04 квітня 2024, 16:15

Огляд трендів державних закупівель — 2024

Опубліковано в Вибір клієнта. ТОП-100 юристів України - 2023

Тетяна Руденко
Тетяна Руденко адвокат у сфері захисту економічної конкуренції, публічних закупівель

Стратегія реформування публічних закупівель на 2024–2026 роки


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Зміни в закупівельному законодавстві, що мали місце протягом 2023 року, були спрямовані на якнайповніше повернення конкуренції у закупівлі та реагування на наявні потреби й виклики до електронної системи закупівель: повернути аукціони, закупівлі ремонтів укриттів вивести з переліку винятків, що дають змогу укладати прямий договір, ввести контроль за закупівлями по прямих договорах тощо.

Водночас саме минулого року було поновлено тренди, що набирають обертів і в цьому році й мають на меті гармонізацію нашого законодавства з директивами ЄС.

У лютому цього року схвалена Стратегія реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки (розпорядження Кабміну від 2 лютого 2024 року №76-р), спрямована на подальшу гармонізацію законодавства України та Європейського Союзу. Стратегія передбачає розширення повноважень контролю за державними фінансами, а також удосконалення електронних аналітичних інструментів, що дають змогу підвищити ефективність відбору ризикових закупівель для здійснення їх моніторингу.

Серед основних стратегічних цілей — розвиток електронної системи закупівель, а також професіоналізація публічних закупівель.

Які завдання поставлено на 2024 рік?

І–ІІ квартал:

‒‒ формування переліку стандартизованих документів, що відображаються/заповнюються учасниками та замовниками в електронній системі закупівель в електронній формі;

‒‒ розроблення та впровадження в електронній системі закупівель електронних полів довідок, що вимагаються замовником для подання у довільній формі;

‒‒ розроблення та впровадження в електронній системі закупівель функціоналу формування рішень (протоколів), що приймаються замовником під час проведення конкурентних процедур закупівель.

ІІІ–IV квартал:

‒‒ інтеграція з публічними реєстрами та базами даних (зокрема, що адмініструються Національним агентством з питань запобігання корупції, Єдиним державним реєстром, системою електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта»);

‒‒ затвердження стандартних форм договорів про закупівлю, що використовуються у сфері публічних закупівель, зокрема договорів про закупівлю, що укладаються з використанням електронного каталогу;

‒‒ стандартизація окремих частин (умов) тендерної документації, зокрема для найбільш поширених товарів та/або послуг, а також стандартизація тендерної документації для закупівлі робіт і послуг, пов’язаних із роботами, розроблення примірної форми тендерної документації.

Реформа публічних закупівель має забезпечити прогнозованість і стабільність нормативно-правової бази, запровадження ефективних міжнародних механізмів та інструментів.

У січні цього року вже оновлено порядок подання скарги до Антимонопольного комітету України (орган оскарження). Тепер суб’єкт оскарження при поданні скарги заповнює електронні форми, зазначаючи в окремих полях необхідну інформацію. Це нововведення дає змогу учасникам закупівель освоїти новий функціонал, адже, згідно із Законом про публічні закупівлі, через шість місяців після завершення дії правового режиму воєнного стану скарга подаватиметься шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, в яких наводиться вся інформація по скарзі в повному обсязі та з накладенням КЕПу.

Опрацьовується електронізована тендерна документація, впровадження якої дасть можливість закупівельникам раціональніше використовувати свій час, а також сприятиме зменшенню помилок і порушень при складанні тендерної документації. Наприклад, на сьогодні, якщо замовник забув оновити тендерну документацію відповідно до останніх змін у законодавстві, орган контролю (Державна аудиторська служба України) встановлює вчинення порушення.

Як свідчить статистика, бачимо збільшення кількості закупівель із застосуванням електронного каталога.

Так, за 2023 рік було здійснено 57 485 закупівель через електронний каталог, з початку 2024-го — вже понад 24 000.

Таких показників вдалося досягти завдяки обов’язковості медичних закупівель медичними замовниками, зокрема лікарських засобів і медичних виробів, якщо вартість закупівлі становить 50 000 грн і вище. Визначені медичні замовники закуповують їх через електронний каталог (якщо товар включений в додаток до «Особливостей»).

З березня 2024 року значно доповнюється згаданий перелік лікарських засобів і медичних виробів, що їх медичні замовники мають закуповувати виключно через каталог.

Ба більше, з 14 березня 2024 року виключно через електронний каталог закуповуватимуться також визначені категорії продуктів харчування, що входять у додаток 2 до «Особливостей» і якщо їх вартість становить 100 000 грн і вище.

Ця норма обов’язкова для застосування всіма замовниками в розумінні Закону про публічні закупівлі без винятку.

Тобто маємо в цьому році розширення сфери застосування електронного каталога в закупівлях.

Отже, загальні тренди подальшого розвитку публічних закупівель є такими:

‒‒ тендерна документація та тендерні пропозиції в електронній формі;

‒‒ електронні скарги;

‒‒ електронні протоколи уповноважених осіб;

‒‒ формування електронних контрактів у Prozorro Market.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати