28 червня 2022, 16:07

Списання боргів за знищене майно. Законопроєкт 7437

Яна Рибак
Яна Рибак адвокат АО «Шкребець і партнери»

06.06.2022 у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт № 7437 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки позичальників, які втратили майно у зв’язку з веденням бойових дій». Зазначений нормативно-правовий акт вже привернув увагу позичальників та власників нерухомого майна, яке перебувало в іпотеці та постраждало внаслідок воєнної агресії російської федерації в Україні.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Але чи насправді такий закон у випадку його ухвалення змінить ситуацію боржників?

Мета законопроєкту

Унаслідок проведення бойових дій на території України значна кількість людей залишилась без своїх домівок. Право на житло зазнало нечуваного обсягу порушень.

15.03.2022 Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану». Відповідно до положень цього Закону на час дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування позичальників звільнено від юридичної відповідальності за прострочення сплати кредиту (позики).

Однак питання нарахування відсотків по кредиту, що становить значний обсяг боргового навантаження, не вирішувалось та не зазнало змін.

Метою проєкту № 7437 є забезпечення повного і належного правового захисту позичальників, які втратили майно у зв’язку з веденням бойових дій.

Основні зміни

Проєктом передбачається внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України. Пропонується не нараховувати у період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування проценти за кредитами, виданими на території України банками та іншими фінансовими установами фізичним та юридичним особам для придбання нерухомого майна або транспортних засобів, які були знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, або знаходяться на тимчасово окупованій території.

Як бачимо, ця норма передбачає використання терміна «знищення» нерухомого майна і транспортних засобів, тобто таке майно має бути знищено та його відновлення є неможливим або потребує капітального ремонту чи реконструкції.

Тобто будь-яке інше пошкодження вашого нерухомого майна або транспортних засобів не звільнить від нарахування відсотків за кредитом, хоча його відновлення також потребуватиме значних фінансових ресурсів.

У цьому випадку уважно розгляньте порядок визначення та компенсації шкоди та збитків, завданих вашому майну внаслідок збройної агресії російської федерації, з додержанням якого ви зможете отримати відповідну фінансову компенсацію, що буде використана для відновлення вашого пошкодженого майна.

Окрім того, з метою усунення будь-яких законодавчих колізій чи прогалин у законопроєкті № 7437 передбачено внесення змін до законів України «Про іпотеку» та «Про споживче кредитування» для скасування можливості нарахування процентів за основним договором, забезпеченим предметом іпотеки, та договором про споживчий кредит.

Також окремо зазначається про заборону перенесення сплати процентів, які згідно з кредитним договором нараховуються за вказаний період, на час після закінчення тридцятиденного строку з дня припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Це є застереженням для недобросовісних кредиторів, які б могли таким чином все ж нарахувати відсотки за кредитом.

Цікавою вбачається рекомендація законотворця, адресована банкам та іншим фінансовим установам, зарахувати до тіла кредиту проценти, сплачені до набрання чинності цим Законом позичальниками, адже з 24.02.2022 позичальники все ж таки були зобов’язані сплачувати відсотки за кредитом. Це б зменшило тягар кредиту для добросовісних позичальників, які, не дивлячись на воєнний стан, продовжували здійснювати оплату відсотків за кредитними договорами.

Яка кількість банків та фінансових установ виконають таку рекомендацію, залишається лише здогадуватись.

Зверніть увагу, що вказаний законопроєкт усуває лише необхідність сплачувати відсотки, а не тіло кредиту. Таким чином, навіть якщо ваше нерухоме майно чи транспортний засіб унаслідок воєнної агресії росії були знищені повністю, позичальник все одно має сплачувати отриманий на придбання такого майна кредит.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати