19 August 2024, 18:54

Юридичний бізнес – 2024

Опубліковано в №5–6 (783–784)

1 Сергій Шкляр, партнер-засновник Arzinger


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


— Як ви оцінюєте вплив глобальних економічних трендів на юридичний бізнес в Україні?

— Одним із найбільш очевидних економічних трендів є глобальний перерозподіл ринків (зокрема внаслідок посилення протистояння між демократичними та авторитарними режимами, появи нових гарячих точок в усьому світі). Це зумовлює міграцію виробничих потужностей із авторитарних регіонів у економічно більш сприятливі та вільні юрисдикції, активізацію розвитку індустрії ВПК перед загрозою глобального чи декількох регіональних конфліктів (із супутнім розвитком пов’язаних із ВПК сфер). Для України це особливо актуально, оскільки виникають такі юридичні продукти, як локалізація великих виробництв ближче до України з метою зниження логістичних втрат, актуалізація питання відшкодування збитків чи відбудови пошкодженої інфраструктури тощо.

Також інший важливий тренд і, мабуть, найбільш наочний щодо змін, які відобразяться на українському юридичному ринку — це значне поглиблення та пришвидшення євроінтеграційних процесів (хоча це актуально більшою мірою для України, однак перед російською загрозою також стало важливим і для інших європейських країн). Це вже зараз зумовлює необхідність в адаптації окремих сфер законодавства, що зі свого боку впливає на появу та розвиток нових специфічних продуктів юридичного бізнесу в Україні.

Також окремо варто виділити:

− Технологічний розвиток економіки, що також приводить до розробки нового законодавства у сферах Fintech, кібербезпеки, блокчейну та віртуальних активів, хмарних технологій, штучного інтелекту, безпеки даних тощо. Поки що не можна сказати, що ці питання є повноцінним і сильним трендом в Україні, однак з огляду на те, як йдуть справи у більш просунутих юрисдикціях, очевидно, що цей світовий тренд рано чи пізно дійде і до нас.

− Підвищення значення етичних стандартів і соціальної відповідальності. Зокрема, юридичний бізнес дедалі більше зосереджується на розробці та просуванні юридичних рішень у питаннях екологічної, соціальної й управлінської відповідальності (ESG), що також впливає на його репутацію та привабливість для клієнтів і працівників.

— Як ви плануєте розширювати практики (зокрема Sanctions) у другому півріччі 2024 року?

— Ми не орієнтуємося на конкретні періоди, оскільки намагаємося на постійній основі розширювати наші практики і розробляти нові юридичні продукти в нових індустріях.

Так, зокрема, віднедавна почали працювати над такими напрямами, як ESG, відшкодування збитків, завданих внаслідок воєнних дій, обслуговування військово-промислового комплексу та пов’язаних із ними сфер. Також все частіше залучаємося до Fintech-проєктів, що також плануємо надалі розвивати.

— Які нові методи комунікації з клієнтами ви вважаєте найбільш ефективними?

— Навряд чи можна сказати, що виникли якісь нові методи комунікації, які за своєю ефективністю були б кращими за вже давно апробовані — комунікації наживо, обмін повідомленнями через електронну пошту, а також вибудова особистісних відносин із клієнтами.

З іншого боку, ще починаючи з періоду ковіду та, зокрема, у воєнний час в Україні значно зросла частка комунікації за допомогою відеоконференцій та обміну повідомленнями у різноманітних месенджерах. Такі способи комунікації стали вже доволі звичними як для українських клієнтів, так і особливо для іноземних, які все частіше проходять у доволі неофіційному форматі.

Крім того, нам відомо, що деякі юридичні фірми починають впроваджувати чат-боти й автоматизовані системи відповідей, які допомагають оперативно відповідати на поширені запитання клієнтів, забезпечуючи цілодобову підтримку та зменшуючи навантаження на персонал. Однак з огляду на те, що це досить вузьконаправлений і специфічний інструмент, який важко застосувати як повноцінний інструмент комунікації, його ефективність поки що викликає сумніви (хоча залежить, звичайно, від мети такої комунікації).

— Які методи ви рекомендуєте для підвищення ефективності юридичних послуг?

— Ми все активніше починаємо використовувати різноманітні застосунки для оптимізація внутрішніх процесів через впровадження систем управління якістю або тих, що допомагають мінімізувати втрати чи підвищити продуктивність. Станом на сьогодні всі процеси у фірмі переведені у хмарні сервіси, а завдяки чому робота стала повністю віддаленою, без прив’язки до офісу. Це також допомагає гарантувати безпеку конфіденційних даних клієнтів чи проєктів, що теж важливо при сучасному рівні загроз у сфері кібербезпеки. Крім того, поетапно запроваджуємо використання тих чи інших програм, які допомагають автоматизувати підготовку документів, підвищити рівень управління проєктами, скоротити час на рутинні завдання та підвищити точність роботи.

Збільшуючи штат працівників, орієнтуємося на пошук вузькоспеціалізованих експертів, що дозволяє надавати більш кваліфіковані та ефективні послуги, що відповідають специфічним потребам клієнтів.

Активний розвиток партнерств і колаборацій з іншими юридичними фірмами, консалтинговими компаніями та іншими специфічними організаціями дає змогу ефективніше використовувати спільні ресурси й експертизу для підвищення якості юридичного продукту.

— Чи планує ваша компанія змінювати ціни на юридичні послуги в найближчому майбутньому? Якщо так, то з якими причинами це пов’язано?

— Якщо говорити про наші погодинні ставки, то їх змінювати не плануємо, оскільки вони і так знаходяться в ринку. Крім того, штучний демпінг — це не найкращий економічний інструмент конкуренції. Отже, в цьому випадку плануємо конкурувати радше завдяки підвищенню якості, ефективності та швидкості надання юридичного продукту.

Але водночас — внаслідок оптимізації окремих процесів по окремих напрямах — ми можемо забезпечити зниження собівартості надання того чи іншого юридичного продукту. Саме це дає можливість ситуативно знизити кінцеву ціну для клієнта без будь-яких негативних наслідків для фінансових показників фірми.

2 Олег Маліневський, керуючий партнер EQUITY

— Як ви оцінюєте вплив глобальних економічних трендів на юридичний бізнес в Україні?

— З 24 лютого 2022 року формування багатьох глобальних економічних трендів так чи інакше пов’язане з війною в Україні. Тому український юрбіз де-факто перебуває в їх епіцентрі. Поляризація глобальних ринків, продовольча безпека і попит на агропродукцію, мілітаризація промисловості, зростання державного впливу на економіку та соцсферу, штучний інтелект і диджиталізація — далеко не повний список глобальних трендів, які сповна відчуваються в Україні.

— Як ви плануєте розширювати практики (зокрема Sanctions) у другому півріччі 2024 року?

— Ми послідовно протягом останніх 10 років розширюємо свої практики довкола літігаційного ядра. Акцент — на високій якості та лідерстві. Минулорічне приєднання до команди судді ЄСПЛ Ганни Юдківської дало змогу отримати лідерство в практиці захисту прав людини. Разом із Ганною ми також комплексно працюємо над питанням захисту інвестицій із залученням інструментів ЄСПЛ, інвестиційного арбітражу. Крім того, компанія почала активний розвиток практики національного та міжнародного лобізму.

— Які методи ви рекомендуєте для підвищення ефективності юридичних послуг?

— Дуже комплексне запитання. Ефективність завжди прямо пропорційна результату, якості послуг і задоволеності клієнта й обернено пропорційна до затраченого часу. Високий рівень ефективності досягається завдяки спеціалізації, високим академічним та емпіричним знанням, професійному досвіду, постійному командному вдосконаленню та злагодженню.

8 Денис Бугай, партнер-засновник VB Partners

— Які нові методи комунікації з клієнтами ви вважаєте найбільш ефективними?

— Попри консервативність, практика WCC вимагає нових і сучасних форматів комунікації. Слід відмовлятися від традиційних форматів просування та впроваджувати інструменти, які є звичними саме для корпоративного світу.

Передусім слід адаптувати меседжі до сучасних потреб і очікувань клієнтів. Компаніям варто змінювати підхід. Від комунікації крізь призму скандалу переходити до просування позиції по справі, суті провадження, відсутності елементів злочину (непричетність клієнта, відсутність збитків тощо).

Наступний тренд — просування не лише керівників практики, а також інших лідерів WCC-сегмента. На сьогодні у клієнта є запит не на адвоката-зірку, а на команду зірок. Час адвокатів-одинаків минає. Сучасні кримінальні провадження комплексні й багатогранні. Як наслідок, вимагають команди адвокатів. Демонстрація наявності такої команди має бути основою публічної комунікації та просування.

Експертність і компетентність — це один із ключових зовнішніх меседжів WCC-фірми. Саме ці критерії є вирішальними при виборі адвоката, а не формальний попередній життєвий досвід чи значимість колишніх клієнтів.

Щодо інструментів комунікації, варто поєднувати перевірені, класичні методи з інноваційними. Звісно, що виступи на конференціях, клієнтоорієнтовані заходи, публікації у ділових ЗМІ залишаються дієвим інструментом. Проте свою ефективність починає показувати також такий новий інструмент, як власні телеграм-канали. Головне, щоб ці канали були змістовні та корисні для аудиторії. Окреме мистецтво — правильно сформувати релевантну аудиторію таких каналів.

3 Сергій Боярчуков, керуючий партнер «Алєксєєв, Боярчуков та партнери»

— Як ви оцінюєте вплив глобальних економічних трендів на юридичний бізнес в Україні?

— Вплив глобальних економічних трендів на юридичний бізнес в Україні фактично затьмарюється одним ключовим фактором — війною. У нашій країні є значні відмінності від глобальних тенденцій, оскільки ми змушені адаптуватися до роботи в умовах війни.

Наш бізнес переживає виклики, з якими не стикаються наші міжнародні колеги. А оскільки бізнес є нашим основним клієнтом, ми адаптуємося разом із ним до цих умов. Тому, на мій погляд, говорити про вплив глобальних економічних трендів на юридичний бізнес в Україні недоречно. Наша реальність визначається іншими факторами.

4 Ернест Грамацький, президент АФ «Грамацький і Партнери»

— Як ви оцінюєте вплив глобальних економічних трендів на юридичний бізнес в Україні?

— Глобальні економічні тренди мають суттєвий вплив на ринок юридичних послуг в Україні.

Одним зі світових трендів є збільшення витрат на оборону. Звичайно, російська загарбницька війна є однією із першопричин цієї тенденції та, як наслідок, Україна є одним із глобальних лідерів за видатками на оборонні цілі. Кількість інвестицій та компаній, залучених в оборонну промисловість, стрімко зростає кожного року, а тому це диктує запити клієнтів на правильне юридичне структурування таких фінансових вкладень і побудови нових підприємств.

Іншим світовим трендом є глобальне впровадження штучного інтелекту та LegalTech в усі бізнес-процеси. Безперечно, у зв’язку зі швидким розвитком цих технологій та в умовах жорсткої конкурентної боротьби юридичні компанії повинні використовувати різноманітні технологічні рішення, які мають елементи AI, для підвищення продуктивності роботи працівників та автоматизації великої кількості рутинних процесів. У цьому випадку пригадується цитата Герберта Веллса: «Пристосуватися або загинути є невблаганним імперативом природи», яка чудово ілюструє необхідність адаптації юридичного бізнесу до нових ринкових реалій. Це також вимагає від юридичних фірм інвестування в нові технології та навчання персоналу.

Окрім цього, продовжує існувати тренд на глобалізацію та децентралізацію бізнесу, що сприяє зростанню попиту на юридичні послуги, що стосуються транскордонних операцій, злиттів і поглинань, побудови міжнародних корпорацій із одночасною присутністю в багатьох країнах. Події останніх років яскраво продемонстрували необхідність одночасної наявності декількох офісів у різних державах з метою хеджування ризиків та забезпечення стабільної роботи бізнесу, що створює потребу клієнтів у міжнародному корпоративному та податковому консалтингу.

7 Денис Шкаровський, партнер VB Partners

— Як ви плануєте розширювати практики (зокрема Sanctions) у другому півріччі 2024 року?

— Я та партнер VB Partners Володимир Ващенко активно просуваємо та займаємося практикою Sanctions. Санкційні питання загострюються, і їхній обсяг зростає у всьому світі протягом останніх років. Початок повномасштабної війни рф проти України створив нову хвилю посилення санкцій у світі. Українські санкції набули суттєвої ваги, і весь бізнес, що якось дотичний до України чи рф, враховує їх у відносинах із контрагентами в різних країнах (зокрема в Азії). Тому обсяг консалтингової роботи щодо роз’яснення застосування та впливу санкцій зростає і буде зростати.

Ми не робимо ставку на процеси щодо націоналізації активів, оскільки це тимчасове явище на час воєнного стану. Зрозуміло, що держава продовжить спроби націоналізувати активи українських і міжнародних бізнесів, які історично були пов’язані з росіянами. Але це одиничні випадки. Вони можуть виникнути в 2024 році.

Санкційна політика держави стає більш виваженою, про що свідчить кількість застосованих санкцій. Якщо у 2022–2023 роках кількість указів Президента про застосування санкцій вимірювалася десятками, то у 2024-му їх одиниці. При цьому більшість із них — продовження чи уточнення раніше застосованих санкцій. Тому обсяг судових процесів у другому півріччі 2024 року не зросте.

Окреме питання — криміналізація відповідальності за порушення санкційного законодавства. У випадку прийняття Парламентом відповідного закону очікуємо росту кримінальних проваджень у цій категорії справ.

9 Віктор Теслюк, керуючий партнер Legalact

— Які методи ви рекомендуєте для підвищення ефективності юридичних послуг?

— У сучасних умовах юридичні фірми і практикуючі юристи постійно шукають шляхи підвищення ефективності своїх послуг. Це не тільки задоволення потреб клієнтів, а й питання виживання в конкурентному середовищі.

Одним із найважливіших методів на сьогодні є використання юридичних технологій. Програмне забезпечення для ведення справ, онлайн-платформи та інші юридичні технології дають змогу значно автоматизувати рутинні завдання і звільнити час юристів для більш складних і стратегічних завдань.

Наступним методом можна назвати підвищення мотивації працівників.

Колектив — одна з найважливіших складових у кожній роботі. Розширення можливостей співробітників може мати різні форми, оскільки саме ви приймаєте рішення, які впливають на успіх вашої команди. Важливою частиною роботи є підвищення кваліфікації, щоб бути в курсі останніх змін законодавства та нового досвіду в юридичній практиці. Це можна зробити за допомогою різних курсів, тренінгів і семінарів. Дозвольте своїй команді самостійно приймати рішення і вибирати найкращий спосіб досягнення результатів.

Ще одним важливим методом є рекламування своїх послуг для залучення нових клієнтів. Це можна зробити за допомогою соціальних мереж та участі працівників у різноманітних заходах. На сьогодні популярним і сучасним методом є ведення сторінки у TikTok, багато юридичних фірм і приватних юристів залучають так до себе нових клієнтів. Іншими словами, це безкоштовна та якісна реклама.

Найголовнішим методом підвищення ефективності юридичних послуг є управління справами. Ефективне керування може допомогти юристам організувати свою роботу і краще обслуговувати своїх клієнтів. Це включає такі завдання, як встановлення чітких дедлайнів, відстеження прогресу та спілкування з клієнтами.

Підвищення ефективності юридичних послуг — це постійний процес. Юридичні фірми, які готові адаптуватися і впроваджувати нові методи, зможуть успішно конкурувати в мінливому середовищі та ставати лідерами у своїй сфері.

5 Вадим Іванов, партнер, адвокат АО AVERUM Legal

— Як ви оцінюєте вплив глобальних економічних трендів на юридичний бізнес в Україні?

— Найголовнішим глобальним трендом для нас є те, що понад 3 млн українців наразі не повернулися додому. Це стосується і десятків тисяч висококваліфікованих юристів. Результати відтоку наших талантів уже сьогодні видно на практиці.

За кордоном наших фахівців хантять провідні міжнародні юридичні компанії, які пропонують їм комплексні соціальні пакети та вищу заробітну плату. Повернути їх назад — це серйозний виклик як для держави, так і для юридичних компаній. Комплексного рішення наразі немає, тому це точно наш визначальний тренд на найближчі роки.

З іншого боку, з розвитком технологій і адопцією ШІ юридичний ринок буде ставати все більш інклюзивним і конкурентним. Попри технологічний прогрес, внутрішня цінність саме особистої взаємодії залишається на першому місці. Клієнти, як і раніше, віддають перевагу та довіряють реальному досвіду, особливо у складних юридичних кейсах, які потребують ґрунтовного розуміння та персоналізованого підходу. Це спостерігаємо за поточною динамікою, де попит на якісні юридичні послуги різко зріс, суттєво перевищуючи можливості навіть великих гравців задовольнити таку потребу.

Проте впровадження ШІ передусім відкриває нові можливості, а не загрози, для глобального юридичного ринку. Компанії, які вже використовують інноваційні інструменти в роботі, сьогодні перебувають на передових позиціях.

Важливо розуміти, що глобальні економічні тенденції створюють значні виклики, але вони також пропонують шляхи для трансформації та зростання, зокрема і для нашого юридичного ринку. Раціональна відповідь на перший тренд — це створення умов для повернення наших талантів і зростання нових з нуля. На другий — інвестувати у вивчення та впровадження нових технологій вже зараз.

— Чи планує ваша компанія змінювати ціни на юридичні послуги в найближчому майбутньому? Якщо так, то з якими причинами це пов’язано?

— Наші клієнти завжди цінують передусім персоналізований підхід високої якості і здатність швидко та ефективно захищати їхні інтереси.

Сьогодні, щоб компанія розвивалася і могла відповідати очікуванням клієнта, критично важливо вирішувати гострі виклики. Нестача кадрів потребує інвестицій у підготовку нових кваліфікованих юристів, використання нових технологій і постійне навчання команди. Ці три важливі тренди суттєво впливають на багато юридичних компаній в Україні.

Високий рівень сервісу і захисту інтересів у будь-якому випадку тягне за собою постійне збільшення операційних витрат. Тому об’єктивно вартість юридичних послуг зростає щорічно, що зрозуміло, зважаючи на обсяг запитів від клієнтів та складні виклики сучасності.

6 Григорій Павленко, керуючий партнер, адвокат Pavlenko Legal Group

— Як ви оцінюєте вплив глобальних економічних трендів на юридичний бізнес в Україні?

— Юридичний бізнес — це складова частина світової та локальних економік, а тому не може бути осторонь. Звичайно, вплив глобальних економічних трендів суттєвий або навіть ключовий. Якщо говорити грубо, то завдання юридичного бізнесу — розв’язувати проблеми клієнтів. Проблеми можуть бути різними, і часто саме економічні тренди формують цей запит, тим самим створюючи попит на конкретну послугу, а юристи намагаються створити відповідну пропозицію і задовольнити свого замовника.

Глобальні економічні тренди впливають і на те, на яких умовах юридичний радник буде задовольняти попит клієнтів. Очевидно, що якщо економіка знаходиться у фазі росту, то юридичний бізнес може розраховувати на більші гонорари та обсяг оборотних коштів, що зі свого боку може ставати каталізатором росту всієї галузі.

З іншого боку, коли економіка (глобальна чи локальна) знаходиться в рецесії, то всі, зокрема і юридичний бізнес, дуже часто перебувають в режимі очікування, якщо не виживання, як це трапилося в Україні.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати