26 March 2018, 11:21

Ukrainian Women in Law 2018

Опубліковано в №12-13 (614 -615)

Олена Осмоловська
Олена Осмоловська «Юридична газета» генеральний директор, т.в.о. головного редактора

World Economic Forum проводить щорічне глобальне дослідження – Індекс гендерного розриву. Щороку дослідження вимірює гендерну нерівність за окремими маркерами, аналізуючи показники економічної участі та кар’єрних можливостей, рівня освіти, рівня здоров’я і тривалості життя, політичних прав та можливостей.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


У 2017 р. Україна посіла 61 місце в рейтингу та покращила свої позиції за деякими пунктами, хоча все ще продовжує займати найгірші позиції в гендерному співвідношенні у сфері політичних прав та можливостей. Значний прогрес Україна показала в контексті оплати праці жінок та чоловіків за однакову роботу. Жодній країні світу досі не вдалося досягти повної гендерної рівності.

Загалом, дослідження вперше за всю історію підрахунку цього Індексу засвідчило погіршення світової ситуації щодо гендерної рівності. Найбільший розрив між жінками та чоловіками фіксується у сфері економіки. Проблеми гендерної рівності навіть в багатьох високорозвинених країнах наразі залишаються актуальними. Серед них не останнє місце займає проблема рівного доступу до професії. Не секрет, що представництво жінок в окремих сферах (таких як інформаційні технології, політика, економічний менеджмент, наука) складає невеликий відсоток.

Вже втретє «Юридична Газета» проводить дослідження Ukrainian Women in Law, що визначає роль жінок у вітчизняному юридичному бізнесі, які власною професійною, соціальною, громадською діяльністю впливають на розвиток суспільства, визначають основні тенденції тих чи інших практик у певних галузях права, роблять значний внесок у динамічне зростання не лише професійної сфери, але й громадянського та суспільно-політичного життя країни.

Дослідження проводилося шляхом анкетування та ґрунтувалося на результатах даних, отриманих шляхом зворотнього зв’язку від юридичних компаній. Період дослідження охоплює 2017 р. За результатами аналізу було сформовано список переможців, які подаються за алфавітним принципом у відповідній номінації.

Дослідження Ukrainian Women in Law 2018 базується на таких критеріях:

• визнання на міжнародному рівні шляхом включення в загальновизнані міжнародні рейтинги: The Chambers, The Legal 500, IFLR 1000, Best Lawyers, Who is WhoLegal;

• визнання за результатами експертної оцінки редакції «Юридичної Газети»;

• соціальна та громадська активність, що включає участь у публічних заходах, професійних організаціях, законотворчу активність, ефективну взаємодію з громадськими інституціями;

• підтримка колег, що визначається кількістю голосів за підсумками опитування.

Експертна оцінка відбувалася за спеціальною методикою, яка включала аналіз трьох критеріїв: професійна успішність (досягнення високих професійних результатів, авторитет у професійному середовищі), вплив на галузь та особиста популярність.

За результатами дослідження Ukrainian Women in Law 2018 визначено лідерів, які своєю активністю вплинули на розвиток вітчизняного бізнесу. Переможці в цій номінації визначалися за такими критеріями:

• входження до вищезазначених рейтингів;

• щонайменше протягом останніх 3-х років є дольовим партнером фірми або власником бізнесу;

• активна громадянська позиція на ринку, участь в юридичному житті країни;

• найвища кількість балів від колег.

В межах дослідження Ukrainian Women in Law 2018 редакція визначила жінок-юристів, які є успішними на українському ринку юрпослуг за версією «ЮГ».

Цього року дослідження представлене такими номінаціями:

• «Жінки, які вплинули на розвиток юридичного бізнесу в Україні»;

• «Найуспішніші жінки юристи в українському юридичному бізнесі»;

• «Успішні жінки в юридичному бізнесі (версія редакції «ЮГ»)»;

• «Успішні жінки-юристи: політики, державні службовці, судді»;

• «Успішні жінки – корпоративні юристи».

Аналіз результатів дослідження показав, що у вітчизняному юридичному бізнесі все ще присутня велика різниця у співвідношенні жінок та чоловіків у категорії керуючих партнерів та партнерів. Чоловіки готові ділити з жінками роботу, а не лідерство та управління бізнесом. В категорії партнерів – 35% жінок. Серед керуючих партнерів –29%. Однак за останні кілька років ситуація покращилася: минулого року відбулося динамічне зростання на 9%. У власний бізнес почали повертатися жінки-політики. Не маючи можливості кар’єрного зростання, жінки відкривають власні фірми.

2603_3

Співвідношення чоловіків та жінок у категоріях «юрист», «старший юрист» у вітчизняних юридичних фірмах протягом останніх років зберігається на однаковому рівні. Найбільші зрушення в позитивній динаміці відбулися в категорії радники: 23% у 2015 р. проти 41% у 2016 р. та 44% у 2017 р. Традиційно, найбільша частка жінок в юридичному бізнесі представлена неюридичним професіями: маркетинг, PR-менеджмент, фінансовий відділ, секретаріат: 70% у 2015 р.,74% у 2016 р. проти 76% у 2017 р.

(для перегляду натисніть на зображення)

2603_4 (1)

2603_5

2603_6 (1)

Дослідження має переважно інформативний характер для формування обізнаності та вимірювання активного потенціалу жінок-юристів, як у професії, так і в громадському житті. Ми не поділяємо професію на «чоловічу» та «жіночу», ми проти гендерних стереотипів, які негативно впливають на професію. Впевнено наголошуємо, що успішність у бізнесі, в тому числі юридичному, забезпечується лише головним чинником – конкретною характеристикою можливостей особистості, її максимальною самореалізацією, активною діяльністю та високим рівнем відповідальності за результати роботи. Єдиною мотивацією в бізнесі є досягнення певного результату. Сучасний світ стрімко трансформується, межі стираються, стереотипи руйнуються. Кожен має однакові можливості, щоб займатися улюбленою справою та нарощувати кар’єрний потенціал. Головним критерієм на ринку праці залишається професіоналізм.

(для перегляду натисніть на зображення)

2603_2

001

selection (7)-001

№12-13(614-615)_s8

№12-13(614-615)_lite-9-9 (1)-001

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати