02 березня 2020, 16:25

Податкова реформа 2020: що ховає Закон №1209-1

Аргумент. Позиція. Ідея

26 лютого 2020 року опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Коментар

image0

Роман Кобець, старший юрист, адвокат INPRAXI LAW

 

Закон № 1209-1 безпосередньо пов’язаний з Законопроектом № 1210, який вже став відомий як старт податкової реформи в Україні 2020.

Однак на відміну від Законопроекту № 1210, який вносить зміни до Податкового кодексу України, Закон 1209-1 вносить зміни до ряду інших законодавчих актів, та спрямований на усунення технічних та логічних неузгодженостей. Проте, чи всі зміни є суто технічними, давайте розбиратись. Варто звернути увагу на наступні новели.

1. Зміни до Закону України «Про судовий збір»: запроваджено максимальний розмір судового збору в адміністративному суді у розмірі 15 прожиткових мінімумів при апеляційному оскарженні та 20 прожиткових мінімумів при касаційному оскарженні.

Вказані зміни є логічним продовженням політики держави щодо зменшення максимального розміру судового збору в адміністративних судах для надання можливості податковим органам оскаржувати негативні для них судові рішення. Нові правила дозволяють податковим органам оскаржити зі зменшеними ставками судового збору негативні судові рішення у справах, які були відкриті до 01.01.2019.

2. Зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»:

  • Запроваджено обов’язок отримання ліцензій для виробництва, оптової та роздрібної торгівлі рідинами для електронних сигарет.
  • Встановлено розмір плати за ліцензії для рідин для електронних сигарет. Річна плата за ліцензію на право оптової торгівлі – 780 гривень. Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю – 780 гривень на кожне місце торгівлі. 
  • Встановлено штрафи за виробництво та торгівлю рідинами для електронних сигарет без ліцензії. Штраф за виробництво рідин без ліцензії – 200 відсотків вартості виробленої продукції, але не менше 20 000 гривень. Штраф за оптову або роздрібну торгівлю рідинами без ліцензії –  200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17 000 гривень.

Вказані зміни наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

3. Зміни до Закону України «Про митний тариф».

  • Встановлено митний тариф для тютюновмісних виробів для електронного нагрівання за допомогою підігрівача з електронним управлінням (стіки для IQOS та GLO) - 1,8 євро за 1кг.
  • Встановлено митний тариф для рідин для електронних сигаретах – 3%.

Вказані зміни наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

4. Зміни до Закону України «Про управління об’єктами державної власності».

Надано право Кабінету Міністрів України здійснювати відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку для таких підприємств, які до 1 травня року не прийняли рішення про нарахування дивідендів:

1) державні підприємства;

2) господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави не залежно від розміру частки;

3) господарські товариства, в яких 50 і більше відсотків корпоративних прав знаходяться у господарських товариств, частка держави в яких становить 100 відсотків. Тобто, товариства, в яких держава є бенефіціарним власником.

При цьому такі підприємства, які не прийняли рішення про нарахування дивідендів до 1 травня, повинні сплатити до державного бюджету частину чистого прибутку у розмірі не менше 30 % у строк до 1 липня. У випадку несплати – нараховується пеня.

Крім того, контроль за сплатою до бюджету частини чистого прибутку, а також стягнення зазначених платежів до бюджету у разі їх несплати буде здійснюватися податковими органами.

Вказані зміни вже точно не можна назвати технічними та логічними неузгодженостями у податковому законодавстві, оскільки це частина реформи управління об’єктами державної власності. Зміни спрямовані на максимальне спрощення отримання державою в примусовому порядку дивідендів за належні їй корпоративні права у товариствах.

Названі законодавчі зміни, які криються за виправленням технічних та логічних неузгодженостях у податковому законодавстві, ставлять за мету отримання додаткових надходжень до державного бюджету.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати