спеціально для «Юридичної Газети»

Для суспільного блага або pro bono щороку сотні й тисячі юридичних фірм в усьому світі надають правову допомогу та здійснюють захист інтересів прав клієнтів, які потребують подібної фахової юридичної допомоги. Поступово така юридична робота отримала свою реалізацію на українському ринку та наразі продовжує демонструвати активне зростання. Про це впевнено свідчать дані, отримані «Юридичною Газетою» в межах щорічного дослідження «Лідери ринку: рейтинг юридичних компаній України – 2017».


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Про які особливості свідчать підсумки рейтингу? Яким саме кейсам pro bono українські юридичні компанії віддавали перевагу в минулому році?

За результатами дослідження, в якому взяли участь 110 вітчизняних організацій, корпоративна соціальна відповідальність та надання безоплатної правової допомоги є одним з важливих елементів публічної діяльності. З усіх опитаних 52 організації, тобто 47,27% учасників рейтингу, у відповідному пункті своїх анкет вказали інформацію про те, що практикували pro bono у період з 01.07.2016 р. до 30.06.2017 р. (період часових меж дослідження). При цьому 49 компаній вважали за потрібне розповісти детальніше про власну практику у цій сфері (які саме послуги та щодо яких питань надавалися консультації, однак часто з позначкою про конфіденційність деталей); 2 компанії вжили формулювання «відомості не розголошуються» і «конфіденційно», 1 компанія зазначила, що у звітному періоді тривав проект «три безоплатні справи на рік» без уточнень, про який саме вид справ йде мова.

Вітчизняні особливості кейсів pro bono: лише факти

Хоча не всі готові роз’яснювати свої кейси, чітко видно, що українська практика pro bono у гравців вітчизняного юридичного ринку має свої особливості.

Насамперед, що стосується розмежування термінів «корпоративна соціальна відповідальність» (далі – КСВ) та «pro bono». Під час аналізу отриманих результатів ми побачили, що інколи у своїх анкетах юридичні компанії кваліфікують як pro bono власну практику у сферах, які за світовими та європейськими стандартами зазвичай відносять до корпоративної соціальної відповідальності (наприклад, організація подій, освітні проекти тощо). В цьому випадку за основу ми беремо тлумаченням Єврокомісії («Зелена книга з корпоративної соціальної відповідальності» 2001 р.), де під КСВ розуміється «концепція, відповідно до якої компанії інтегрують соціальні та екологічні питання у свою комерційну діяльність та взаємодію із зацікавленими сторонами на добровільній основі».

Згідно із загальними правилами, термін pro bono (з лат. pro bono publico, дослівно – для суспільного добра) розуміється як професійні послуги, що надаються добровільно та безоплатно, для користі громади, особливо для тих осіб, які не мають коштів для оплати цих послуг. Тобто, як бачимо, існують суттєві відмінності. Однак справедливо зазначимо, що більшість послуг компаній, вказаних у відповідному пункті анкет рейтингу, все ж таки можна віднести до pro bono діяльності.

Які види правових послуг практикують на безоплатній основі українські правники? Відповідь на це питання є другою особливістю української практики pro bono. Передусім, мова йде про досить широкий спектр юридичної діяльності (від надання правової допомогти українським громадянам до законотворчої роботи на користь української держави).

Вітчизняні юристи малих та середніх фірм (тут ми беремо за основу критерій розміру за кількістю працівників) практикують pro bono для захисту прав учасників АТО та соціально вразливих категорій населення (малозабезпечені, інваліди, діти війни, чорнобильці тощо), в тому числі у питаннях сімейного, спадкового та трудового права – 42%; а також консультування та юридичний супровід діяльності громадських, соціальних і дрібних підприємницьких проектів – 39%. Також з результатів опитування вбачається, що окремі компанії активно долучаються до правової роботи з органами місцевого самоврядування та громадами (12 %).

Якщо говорити про практику pro bono великих гравців юридичного ринку, згідно з даними дослідження, левова частка їх активності (з середнім показником 60%) у цій сфері зосереджена на роботі з державою та сегментом великого бізнесу. Зокрема, юристи таких фірм більше часу приділяють правовій роботі pro bono у розробці нормативного законодавства для держави Україна (Avellum, Asters, AEQUO, LCF), правовій допомозі вітчизняним міністерствам та відомствам (CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP, Arzinger, ЄПАП Україна, Правовий альянс, Дентонс Юроп), юридичному обслуговуванню міжнародних проектів та організацій (DLA Piper Ukraine) і бізнесових асоціацій (АО «Юридична фірма «Василь Кісіль і партнери»). Сподіваємося, що в майбутньому це якісно (а не тільки кількісно) вплине на вітчизняну нормативно-правову базу.

Третій важливий факт: практика pro bono застосовується юридичними компаніями вже давно не лише у м. Києві та його околицях, а й по всій Україні. Отже, юридичні фірми, які працюють на локальному рівні та взяли участь у нашому опитуванні, мають у своєму послужному списку кейси pro bonо. Зокрема, на безкоштовній основі практикують компанії з Одеси, Запоріжжя, Дніпра, Харкова та Львова.

Приміром, адвокатське бюро Оксани Кобзар (м. Харків) надає консультації та здійснює юридичну підтримку місцевих харківських художників; юристи з Advice group (м. Львів) здійснюють захист прав та інтересів членів сім’ї особи, яка стала учасником ДТП та загинула в результаті недбалості медпрацівників.

Також на регіональному рівні pro bono працюють не лише з фізичними особами, а ще й з організаціями та органами місцевого самоврядування. Так, «Юридичне агентство «Абсолют» (м. Дніпро) як pro bono практику вказує правову роботу щодо справедливих умов оренди для міської ради. Адвокатське об’єднання «Цезар» (м. Запоріжжя) вказує на роботу юридичним радником Запорізької обласної федерації футболу та управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької обласної державної адміністрації.

В окремих локальних кейсах навіть можна говорити про можливе виникнення певної спеціалізації з морського права. Це стосується компаній з м. Одеси. Зокрема, «Юридичне бюро Сергєєвих» серед практик pro bono у захисті прав соціально вразливих категорій населення зазначає про надання консультацій та підготовку юридичних документів (у 3-х проектах) щодо підтримки онлайн-проекту «Допомога морякам». «Юридична компанія «LeGran.TT», яка також працює у м. Одеса, в розділі практики pro bono зазначає супровід проекту щодо спрощення реєстрації лінії закордонного плавання (за їхніми словами, наразі проект перебуває на стадії реалізації).

Безперечно, подібні тенденції до розвитку та поширення такої різноманітної діяльності pro bono на українському правничому ринку не можуть не радувати.

Філософія pro bono. Окремі думки з цього приводу

Тенденцію до зростання зайнятості pro bono у щоденній роботі юридичних компаній також фіксують українські правники у своїй повсякденній роботі. Як зазначає керуючий партнер однойменної юридичної компанії Олексій Пуха, значний вклад у становлення практики pro bono в Україні зробили суспільно-громадські рухи та юридичні ініціативні команди. На його думку, останнім часом така діяльність стала достатньо сформованою та більш організованою, що відрізняє її від попередніх років.

«Помітно зросла ініціатива юристів до супроводження pro bono справ. Так, отримуючи ініціативи від Фундації правової допомоги, що запровадила загальну розсилку таких справ, інколи за ними формувалася черга, тому справу вели кілька юридичних консультантів», – розповів керуючий партнер ЮФ «Олексій Пуха та партнери». Крім того, за його словами, компаніям у 2017 р. було легше орієнтуватися в оцінці pro bono справ завдяки роботі Центру розвитку корпоративної соціальної відповідальності, який в минулому році запровадив уніфіковані критерії до такого виду діяльності, імплементував міжнародний досвід, а також узагальнив український досвід таких проектів.

Однак кількість часу, яку витратила кожна організація-учасник нашого рейтингу, за даними дослідження, є достатньо індивідуальним показником та може значно відрізнятися у кожної з компаній (наприклад, від 35,5 годин до 259 годин чи навіть більше ніж 8 тис. годин).

Приміром, Ілля Костін, партнер ЮК «Правовий Альянс», яка має досить широку практику pro bono, наголошує, що соціальна відповідальність завжди посідала важливе місце у діяльності його компанії. Робота над такими проектами іноді займає майже половину робочого часу партнерів.

До портфоліо справ, які останнім часом веде компанія на безоплатній основі, партнер «Правового Альянсу» відносить проекти з надання правової допомоги учасникам АТО, в тому числі представництво їхніх інтересів у кримінальних справах; соціальні ініціативи у цій сфері (благодійний фонд «Коло», проект VOЇNY); правову допомогу громадам на локальному рівні (проект захисту будівлі на вул. Круглоуніверситетській 2/1 від незаконної забудови в центрі м. Києва, яка загрожує збереженню історичної пам’ятки; представництво інтересів жителів с. Дернівка у боротьбі з незаконною вирубкою лісу).

«Обираючи кейси, ми не зосереджуємо увагу на конкретних соціальних верствах населення, а ретельно розбираємо кожен кейс. Ми ніколи не відмовимо в допомозі тим, хто дійсно її потребує. Конкретних правил немає. До уваги береться лише важливість проекту для суспільства та держави, його вплив, а також чи підпадає він під цінності партнерів», – повідомив про специфіку роботи pro bono в компанії пан Костін.

А як бачать свою pro bono діяльність компанії зі спеціалізацією у конкретній сфері права? Партнер allTax юридичні та податкові радники Артем Середа, розповідаючи про досвід компанії у цій сфері, зазначив, що в минулому році вони присвятили 60 годин практиці pro bono та обирали переважно IT-проекти, що стосувалися виходу на ринок нових та вдосконалених комп’ютерних програм. За його словами, в компанії важливо, щоб такі проекти містили соціальну складову, спрямовану на виявлення необхідних ніш для стимулювання, мали на меті позитивний вплив на суспільство та були прикладом для інших. Компанія планує надалі продовжувати підтримку перспективних IT-проектів, які зможуть заявити про себе на міжнародному ринку та допоможуть підняти авторитет України як лідера ІТгалузі. Погодьтеся, високі наміри для pro bono діяльності!

Підсумовуючи, варто зазначити, що сучасна світова практика pro bono розуміється як обов’язковий етичний елемент роботи юриста. Тому нам приємно констатувати, що в Україні, як свідчать результати рейтингу «Лідери ринку – 2017», налічується так багато соціально відповідальних компаній та принципових правників.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати